הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > הכחדת מינים והשבתם עמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שימור > שימור מיניםעמוד הבית > ישראל (חדש) > נוף וטבע > בעלי חיים > בעלי חוליות > עופות


גוזלי עיטם לבן-זנב הובאו מהולנד לישראל
מחברת: מזי מגנאג'י


הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה
חזרה3

ביום רביעי ה- 24.5.2000 הגיעו לישראל מגן החיות של ארנהיים בהולנד 3 גוזלי עיטמים. הם הועברו לאקלום בקן מלאכותי מוגן באזור הגלבוע וישוחררו לטבע מעל עמק חרוד כעבור 3 שבועות כשהם מסומנים במשדרים. אחד המשדרים יהיה משדר הנקלט על ידי לווין שיאפשר מעקב גם מחוץ לגבולות הגיאוגרפים של ישראל – זו הפעם הראשונה בעולם בה יסומן עיטם לבן זנב במשדר נקלט ללווין.

הבאתם ושחרורם של העיטמים מהולנד נעשה במסגרת פרוייקט "פורשים כנף על הנשרים והדורסים" המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת חשמל - פרוייקט בקנה מידה בינלאומי לשמירה והגנה על מין בסכנת הכחדה, המשמש מודל לפרויקטים דומים במערב אירופה.

העיטם לבן הזנב, הינו אחד מהעופות הדורסים הגדולים ביותר באזורינו (מוטת כנפיו 2-2.4 מטר). הוא חי צמוד למקוה מים, נופים לחים וחופי ים ומכאן שמו העברי: עיט-ים. משקל הנקבה 4-6.9 ק"ג והזכר 3 -5.4 ק"ג. תפוצתו מחופי האוקיאנוס האטלנטי במערב ועד השקט במזרח. לעיטם לבן הזנב חשיבות רבה למערכת האקולוגית בהיותו האויב הטבעי של בעלי חיים שחלקם נחשבים כמזיקים לאדם. הוא ניזון מפגרי בע"ח, מדייג, ומצייד של עופות מים (בחולה הינו אימת הקורמורנים הידועים כמזיקים קשים לענף המדגה) ויונקים. האוכלוסייה העולמית של מין זה מוערכת בכ- 7,000 זוגות בלבד והוא נמצא בסכנת הכחדה חמורה במרבית תחום תפוצתו. הסיבות העיקריות להכחדתו בעולם: הרעלות משניות, פגיעה בפוריות ובביצים על ידי מזהמים סביבתיים (כגון כספית), הרס בתי גידול, איסוף ביצים על ידי אספנים וצייד.

בארץ, המהווה קצה גבול תפוצתו הדרומי, היו ידועים שני קנונים של מין זה בשנות ה- 50 בעמק החולה, שם הוא נעלם ב- 1957 עם ייבוש ימת החולה ובעמק בית שאן וגם ממנו הוא נעלם לאחר הרעלה שהיתה באזור.

ב- 1970 הוחל בניסיונות להשבת מין נדיר זה לארץ על ידי הקמת גרעיני רבייה של העיטמים ומאז שוחררו כבר לטבע 14 עיטמים: 12 בשמורת החולה ו- 2 בעמק בית שאן. הגוזלים משוחררים לאחר אקלום של כ- 4 שבועות בקן מלאכותי באתר השחרור, כשהם מסומנים במשדרים, המאפשרים מעקב אחר התאקלמותם בטבע. גוזלים משוחררים אלה מאכלסים מאז את עמק החולה וחלקם אף בגרו ותפסו טריטוריות שם. לפני כשנה, לראשונה מאז ייבוש החולה, התגלה הקינון הראשון של העיטם לבן הזנב בחורשת האקליפטוס של שמורת החולה.

עתה מקווים אנשי פרויקט "פורשים כנף על הנשרים והדורסים" להצלחות דומות בעמק חרוד. בסמוך לאתר השחרור של 3 העיטמים יתבצע על ידי חברת החשמל מבצע למיגון קווי המתח בפני התחשמלות עופות בכלל והעיטמים המושבים בפרט.

ביבליוגרפיה:
כותר: גוזלי עיטם לבן-זנב הובאו מהולנד לישראל
מחברת: מגנאג'י, מזי
שם  הפרוספקט: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים
הוצאה לאור: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה
הערות: 1. מפרסומי מחלקת ההסברה.