הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > גיאוגרפיה של האדם > אוכלוסייה ודמוגרפיה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המינהל הפדגוגי. המחלקה למחונניםאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. היחידה לנוער שוחר מדע



תקציר
בראשית המאה העשרים חיו בעולם כ-1.6 מיליארד בני אדם. בכל זאת, התחוללו בתחילת המאה שעברה מלחמות ומסעות הגירה מהגדולות שידע המין האנושי. כיום יש לנו ששה מיליארד בני אדם והתחזית מדברת על שמונה מיליארד בני אדם בעוד כ-25 שנים.



האם נבלמה התפוצצות האוכלוסייה?
מחבר: אבי בליזובסקי


האם נבלמה התפוצצות האוכלוסייה?

בראשית המאה העשרים חיו בעולם כ 1.6 מיליארד בני אדם. בכל זאת, התחוללו בתחילת המאה שעברה מלחמות ומסעות הגירה מהגדולות שידע המין האנושי. כיום יש לנו ששה מיליארד בני אדם והתחזית מדברת על שמונה מיליארד בני אדם בעוד כ 25 שנים. יש הגורסים כי המלחמות הבאות, ובמידה מסוימת גם המלחמה הנוכחית באפגניסטן יפרצו בשל חוסר תקווה של עמים צפופי אוכלוסין.

שישה וחצי מיליארד בני אדם. זה נשמע נורא, אבל זה טוב בהרבה מהתחזיות שנערכו בשנות השבעים, שחזו שמונה מיליארד בני אדם על כדור הארץ כבר עכשיו, בראשית המאה ה 21. משהו קרה בינתיים שהאט את קצב הגידול, ובמדינות רבות אף שינה את כיוונו לגידול שלילי. קצב גידול האוכלוסייה בסוף שנות השישים היה מדאיג. שני אחוזים. כעת הוא בירידה מהירה, עד שהוא צפוי להגיע לכדי 0.8 אחוז בשנת 2025.

איזיק אסימוב, שמלבד היותו סופר מדע בדיוני, היה גם עתידן, ערך תחזית המבוססת על קצב הגידול בשנת 1970 והעריך שתוך 460 שנה יהיה המשקל הכולל של בני האדם על כדור הארץ שווה לכל המסה של כל בעלי החיים של היום. הצפיפות הממוצעת בכל פינה ברחבי כדור הארץ תהיה 74 אלף בני אדם לקמ"ר, פי שניים מהצפיפות של לב מנהטן בצהרים בשנת 1970.

ישנו תחום מדעי המכונה דינמיקה של אוכלוסיות. בפשטות ניתן לאמר כי על שטח נתון, אוכלוסיות יכולות להתרבות עד גבול מסוים, שתלוי בכמות המזון. כאשר מתקרבים לגבול זה, מתחילה התנהגות לא נורמלית של פרטים באוכלוסייה (והדבר נכון למינים רבים של בעלי חיים, מעכברים, דרך קופים ועד לבני אדם). מגיפות יוסיפו את שלהן והאוכלוסייה תדולל בחזרה עד לרמה שבה היא יכולה להתקיים בביטחון.

מילת המפתח היא שטח. במאות ה 18 וה 19 ובראשית המאה העשרים, הגירה הייתה התקווה של העניים לעתיד טוב יותר. כיום הפתרון הזה מוגבל ביותר ומדינות המערב נלחמות בתופעת המהגרים.

האם הגידול המהיר עד כה, וההאטה שלו כעת מעידה על כך שאנחנו מתקרבים לגבול יכולת הנשיאה של כדור הארץ?

הסבה גדולה יותר של שטחים מן הטבע לחקלאות אנושית גורם להכחדה המונית של מינים נדירים של בעלי חיים, הצפיפות בערים גורמת לגידול בפשיעה ולירידה ברמת החיים. צפיפות כה גדולה מהווה גורם אידאלי להתפשטות מגיפות כגון האיידס ואולי גם מתקפות ביולוגיות הנעזרות בחיידקים כדוגמת האנתרקס והאבעבועות השחורות.

התפוצצות האוכלוסין של המאה העשרים היתה תולדה של התקדמות הרפואה ועלייה בתוחלת החיים. לפי הערכות, עלתה תוחלת החיים פי שניים ויותר בין 1900 ל 2000 מכ 30 שנים ל 65 שנים בממוצע. גם דפוס הילודה משתנה. למעט באפריקה ובמדינות מוסלמיות כבנגלדש, זוגות מביאים היום פחות ילדים. המדינה שפתרה את הבעיה בצורה דרמטית ביותר היא סין, שכפתה ואכפה מדיניות של ילד אחד. מדיניות שגרמה לבעיות משלה- בעיקר רצח בנות ובעקבות זאת עודף של מיליוני בנים בגיל הנישואין בלא כלות. אבל מדינות רבות "פתרו" את הבעיה פשוט באמצעות לידת פחות ילדים.

במפתיע, מדווחים כיום המומחים ואנשי מוסדות האו"ם כי מדינות רבות נמצאות בתת תחלופה של אוכלוסייתם. ולא רק מדינות כמו גרמניה ואיטליה החוזות ירידה גדולה באוכלוסייתן בעשרות השנים הקרובות אלא גם מדינות כמו קובה, תוניסיה ולבנון.

המדינה המאוכלסת ביותר בעולם כיום היא סין, שאוכלוסייתה מונה 1.2 מיליארד בני אדם. סין שומרת על הבכורה משנות ה50, אך להערכת האו''ם ב 50 השנים הבאות תתפוס את מקומה הודו.

באמצעות חישוב המבוסס על שונות הצמיחה הממוצעת בקצב גידול האוכלוסייה בשנים האחרונות, צופה האו''ם כי ב 2050 יהיה מספר תושביה של הודו 1.5 מיליארד תושבים. באו''ם מציינים כי הירידה החדה בקצב הריבוי הטבעי של מדינות המערב הביאה בהדרגה לדחיקתן מהרשימה, ומעריכים כי במגמה זו לא יחול שינוי ב 50 השנים הבאות.

במדינות אפריקה ובמדינות דרום מזרח אסיה, כמו תאילנד, המוות מאיידס מתחיל להראות את סימניו על הסטטיסטיקה ומדינות רבות מדרום לסהרה מדווחות על האטה בגידול האוכלוסייה. במקומות רבים, נעלמה לחלוטין כמעט שכבת הגיל הצעירה ונראים ילדים יתומים רבים שמגדלים אותם סבים וסבתות. סביר להניח שכתוצאה מכך נראה האטה בקצב הגידול במדינות אלה, גם במקומות שילודה גבוהה עדיין מכסה על כך.

אילו אסימוב היה חי, הוא היה בוודאי חוזר למאמר זה ואומר "הנה צדקתי", ולו בשל המלחמה החדשה בין העולם השלישי, הרעב, לבין המערב המפותח. אותה התנגשות תרבויות היא חלק מהתוהו ובוהו עליו דיבר.

לקריאה נוספת :

אסימוב
http://magazine.ort.org.il/scripts/article.asp?par=493&acl=10934&sct=2196

ילדים זה ברכה? על סדר היום, אתר סנונית
http://www.snunit.k12.il/seder/children/link.html

כמה זה מספיק?
http://www.bdidut.com/consume/consume8.htm

מקורות האנרגיה במאה ה-21 – תחזית ריאליסטית
http://www9.cc.huji.ac.il/snunit/heb_journals/biosfera/2311011.html

המדינה המאוכלסת ביותר בעולם – נכון לאוקטובר 2001
http://magazine.ort.org.il/scripts/article.asp?par=493&acl=10941&sct=9999

ג'ארד דיימונד: אימפריה של אחידות
http://www9.cc.huji.ac.il/snunit/heb_journals/galileo/gal12.HTM

אתרים

קרן האוכלוסיה של האו"ם
http://www.unfpa.org/

רשת מידע בענייני אוכלוסיות
http://www.un.org/popin/

גידול אפס
http://www.zpg.org/

ביבליוגרפיה:
כותר: האם נבלמה התפוצצות האוכלוסייה?
מחבר: בליזובסקי, אבי
שם  האתר: בארץ הדעת : האתר (שאינו רק) למחוננים
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המינהל הפדגוגי. המחלקה למחוננים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. היחידה לנוער שוחר מדע
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המינהל הפדגוגי. המחלקה למחוננים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. היחידה לנוער שוחר מדע
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית