הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם


מזג האוויר ומצב הרוח : מה הקשר בין עצב, שמחה, בריאות וטמפרטורה?
מחבר: יוסי אסטרייכר


ראש גדול
חזרה3

אקלים ו"ביו-מטאורולוגיה"?

יש המציירים את המדע כמו עץ עבות שכל אחד מענפיו עוסק בתחום מדע מיוחד. אחד הענפים הוא זה העוסק בהשפעת מזג האוויר על התנהגותו ובריאותו של האדם. מדע זה נקרא "ביו-מטאורולוגיה" והחוקרים בתחום זה אכן גילו שיש קשר בין הגורמים. הקשר הוא כה הדוק עד כי באירופה למשל, נוהגים בכמה בתי חולים לבדוק את תנאי מזג האוויר ואיכותו לפני שמבצעים ניתוחים הקשורים בחיתוך רקמות ובתהליכי החלמה ממושכים.

מזג האוויר וגופנו

יש בני אדם שמרגישים בגופם את השינויים במזג האוויר. למשל, התקרבותה של סופת ברקים גורמת לכאבים בפרקים ובעצמות לאלה הרגישים לכך. גם שרב משפיע על רבים וגורם למגוון גדול של בעיות בריאות כמו תשישות, דיכאון, הפרעות ראיה, ירידה בקצב הלב ובלחץ הדם, כאבי ראש, חוסר תיאבון ועוד. גם שינויים בלחץ האטמוספרי עלולים לגרום להתפרצויות תחלואים שונים. המדענים גילו כי תגובות האנשים לכאב קיצוניות יותר בתנאי מזג אוויר סוער, לחץ אוויר נמוך ולחות רבה. מכל זה מתברר ללא ספק שאכן, מזג האוויר עושה לנו משהו. מה הוא עושה ואיך?

האוויר, המזג וההורמונים

כל גירוי חיצוני שנקלט על ידי הגוף האנושי יוצר בו תגובה כימית. אחת מתגובות אלה היא הפרשת הורמונים. הורמונים הם מעין שגרירים כימיים הנעים בגוף לאברי מטרה שונים, מכוונים אותם כיצד לפעול ובכך משפיעים על תגובת הגוף כולו.

התבנית המאפיינת את יצירת התגובות ההתנהגותיות של בני האדם היא :

אירוע או גירוי חיצוני תגובה כימית בגוף מצב נפשי התנהגות

ההורמונים מיוצרים בבלוטות שונות המפוזרות בחלקי הגוף השונים. אם נדמה את כל ההורמונים הנוצרים בגוף לכלים בתזמורת, הרי שהמנצח על הנגנים האלה הוא הורמון המיוצר במוח וידוע בשם "סרוטונין". הורמון זה משמש כמקשר כימי המסייע בהעברת מידע מתא עצב אחד למשנהו. תפקיד זה נקרא בשפה המדעית "נוירוטרנסמיטר". בגוף האדם פועלים כ-30 נוירוטרנסמיטורים אך הסרוטונין הוא החשוב מביניהם.

במחקרים התברר כי כל תגובות הגוף, שהוזכרו בהקשר לשינויים במזג האוויר, מתרחשות גם בעקבות שינויים ברמות הסרוטונין בגוף המוציאים את המערכת ההורמונאלית מהאיזון הטבעי שלה. ואכן נשאלת השאלה, האם קיים קשר בין מזג האוויר לרמות הסרוטונין בגוף? מתברר שכן. מה הקשר?

יונים 'טובים' ויונים 'רעים'

האוויר סביבנו טעון בחשמל. אמנם, רוב חלקיקי האוויר והגזים המרכיבים אותו הם ניטרליים מבחינה חשמלית. אולם בעקבות סופות ברקים וקרינה רדיואקטיבית1 נוצרים באוויר חלקיקים טעונים בחשמל הנקראים יונים. יונים הם חלקיקים שאינם ניטרליים מבחינה חשמלית ואותם מקובל לסווג לחיוביים ושליליים. ביונים חיוביים קיים חוסר באלקטרונים ובשליליים קיים עודף של אלקטרונים. כאשר ריכוז היונים השליליים באוויר גדול, הרגשתם הכללית של בני האדם היא טובה. כאשר ריכוז היונים החיוביים באוויר גדול, הם מרגישים רע וחלקם נוטים לחלות.

בכל סמ"ק2 אוויר נמצאים בממוצע (במזג אוויר רגיל) 500 יונים שליליים ו-600 יונים חיוביים. כמויות אלה משתנות בהתאם לאזורים. למשל, בסביבה כפרית נקייה מזיהומים, או על פני הרים גבוהים, גדל מספר היונים השליליים ל-4000, בעוד שבסביבה עירונית מזוהמת יורד מספרם לכדי 50 בלבד.

על יונים ואנשים

היונים חודרים לגוף דרך מערכת הנשימה, ומשם מגיעים למחזור הדם. יונים חיוביים גורמים לטסיות הדם האדומות לשחרר סרוטונין וכך לשנות את רמתו בדם וברקמות.

הרגישות האנושית ליונים מדהימה. בכל סמ"ק אוויר קיימים בממוצע כ-270,000,000,000,000,000,000 חלקיקים. ורק כמה מאות יונים. כלומר היחס הוא יון אחד ל 100,000,000,000,000,000 חלקיקי אוויר. אך למרות הריכוז הנמוך שלהם השפעתם עלינו ניכרת.

מאחר ולא נראה שכל בני האדם יעברו להתגורר במרומי ההרים רק כדי לנשום אוויר עשיר ביונים שליליים נותר למדענים אתגר, למצוא דרכים להיאבק ביעילות בהשפעותיהם המזיקות של היונים החיוביים.

1. מדובר הן בקרינה שמקורה בכדור הארץ והן בקרינה קוסמית המגיעה אלינו מן החלל החיצון.
2. סמ"ק - סנטימטר מעוקב

ביבליוגרפיה:
כותר: מזג האוויר ומצב הרוח : מה הקשר בין עצב, שמחה, בריאות וטמפרטורה?
מחבר: אסטרייכר, יוסי
תאריך: פברואר 2003 , גליון 32
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.