הסדרי נגישות



מגידו
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


גשר מפעלים חינוכיים
חזרה3

מגידו הייתה עיר חשובה בעמק יזרעאל, במוצא נחל עירון, לרגלי הכרמל. זו הייתה נקודה אסטרטגית ממדרגה ראשונה, במפגש דרכים, שהעלתה את חשיבותה של העיר. ממגידו התפצלו דרכים מערבה, מזרחה, צפונה ודרומה.

מגידו נוסדה באלף הרביעי לפני הספירה. כבר בתקופה קדומה היא הייתה מבוצרת היטב. העיר הייתה בשליטה מצרית מראשית האלף השני לפני הספירה. במאה ה- 15 לפני הספירה פרץ בכנען מרד ופרעה תחותימס ה- 3 דיכא את המרד וכבש את העיר שנית. מגידו הייתה אחת הערים החזקות ביותר בעמק יזרעאל בתקופת ההתנחלות והיא לא נכבשה על ידי שבט מנשה, כמתואר בשופטים א' 27: "ולא-הוריש מנשה... ואת-יושבי מגדו ואת-בנותיה". כנראה שמגידו נכבשה בימי דוד, יחד עם שאר הערים הכנעניות שבעמקים, אך הדבר אינו נזכר במפורש במקרא. בימי שלמה המלך הייתה מגידו אחת מערי המבצר החשובות, שם חנה חיל רכב (מלכים א, ט' 15). גם בימי אחאב שימשה עיר רכב מרכזית, כפי שעולה מהחפירות הארכיאולוגיות במקום. ב- 733 לפני הספירה נכבשה מגידו על ידי האשורים שעשו אותה בירת הפחווה. העיר חזרה ליהודה בימי יאשיהו, שמצא שם את מותו בקרב נגד המצרים בראשות פרעה נכה (מלכים ב, כ"ג 29-30). מגידו נעזבה בתקופה הפרסית.
בחפירות מגידו נתגלו בה בניינים מרשימים, ביצורים חזקים ומנהרת מים המוליכה מתוך העיר אל המעיין. כמו-כן נתגלו חפצי אמנות רבים, שנהבים ופסלים המעשירים את ידיעותינו על תרבות כנען ועל הדת הכנענית.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא