הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנט


מחשוב שריגי - Grid Computing : האינטרנט של הדור הבא?
מחבר: שי קוואס


ראש גדול
חזרה3

בשקט רב מתרחשת המהפכה הבאה בעולם האינטרנט. יש האומרים כי אנו בפתחו של עידן חדש. כזכור, החל האינטרנט את דרכו כמיזם של משרד ההגנה האמריקני ב-1960 שחיבר אלקטרונית כ-23 מחשבים. הגל השני התחיל באמצע שנות ה-90 ברשת המוכרת לנו - World Wide Web המחברת היום מיליונים בטקסט, בצליל ובתמונה.

מה יקרה בדור הבא?

'מחשוב בשריג' מוגדר כרשת מחשבים החולקים כוח עיבוד (CPU) ויחידות לאחסון מידע. ממש כמו שהרמת מתג בבית מאפשרת ליהנות מרשת החשמל, כך גם ברשת שריג. מגוון הפעולות המסובכות יתבצע ברקע וכשהמשתמשים יזדקקו לכוח חישוב, הוא יהיה שם.

חישבו על זה. רובנו לא מנצלים היום את המחשבים עד גבול יכולתם. השימוש הנפוץ הוא גלישה באינטרנט, דוא"ל או מעבדי תמלילים. ברשת החדשה יחלקו המחשבים השונים בכוח החישוב הכולל שבשריג, בעוד "שומרי אבטחת מידע" ישמרו על פרטיות המידע.

נאפסטר וקאזה רק לדוגמא

בהכללה גסה נוכל לומר כי אתרים כנאפסטר, קאזה ואחרים הם ניצני המחשוב בשריג. זאת מכיוון שגולשי אינטרנט רבים צברו על גבי הדיסק הקשיח במחשב האישי שלהם כמות אדירה של קבצי מוזיקה וסרטים שאותם הם חולקים עם גולשים אחרים. הרעיון נשמע אמנם כסיוט לבעלי זכויות היוצרים אבל טומן בחובו יתרונות רבים.

ראשית, הארגונים הגדולים לא יאלצו להשקיע בשדרוג מערכות מחשב מדי שנה. במקום זאת, ניהול נבון של המשאבים הקיימים וחיבורם בשריג, עשוי להפיק ביצועים גבוהים בהרבה.

באינטרנט של ימינו משתמשים רוב האתרים הגדולים ב"חוות שרתים" (מערך שרתים ענק) שעלולים לעיתים לקרוס, ולהשאיר את המשתמשים בהמתנה. ליל העלטה בניו-יורק בשנה שעברה הוא דוגמה לכך. בגלל כשל במערכות בודדות ספג רוב חלקה הצפון-מזרחי של ארה"ב נזק כספי משמעותי כאשר אספקת החשמל לעיר לא חודשה במשך קרוב ליממה.

בשיטת המחשוב השריגי גם אם 60 מתוך 64 מחשבים היו נפגעים, המחשבים הנותרים היו מצליחים לשמר אזורים שלמים ללא פגיעה, בגלל הפיזור הגיאוגרפי של המחשבים (זכרו את נאפסטר וקאזה! כוחם בעובדה שמשתמשים מכל העולם חולקים את מחשביהם לאחסון מידע).

ברור לכן כי גמישות השריגים שאינם נשענים על רשת בודדת, תגן על חברות מפני אובדן מידע בזמן אסון או התקפת טרור מכוונת, ותאפשר למערכות המחשבים להמשיך לתפקד.

השימושים

הצורך ברשת מסוג זה עלה, כבעבר, מתוך מעבדות המחקר באוניברסיטאות. מדענים חיברו עשרות מחשבים אישיים ב"תפירה" מסוימת של רשת כדי להתקרב ליכולות מחשבי העל שאותם לא היה באפשרותם לרכוש. התשובה לכך ניתנת בטכנולוגיית ה-Grid, שבאמצעות תוכנה מתוחכמת מאפשרת ניצול משאבים של מחשבים המרוחקים זה מזה.

התעשיות העיקריות שיעשו שימוש מרכזי במחשוב השריגי הם מחקר התרופות, מחקרים גנטיים, גילוי שדות נפט, מערכות לשירותי כספים, תכנון מערכות מכאניות מורכבות, וכמובן הבידור.

כבר בסוף השנה שעברה סייעה חברת IBM (בהשקעת ענק של 10 מיליארד דולר עד כה בתחום) לרתום 2 מיליון מחשבים שהיו במנוחה רוב הזמן, כדי לזהות נוגדן למחלת האבעבועות השחורות. 35 מיליון תרכובות נבדקו ונותחו ברשת השריג עד למציאת התשובה. ומי נהנה מכך? הצבא האמריקני שרצה להיות מוכן לכל תרחיש. פרויקטים נוספים נבחנים כרגע בסוכנות החלל האמריקנית, נאסא. ובנוסף, באירופה וביפן מתכננת קבוצת מדענים עיר דיגיטלית, שאמורה להיות מוגנת מנזק חמור לתשתיות שלה במקרה של התקפות טרור.

התחזיות והיתרונות

על פי תחזיות אינטל נראה בחמש עד עשר השנים הקרובות יותר ויותר את התממשות חזון הבית הדיגיטלי. רוב מערכות הבית יהיו מקושרות אלחוטית למחשב שיכלול יכולות מתקדמות ויהיה מחובר לספריות סרטים וירטואליות בכל העולם שמהן נוכל לבצע הזמנות.

מחשוב שריגי יהפוך מהר מאד מאפשרות תיאורטית להכרח. כבר כיום עוברים ברשת מדי שנייה כשני מיליון דפים ומקשרים שרתים ולקוחות. לא רחוק היום שכדי להמשיך ולעמוד בקצב הגידול המדהים, יצטרכו לעבור למחשוב שריג.

האתגר העיקרי יהיה באבטחת מידע. החברות הגדולות משקיעות היום כסף רב בהתגוננות מפני וירוסים ו"תולעים" המגיעים מאותם טרוריסטים קיברנטיים. הבעיה בשריג היא שמחשב בודד שיינזק מווירוס מחשבים, עלול יהיה להדביק את שאר המחשבים, אלא אם הם יבודדו מראש מפגיעה כזו.

כאב ראש נוסף צפוי ליצרני המחשבים, שכן קצב הרכישה של מחשבים חדשים יואט אם החברות הגדולות יעשו שימוש יעיל יותר במשאבים הקיימים.

נקווה רק, שעם כל יתרונות הרשת, היא לא תפתח בינה מלאכותית משלה ותנסה להשתלט עלינו...

ביבליוגרפיה:
כותר: מחשוב שריגי - Grid Computing : האינטרנט של הדור הבא?
מחבר: קוואס, שי
תאריך: פברואר 2004 , גליון 42
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.