הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > יישובים > ערים ויישובים עירוניים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על ערד, שהוקמה בשנת 1962. דרך הקמתה מציינת גישה חדשה בתכנון ובבינוי עירוני באזור מדברי. בערד כ- 20,000 תושבים, ובשנת 1995 הוענק לה מעמד של עיר.



היישובים בנגב - ערד
מחברת: אופירה גל


ערד הוקמה בשנת 1962. דרך הקמתה מציינת גישה חדשה בתכנון ובבינוי עירוני באזור מדברי. בערד כ- 20,000 תושבים, ובשנת 1995 הוענק לה מעמד של עיר.

מיקום

ערד שוכנת על גבול מדבר יהודה והנגב, ממזרח לבאר-שבע, על אם הדרך למצדה ולים המלח.
מיקומה נקבע במטרה לאכלס את השטח הריק בצפון-מזרח הנגב. הכוונה הייתה שערד תשמש מרכז לחבל התיישבותי חדש, הוא חבל ערד, שהיה עד אז שומם לגמרי. תכנון התעסוקה התבסס על מפעלי ים המלח, על התעשיות הכימיות ועל תיירות מרפא באזור עין-בוקק שלחוף ים המלח.

שנים רבות הייתה ערד עיר בודדת במרחב. רק בשנים האחרונות נוספו לאזור כמה יישובים, אך האזור לא הפך לחבל התיישבותי כפי שציפו בתחילה.

סוף מעשה במחשבה תחילה - תכנון

ערד נולדה מתוך מחשבה תחילה. ב- 1960 הוקמה יחידה שעסקה בתכנון ובביצוע של יישוב חבל ערד. לפני הקמת העיר ואכלוסה, בחן צוות מתכננים את מכלול הבעיות שיעמדו בפני המתיישבים באזור המדברי. קביעת מיקומה של העיר, בסיסה הכלכלי והרכב אוכלוסייתה נעשו לאחר שבוצעו סקרים שנגעו להיבטים השונים של ההתיישבות. בהתאם למסקנות הוועדה אוכלסה העיר בתחילה בגרעין מתיישבים ישראלי-חלוצי, שתפקידו היה לשמש גורם מלכד וקולט עלייה בשלבים מאוחרים יותר. הוקמה ועדת אכלוס, ונקבעו כללים למיון האוכלוסייה. ועדת האכלוס נתנה עדיפות למועמדים שמצאו תעסוקה באזור ולבעלי מקצועות חיוניים.

בתכנון העיר הוחלט על בנייה צפופה ומגובשת, כדי לצמצם את מרחקי ההליכה למרכזי הקניות, לחוגים וכדומה, וכדי ליצור במקום המבודד והמדברי תחושה של קהילה מלוכדת.
ואכן, השכונות הוותיקות ביישוב נבנו בצפיפות גבוהה. במשך השנים נבנו גם שכונות וילות בצפיפות בינונית ונמוכה.

אוכלוסיית ערד

אוכלוסיית ערד גדלה בקצב מהיר מהקצב המאפיין את יישובי הנגב האחרים.
מאזן ההגירה שלה היה חיובי, למעט תקופה מסוימת של קיפאון בסוף שנות השמונים. בשנים האחרונות השתקעו בערד עולים רבים מאתיופיה וממדינות חבר העמים.

התעסוקה בערד

התעסוקה בערד מתבססת בעיקר על התעשייה ועל התיירות בעיר ובסביבתה.

תעשייה:
ערד קרובה לאוצרות הטבע החשובים של המדינה. רבים מתושביה מועסקים בתעשיות הכימיות המתבססות על הפקת חומרי-גלם ומוצרי לוואי במחצבי האזור ובים המלח. אזור התעשייה העירוני כולל מפעלי תעשייה בתחום האלקטרוניקה, הטקסטיל, המזון והמתכת.

לערד יש יחידה כלכלית המטפלת בהקמת פארק תעשיות ובהקצאת קרקעות להרחבת הפעילות התעשייתית, ובעיר הוקמה גם חממה טכנולוגית לעולים חדשים.

תיירות:
ערד מתאפיינת בנוף מדברי יפהפה ובאקלים יבש ונוח. קרבתה למדבר יהודה, למצדה, לתיירות המרפא בים המלח ולאתרים ארכיאולוגיים חשובים, כמו תל ערד ואחרים, מקנה לה יתרון יחסי רב ומהווה מקור משיכה לאלפי מטיילים.

שמירה על איכות הסביבה

תושבי ערד ומוסדותיה מודעים ביותר לשמירה על איכות הסביבה בעיר ובסביבתה. בעיר יחידה מיוחדת העוסקת הן בשמירה פעילה על איכות הסביבה והן בפעילות חינוכית ובהסברה. כך למשל נעשו פעולות נגד הקמת מפעל מלט גדול סמוך ליישוב, וכן נגד כריית פוספטים והקמת מחצבות בסמוך לעיר, אתרים העלולים לזהם את האוויר. גם אזור התעשייה של ערד תוכנן תוך התחשבות בשיקולי איכות הסביבה.

ביבליוגרפיה:
כותר: היישובים בנגב - ערד
שם  התקליטור: אל הנגב
מחברת: גל, אופירה
עורכת התקליטור: דיצ'ק, דגנית
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. סביבת הלמידה אל הנגב היא פרי שיתוף פעולה בין מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית לבין אלבטרוס- צילום אוויר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית