הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
האם צפיתם פעם במרוץ מכוניות? התחרות בעיצומה, ההתרגשות רבה, הרעש מחריש אוזניים ותחושות של מתח וסכנה מרחפות באוויר. איך אפשר לאותת לנהגים הדוהרים על המסלול, שהגיע הזמן לתדלק את המכונית או להחליף בה גלגל? הרי אם לא יוזהרו, עלולה להתרחש תאונה! כמובן, באמצעות דגלים! לכל דגל דוגמה שונה וצבעים אחרים. הצבעים שנבחרו לדגלי האזהרה דומים לצבעי האזהרה של בעלי-החיים.



התגוננות : אזעקה
מחברת: ד"ר נורית קינן


צופים ומזהירים

השפן התצפיתַן

אנו משתמשים בביטוי "שפן" כדי לציין תכונה של פחדנות. ואמנם, שפנים הם מאוד חששנים, כשהם רובצים בשמש או מלקטים מזון, שכן אז הם חשופים לטורפים.

אכן, יש לשפנים בעיה: כיצד אפשר להבחין בטורף מתקרב, כאשר עסוקים בליקוט המזון?

כאן נכנס לפעולה "השפן התצפיתן": אחד השפנים, בדרך-כלל זכר בוגר וחזק, יושב בראש סלע גבוה וצופה על הסביבה. כאשר הוא מבחין בסכנה, הוא משמיע קולות אזעקה מיוחדים. כך הוא משדר לכל השפנים שבעדר, שכדאי להם להימלט ולהסתתר בין הסלעים. לאחר שכולם נסים על נפשם, אץ לו גם התצפיתן למקום מסתור. אם כך, האם השפן הוא באמת פחדן?

קופים מזדעקים

קופים משתמשים אף הם בקולות אזעקה. מחקר על קופי גונון ירוק בטנזניה העלה ממצאים מפתיעים: מתברר שהתקשורת בין הגונונים היא מורכבת מאוד. הקופים משדרים קולות אזעקה שונים, בהתאם לאויבים שמופיעים בקרבתם, כגון: נחש, נמר או עיט! כך יכולים חברי הקבוצה לדעת לא רק שיש סכנה, אלא גם איזה טורף מתקרב.

הגונונים גם נוקטים תגובת בריחה המתאימה לאזעקה שנשמעה: הם מטפסים על העצים ומסתתרים בין ענפיהם או שהם בוחרים להימלט בריצה מהמקום.

"נחש צפע" ו"שרב כבד"

השימוש בצופים המזעיקים בשעת סכנה, מקובל גם בין בני האדם. בימינו אפשר להיעזר גם בטכנולוגיה מתוחכמת, המסוגלת לאתר סכנות מתקרבות ולהתריע עליהן ביעילות.

במלחמת המפרץ שהייתה באזורנו בשנת 1991, כאשר נשלחו טילי סקאד מעיראק לכיוון ישראל, שודרו ברדיו מילות האזעקה "נחש צפע", וצפירות פילחו את האוויר. כולנו ידענו אז מה עלינו לעשות. לעומת זאת, המילים "שרב כבד" היוו אות הרגעה. נקווה שכל הצפירות הבאות לא יסמנו סכנה. אבל, נזכור: "במקרה של אזעקת אמת יושמעו צפירות עולות ויורדות".

דגלים בשעת סכנה

הדגל הלבן של הצבי

טורף מתנפל על עדר הצבאים הרועה בשלווה. מתחילה מנוסה מבוהלת לכל עבר. אסור להתמהמה! עוד מעט ייטרף אחד הצבאים. המהומה גדולה, הרעש מחריש אוזניים ואבק מיתמר באוויר. כיצד תאותת הצבייה לעופר שלה לרוץ בעקבותיה, בלי שתפנה לאחור או תאבד אפילו שנייה אחת יקרה?

לצבאים יש זנב שחור, הבולט על רקע הפרווה הלבנה שבאחוריהם. בעת התרגשות, כאשר הצבי מבחין בסכנה, סומרת הפרווה שבאחוריו ומתבלטת כמו דגל לבן. הזנב השחור, הנע במהירות על הרקע הלבן, מדגיש עוד יותר את איתות האזעקה. צבאים המבחינים באיתות הבולט, נסים על נפשם זה בעקבות זה, ומנסים להתחמק מן הסכנה.

אמנם הדגלים הלבנים של הצבאים ושל האיילים אינם מסמנים כניעה, אך הם בהחלט עשויים להציל את חייהם.

