הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > בעלי חוליות > דו חייםעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > חסרי חוליות > חרקים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי



תקציר
אצל מינים מסוימים הצאצאים אינם דומים כלל להוריהם: לא בצורתם, לא במזונם ואף לא בסביבה שהם חיים בה. התפתחות כזו של צאצאים נקראת "גלגול". הדוגמאות המוכרות ביותר של בעלי חיים המתפתחים בדרך של גלגול הן החרקים והדו-חיים.



התפתחות בדרך של גלגול
מחברת: ד"ר סמדר רייספלד



התפתחות בדרך של גלגול


הצאצא של דג הוא דגיג קטן, של דוב - דובי קטן וכן הלאה. אצל רוב בעלי החיים הצאצאים דומים מאוד להוריהם. לעתים צבע גופם שונה, לעתים אין להם קרניים, אך בסך הכל ההבדלים בין הצאצאים לבוגרים הם קטנים.
לעומת זאת, אצל מינים מסוימים הצאצאים אינם דומים כלל להוריהם: לא בצורתם, לא במזונם ואף לא בסביבה שהם חיים בה. התפתחות כזו של צאצאים נקראת "גלגול".
הדוגמאות המוכרות ביותר של בעלי חיים המתפתחים בדרך של גלגול הן החרקים והדו-חיים.



חרקים


חרקים שונים כמו, למשל, חיפושיות, פרפרים ודבורים עוברים גלגול מלא. חייהם מורכבים מארבעה שלבים: ביצה, זחל, גולם ובוגר. הזחל שבוקע מן הביצה אינו דומה כלל לבוגר. הוא מבלה את רוב זמנו באכילה, וגופו גדל. הזחל עטוף במעטפת קשה, שאינה גדלה יחד עם שאר רקמות הגוף. מדי פעם הזחל משיל (מוריד) את העטיפה ומצמיח חדשה, גדולה יותר, במקומה. תהליך זה נקרא "התנשלות". בשלב מסוים מפסיק הזחל לאכול, מתעטף בכעין קופסה והופך גולם. כלפי חוץ, הגולם הוא גוש דומם: הוא אינו אוכל ואינו מגן על עצמו. אך בתוך ה"קופסה" מתחוללים שינויים גדולים, שבסופם מגיח החוצה חרק בוגר, בעל כנפיים ואיברי רבייה. החרק הבוגר אינו גדל יותר. הוא שונה מהזחל שבקע מהביצה בצורתו החיצונית, בסביבת החיים שלו ובמזונו. רק הבוגר יכול להתרבות.

ישנם חרקים כמו, למשל, גמל שלמה, חגב או תיקן שעוברים גלגול חלקי: מן הביצה בוקע צאצא שדומה לבוגר, אלא שהוא קטן, חסר כנפיים ואיברי רבייה בשלים. צאצא כזה נקרא "נימפה". הנימפה אוכל וגדל ומדי פעם משיל את עטיפת גופו כדי לאפשר המשך גדילה. מההתנשלות האחרונה מגיח הבוגר שהוא בגודל סופי, בעל כנפיים ואברי רבייה מתפקדים.

חרקים חסרי כנפיים אינם עוברים גלגול. למשל אצל זנבזיף כספי הצעירים דומים לבוגרים, הם אוכלים ומתנשלים לאורך כל החיים גם לאחר שהפכו לבוגרים.





דו-חיים


הצפרדע והקרפדה שייכות לדו-חיים, שמתפתחים בדרך של גלגול. הם מתחילים את חייהם במים, כראשנים, ואילו הבוגרים חיים גם ביבשה וגם במים. נסתכל, למשל, על הצפרדע: הראשנים שבוקעים מהביצים, אינם דומים כלל לבוגרים. הם דומים יותר לדגיגים מאשר לצפרדעים קטנות. בדומה לדגים, הם חסרי גפיים, בעלי זנב ונושמים באמצעות זימים. הראשנים הם צמחוניים. במהלך הגלגול מתפתחות הגפיים, הזנב מתקצר עד שהוא נעלם, ובמקום הזימים מתפתחות ריאות. תוך שישה שבועות הראשן הצמחוני ששוחה במים נהפך לצפרדע, שיכולה לקפץ על היבשה ולטרוף חרקים. רק הצפרדע הבוגרת יכולה להתרבות.

ביבליוגרפיה:
כותר: התפתחות בדרך של גלגול
שם  התקליטור: מעגל החיים : התבגרות, חיזור ורבייה
מחברת: רייספלד, סמדר (ד"ר)
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית