הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > המערכת ההורמונלית


הורמון גדילה
מחברת: ד"ר יעל קשתן


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
חזרה3

הורמון גדילה מופרש לדם מהחלק הקדמי של בלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה). הוא משפיע על כל תאי הגוף וגורם אצל ילדים ומתבגרים לחלוקת תאים ולצמיחה לגובה.

חסר בהורמון גדילה בזמן הילדות והנעורים יגרום לקומה נמוכה ואף לננסות. חסר הורמון גדילה יכול להופיע עקב פגם התפתחותי של בלוטת יותרת המוח עוד בזמן ההריון, או לאחר פגיעה מאוחרת יותר, בעקבות מחלה או גידול. בצילום כף יד לגיל עצמות ניתן לראות שהתגרמות העצמות מאחרת והיא מתאימה לגיל הרבה יותר צעיר.

עודף בהורמון גדילה בזמן הילדות והנעורים יגרום לענקות. מרבית הענקים הידועים, אלה שגובהם מעל 2.30 מטרים סבלו מהפרשה עודפת של הורמון גדילה. יש הטוענים, על סמך הוכחות שונות, שגולית (מהתנ"ך) סבל מתסמונת הכוללת עודף בהורמון גדילה.

כשיש עודף בהורמון גדילה אחרי גיל הנעורים, אחרי שהאדם כבר הגיע לגבהו הסופי, יגרום ההורמון להתעבות אזורים מסוימים בגוף – הגולגולת, הסנטר, כפות הידיים וכפות הרגליים. מצב זה נקרא אקרומגלי – גדילת הקצוות והוא נגרם בדרך כלל מגידול בבלוטת יותרת המוח שמפריש עודף הורמון גדילה.

בימינו קיים הורמון גדילה סינטטי המיוצר בטכניקות של הנדסה גנטית. הוא ניתן בזריקה חד יומית תת-עורית לילדים נמוכי קומה שהתגלה אצלם חוסר בהורמון גדילה.

תוצאות הטיפול מצוינות והילדים מגיעים לגובה הגנטי שלהם, ולעיתים אף עוברים אותו (גובה גנטי: גובה סופי משוער לפי גובה הורים).

קראו עוד:

בלוטות ההפרשה הפנימית
בלוטת התריס
הורמון מעכב השתנה

ביבליוגרפיה:
כותר: הורמון גדילה
מחברת: קשתן, יעל (ד"ר)
שם  התקליטור: חלונות אל גוף האדם : על האדם ובריאותו
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. ניהול מדעי ודידקטי: ד"ר רחל מינץ.
2. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
3. פתוח וכתיבה: ד"ר יעל קשתן, אלון ברהם, ד"ר רחל מינץ, ד"ר גילי מרבך-עד, ד"ר סמדר רייספלד.