הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > מוסיקה


המוסיקאים הישראלים כיחידים : כיבוש בימות העולם
מחבר: פרופ' חנוך רון


מקסם
חזרה3

"הכינור היה ליהודי כרטיס יציאה מהגטו" - אמר פעם, ובצדק, הכנר הנודע אייזיק שטרן. אבל היום אפשר לומר, כי הכינור הפך לישראלי כרטיס כניסה לבימות העולם הגדולות. זו המהפכה המוסיקלית הגדולה ביותר שהתרחשה אי-פעם במדינת ישראל.

פעם קראו לכנרים גדולי העולם בשם יהודי מנוחין, דוד אויסטואך, נתן מילשטיין, ומעל כולם - ישה חפץ האגדי. היום קוראים להם פנחס צוקרמן, שלמה מינץ, גיל שחם, ומעל כולם - יצחק פרלמן. לא יאומן - אבל כולם ישראלים. פרלמן היום בעולם הוא הישה חפץ של ימינו.

הסוד הגדול לתופעה הזו הוא, שעם קום המדינה, הפכה ישראל למעין "חממה" לגידול כנרים גדולים. והכול בזכות מורים מעולים לכינור ובראשם אילונה פהר, אגדה מהלכת על שתיים. היו לה כנראה קרני רנטגן נעלמים, שבכוחן ידעה לאתר את ילדי הפלא של הכינור. בזכותה קמו לעולם כנרים מעולים כפנחס צוקרמן, שלמה מינץ, מרים פריד, שמואל אשכנזי, ארז עופר ואחרים.

אם קיים הישג מוסיקלי-אנושי גדול של מדינת ישראל, זהו יכולתה לגלות, לעודד, לטפח ולהוציא לעולם את 'המשולש" המופלא - הפסנתרן דניאל בארנבוים, והכנרים יצחק פרלמן ופנחס צוקרמן. שלושה אלה נחשבים היום הגדולים בעולם. היו תקופות שבהן כונתה שלישייה זו בכינוי החיבה, או לחילופין - בכינוי הקנאה - "המאפיה הישראלית" במוסיקה. ואכן, שלושתם אינם רק נגנים מעולים, הם הפכו כבר למושג, למודל של חיקוי, לכוח המניע של מרכזי העולם במוסיקה.

על בארנבוים אפשר לומר ללא כל שמץ של הגזמה, שהוא היום "תופעת טבע" בעולם המוסיקה. הוא אולי הפורה מבין כל המוסיקאים בעולם. בארנבוים איננו רק מגדולי הפסנתרנים בעולם. הוא הפך גם לאחד מגדולי המנצחים בעולם. בארנבוים הוא אולי המוסיקאי היחיד בעולמנו שהצליח בעת האחרונה לפרוץ את כל גבולות המוסיקה. הוא גם פסנתרן סולן, גם מנצח על תזמורות סימפוניות, גם שותף פעיל במוסיקה קאמרית, גם מנצח על אופרות ממוצרט ועד ואגנר. את כל אלה הוא מגיש ברמה הגבוהה ביותר. לעתים אפילו מציג ביצועי מופת. פלא מוסיקלי מהלך על שתיים.

אחת התופעות הבולטות שהן בלעדיות לישראל בתחום המוסיקה, זה היצוא של מספר כה רב של מנצחים ישראלים, שחלקם הגדול מנהל בתי אופרה ותזמורות בעולם: אליהו ענבל, משה עצמון, דוד שלון, גארי ברתיני, אורי סגל, יואב תלמי, אבי אוסטרובסקי, גבי כמורה, סטיב סלואן, אורי מאיר, דורון סלומון, יובל הדרי, יובל צליוק, אריה ליפסקי, ירוחם שרובסקי, מאיר מינסקי, אשר פיש, איתי טלגם, נועם שריף, סטנלי ספרבר - 20 מנצחים תוצרת ישראל. מספר שלא היה מבייש אף אחת מארצות המערב.

אולם השלישייה של המנצחים הישראלים שהיא היום משכמה ומעלה היא: דניאל בארנבוים, דניאל אורן ויואל לוי.

דניאל אורן התמחה בניצוח על האופרות האיטלקיות הגדולות. זמרים גדולי עולם כפאברוטי ודומינגו, לצד במאים מעולים כזפירלי, מרבים להופיע אתו. אורן דומה למי שמוכר פריג'ידרים לאסקימואים. הישראלי הזה מביא לאיטלקים הצגות מרגשות של אופרות איטלקיות דווקא, לקול תשואות הביקורת והקהל האיטלקי.

יואל לוי קיבל תחת שרביטו ניהול של תזמורת אמריקנית חשובה - תזמורת אטלנטה. לאחר שהיה עוזר מנצח של לורין מאזל הנודע בתזמורת קליבלנד, הוא מוליך את תזמורת אטלנטה מחיל אל חיל. ההצלחה המופלאה שלו הביאה לו ולאטלנטה חוזה הקלטות חשוב.

ישראל בת ה-50 - יש לה סיבה לחגוג עם כל המנצחים המוכשרים שהוציאה משורותיה אל העולם הגדול.


* פרופ' חנוך רון - מוסיקולוג, אוניברסיטת תל-אביב ומכללת לוינסקי. מבקר המוסיקה של "ידיעות אחרונות".


לפריט הקודם

לפריט הבא

ביבליוגרפיה:
כותר: המוסיקאים הישראלים כיחידים : כיבוש בימות העולם
מחבר: רון, חנוך (פרופ')
שם  הספר: אישים ומעשים בישראל : ספר היובל
עורכי הספר: אהרוני, שרה; אהרוני, מאיר
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מקסם
הערות לפריט זה: 1. פרופ' חנוך רון - מוסיקולוג, אוניברסיטת תל-אביב ומכללת לוינסקי. מבקר המוסיקה של ''ידיעות אחרונות''.