דגלים במרוץ המכוניות

האם צפיתם פעם במרוץ מכוניות? התחרות בעיצומה, ההתרגשות רבה, הרעש מחריש אוזניים ותחושות של מתח וסכנה מרחפות באוויר. איך אפשר לאותת לנהגים הדוהרים על המסלול, שהגיע הזמן לתדלק את המכונית או להחליף בה גלגל? הרי אם לא יוזהרו, עלולה להתרחש תאונה! כמובן, באמצעות דגלים! לכל דגל דוגמה שונה וצבעים אחרים. הצבעים שנבחרו לדגלי האזהרה דומים לצבעי האזהרה של בעלי-החיים.

והנהגים הממהרים? - הם יודעים בדיוק מהו המסר של כל אחד מן הדגלים הצבעוניים, והם מגיבים בהתאם לדגל המונף.

נס ודגל

גם בעת העתיקה, הרבה לפני שהתפתחה התקשורת האלקטרונית, התעורר לפעמים הצורך לאותת על סכנה מתקרבת ולהזהיר מפניה. כיצד עשו זאת?

האינדיאנים נעזרו בסימני עשן מוסכמים, שהועלו ממדורותיהם ובלטו למרחק רב.

בסוף המאה הקודמת נקבע כי דגלים בצורות ובצבעים שונים ישמשו כסימנים בינלאומיים מוסכמים. יש דגלים המציינים את אותיות האלף-בית, אחרים מבטאים מספרים ויש המסמלים אפילו משפטים שלמים כגון: "הצילו, אני בסכנת חיים!"

אזעקה כימית

אות האזהרה של תפוח האדמה

צמחים רבים נתונים בסכנה שיאכלו אותם. הצמחים אינם יכולים להימלט ממקומם. אם כך, כיצד יתגוננו?

במרכז אמריקה התגלה מין בר של תפוח אדמה, שחרקים מזיקים נמנעים מלפגוע בו. מה מגן על צמח זה מפני המזיקים? ידוע כי נמלים מפרישות בעת סכנה פֶרומון אזהרה, הגורם לשאר הנמלים להתרחק מהאזור. תפוח האדמה הזה נעזר בערוץ התקשורת של הנמלים, ומייצר ממש את אותו החומר! ברגע שבו הנמלים מתחילות לפגוע בצמח, החומר מופרש מהפצע, והוא משדר לנמלים בשפתן: "זהירות, סכנה! הסתלקו מהמקום!!!". מובן שתגובת הנמלים מעניקה לתפוח האדמה הגנה מושלמת.

גם עצים מתגוננים

באביב, כאשר זחלים של חרקים בוקעים מהביצים ומתחילים לאכול את עלי עץ השדר הלבן, משתנה טעמם של עלי העצים. בתוך שעות אחדות חלה בהם עלייה בריכוז טאנינים - חומרים הגורמים נזק לזחלים. הזחלים נאלצים להפסיק לזלול את עלי העץ ולעבור לעץ שכן. כך מתגונן השדר הלבן כנגד המזיקים.

אבל, התברר שגם בעצי השדר השכנים, אלה שעדיין לא הותקפו על ידי-הזחלים, מתרחשת עלייה בריכוז הטאנינים. חומרים המתנדפים מעלי העץ הפגוע נקלטים בעצים השכנים ומשפיעים גם עליהם. נראה, כאילו העצים משדרים זה לזה: "היזהרו, תוקפים בשטח. התחילו להתגונן!".

אזעקה ריחנית

כל אחד מכיר את הריח המתפשט במטבח, כאשר רוח מכבה פתאומיות את אחת מהלהבות של כירת הגז. אך, הידעתם שלגז הבישול אין כלל ריח? אם כך, מה ההסבר לתופעה?

גז הבישול הוא חומר דליק, המשמש אותנו לבישול ולחימום. כאשר הגז דולף, עלול כל ניצוץ קטן לגרום לפיצוץ ולשריפה קטלנית. מאחר שגז הבישול הוא חסר ריח וצבע, קשה להבחין בדליפתו. כדי למנוע סכנת שריפה, נוהגים להוסיף לו חומר בעל ריח אופייני. כך אנו מציידים את עצמנו באמצעי אזעקה, המתריע בפני דליפת הגז המסוכן.

 

עוד בנושא:
התגוננות : חיקוי והסוואה
התגוננות : אזהרה והרתעה
התגוננות : הרחקת הטורף

ביבליוגרפיה:
כותר: התגוננות : אזעקה
שם  התקליטור: השפה המופלאה של הטבע : מסע מרהיב במולטימדיה אל עולם החי והצומח
מחברת: קינן, נורית (ד"ר)
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. תחקיר וכתיבה: דפנה לב, בילי סביר.
2. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב.בית הספר לחינוך.המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית