הסדרי נגישות



נוזי [תעודות]
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


גשר מפעלים חינוכיים
חזרה3

נוזי היא עיר השוכנת במעלה נהר החידקל שבעירק.
במאות 15-14 לפני הספירה היתה נוזי עיר מימשל חשובה בממלכת מיתני (שהשתרעה על מרבית תורכיה), ותושביה נימנו על האוכלוסיה החורית, שהתפשטה באיזור נוזי והשפיעה על האוכלוסיה השמית המקומית.

בנוזי התגלו ארכיונים, ובהם אלפי תעודות, השופכות אור על אורח-החיים, הסדרים החברתיים, וסידרי המימשל של החורים. בשל המגע שהיה לאוכלוסיה זו עם האוכלוסיה שבה חיו האבות, אפשר ללמוד על מקורם של נוהגים הנזכרים בסיפורי האבות. חוקי נוזי הם מרכיב חשוב בחוקי המזרח הקדמון.

לדוגמא: מינהגו של אברהם העומד להוריש את רכושו לעבדו, בהיותו חשוך בנים (בראשית ט"ו), מתבהר לאור הנוהג המקובל בנוזי של אימוץ עבד לבן, כאשר אדוניו חשוך בנים, והחזרת העבד למעמדו הקודם משנולד לאדון בן;

הנוהג לתת את השפחה לאשה לאדון על מנת שתלד ילד, והילד ייחשב לבנה של הגבירה חשוכת הילדים (שרה והגר, בראשית ט"ז, רחל ובלהה, בראשית ל"א ועוד), אך השפחה תוחזר למעמדה הקודם אם הגבירה תלד בעצמה – הנוהג מתבהר מחוקי נוזי המחייבים מהלכים כאלה;

העברת הבכורה מעשו ליעקב תמורת נזיד עדשים זוכה לרקע ריאלי בשיטרי מימכר מנוזי שתוכנם הוא מכירת זכות הבכורה לאח הצעיר במחיר שלוש כבשים, ועוד.

 


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא