הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > פיסיקה ומבנה החומר [כימיה] > חומרים: תכונות ותהליכים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
מידע על היסוד אוסמיום ושימושיו.



אוסמיום
מחבר: שילה קם


היסוד: אוסמיום (Os).

מידע כללי:

האוסמיום הוא מתכת מעבר שצבעה כחל - אפור בעלת ברק, קשיחה ועמידה בטמפ' גבוהות במיוחד.

מבין כל המתכות בקבוצת "מתכות הפלטינה" לאוסמיום יש את טמפ' ההתכה הגבוהה ביותר. בתנאים מסוימים, האוסמיום יגיב עם האוויר וייווצר אוסמיום טטרוקסיד (תרכובת עם ארבעה אטומי חמצן), שהיא תחמוצת חזקה, רעילה ביותר ובעלת ריח חריף. ע"ש תחמוצת זו ניתן לאוסמיום את שמו, שכן מקור השם הוא במילה היוונית Osme שמשמעותה ריח חריף.

מס' אטומי

מסה אטומית

נקודת התכה

נקודת רתיחה

מצב צבירה בטמפ' החדר

צפיפות

76 190.2

2730°C

4230°C

מוצק 22.6 גר' לליטר

היסטוריה:

האוסמיום התגלה בשנת 1803 ע"י סמיתסון טנאט מאנגליה, במשקע כהה שהתקבל לאחר הפרדת פלטינה מפלטינה גולמית (פלטינה לא מעובדת) באמצעות מי-מלך. המשקע הכהה הכיל 2 יסודות: אוסמיום ואירדיום.

הפקה:

תהליך ההפקה של האוסמיום הוא מורכב בגלל שהוא מופיע בעפרות ביחד עם מתכות פלטינה אחרות (כדוגמת הפלטינה, הפלדיום והאירדיום), וגם עם המתכות כסף וזהב. תהליך ההפרדה של כ"א מהמתכות האחרות הוא יקר ומסובך, אולם במקרה של האוסמיום זהו תהליך כדאי (למרות כל הסיבות שצויינו) בגלל שימושיו המיוחדים והחשובים (כמו בתעשיית הזרזים).

האוסמיום בטבע:

האוסמיום נמצא בטבע בעיקר בשתי צורות: או בסגסוגת טבעית המכילה אוסמיום ואירדיום, או ביחד עם פלטינה (בעפרות וכד'). כמו כן האוסמיום נמצא בעפרות ביחד עם המתכות רודיום, פלדיום, רותניום, כסף וזהב.

דוגמאות לתרכובות האוסמיום:

  • אוסמיום טטרוקסיד/ אוסמיום ארבע-חמצני (OsO4) – זוהי תחמוצת האוסמיום הנוצרת רק בתנאים מסויימים שבהם האוסמיום יכול להגיב עם האוויר. ניתן לזהות על נקלה תחמוצת חזקה זו, שכן היא בעלת ריח חריף. נקודת הרתיחה שלה - 130°C. תחמוצת זו רעילה ביותר. יותר מזה, אבל בריכוז נמוך, תחמוצת זו באוויר יכול לגרום לנזקים לריאות, לעיניים ולעור.

שימושי האוסמיום:

  • ליצירת סגסוגות חזקות – אוסמיום הוא אחד המתכות שבהן משתמשים להכנת סגסוגות חזקות ועמידות ביחד עם שאר המתכות מקבוצת "מתכות הפלטינה". סגסוגות אלו משמשות להכנת צירים לדלתות, להכנת מוליכים חשמליים ולהכנת הציפורן בעט הנובע.
  • אוסמיום טטרוקסיד משמשת לזיהוי טביעות אצבעות.
  • סגסוגת המכילה 90% פלטינה ו- 10% אוסמיום משמשת להכנת שתלים, כמו קוצב לב.

ביבליוגרפיה:
כותר: אוסמיום
מחבר: קם, שילה
שם  הפרסום מקורי: יסודות הטבלה המחזורית
תאריך: 2000
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית