הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > רבייה והתפתחות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
ישנם זוגות שרוצים להביא לעולם ילדים, אך אינם יכולים לעשות זאת בגלל בעיות פוריות. הרפואה המודרנית מצאה פתרונות לרוב בעיות הפוריות כמו הפריית מבחנה.



הפריה מלאכותית
מחברת: ד"ר סמדר רייספלד



 

עקרות ופוריות


ישנם זוגות שרוצים להביא לעולם ילדים, אך אינם יכולים לעשות זאת בגלל בעיות פוריות. תופעה זו נקראת "עקרות", והיא יכולה לנבוע מבעיות שונות הן אצל הגבר והן אצל האישה. השלבים המובילים להפריה הם כה מורכבים וכרוכים זה בזה, עד כי די בפגיעה בשלב אחד כדי שהתהליך כולו לא יצא לפועל. הרפואה המודרנית מצאה פתרונות לרוב בעיות הפוריות.



 

הפריית מבחנה


אחד הפתרונות לבעיית הפוריות, ואולי "המפורסם" שבהם, נקרא "הפריה חוץ-גופית" או "הפריית מבחנה". באופן טבעי תא הזרע והביצית נפגשים בתוך גופה של האישה, וגם העובר מתפתח שם. בזכות טכנולוגיית ההפריה החוץ-גופית ניתן כיום לבצע את ההפריה בצלחת מעבדה, ואף לגדל את העובר במשך זמן מה מחוץ לגוף האישה. כך יכולים הרופאים והמדענים להתערב בתהליך ההפריה ולעזור לו.
מידע נוסף בפריט הפריה, הפריה פנימית.
מידע נוסף בפריט איפה העובר?, מחוץ לגוף.

לתהליך ההפריה החוץ-גופית מספר שלבים: ראשית, מעודדים ביוץ של יותר מביצית אחת על ידי כך שנותנים לאישה תרופות המכילות כמות גדולה של ההורמונים המתאימים. בשלב השני שואבים משחלת האישה ביצית, וליתר דיוק מספר ביציות, כדי להגדיל את סיכויי ההפריה. במקביל, אוספים תאי זרע מהגבר. אחר כך מוסיפים את הזרעונים לביציות במבחנה, בתנאים דומים לתנאים השוררים במקום המפגש הטבעי שלהם - בגוף האישה (למשל, בטמפרטורה של 37 מעלות צלסיוס ובלחות המתאימה). בשלב זה הזרעונים נקשרים לביציות, חודרים לתוכן ומפרים אותן. ממשיכים לגדל את הביציות המופרות במעבדה, וחלק מהן מתפתח לעוברים זעירים בני 2 עד 16 תאים. בוחרים מספר עוברים ומשתילים אותם ברחם האישה. ככל שמשתילים יותר עוברים, כך גדל הסיכוי שאחד מהם ייקלט ברחם ויתפתח. מסיבה זו מתפתחים פעמים רבות בעקבות הפריית מבחנה תאומים, שלישיות ואפילו שביעיות!
מידע נוסף בפריט תאומים, שלישיות ועוד.

לעתים, כאשר מספר הזרעונים שהגבר מייצר קטן במיוחד, או כאשר יכולת ההפריה של הזרעונים ירודה מאוד, לא ניתן להסתפק בציפייה למפגש אקראי בין הזרעונים לבין הביציות בתוך המבחנה. בעזרת צינורית דקיקה שואבים זרעון אחד ומזריקים אותו ישר למטרה - לתוך הביצית. כך יכולים גם זרעונים מעטים ואטיים "לעשות את העבודה".

לא תמיד נדרשת התערבות טכנולוגית כה מורכבת ויקרה כמו הפריה חוץ-גופית. למשל, כאשר הסיבה לאי-פוריות היא שיבושים בהפרשת ההורמונים המפקחים על תהליך הביוץ או על יצירת תאי הזרע, הפתרון הוא מתן תרופות המכילות את ההורמונים הדרושים.
מידע נוסף בפריט הורמונים בתקופת ההתבגרות.

ביבליוגרפיה:
כותר: הפריה מלאכותית
שם  התקליטור: מעגל החיים : התבגרות, חיזור ורבייה
מחברת: רייספלד, סמדר (ד"ר)
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית