הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > נופים ושטחים פתוחים עמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שטחים פתוחים
אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה


תקציר
"אדם טבע ודין" טוענת שגביית תשלום בכניסה לפארק רעננה אינה חוקית ופוגעת בזכויות האזרח, בחופש התנועה של הציבור ושוויון האזרחי.



זה לא כל כך נעים לראות פארק סגור
מחברים: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה; עו"ד עמית ברכה


לפני כשנה החלה עיריית רעננה לגבות תשלום בכניסה לפארק רעננה, ממבקרים שאינם תושבי העיר. לטענת 'אדם טבע ודין', גבייה זו אינה חוקית ופוגעת בזכויות האזרח, בחופש התנועה של הציבור ובשוויון האזרחי. עכשיו ממתינים להחלטת בג"צ.

לפני כחמש שנים הוקם ברעננה פארק בינוני בגודלו, המשתרע על כ- 190 דונם, ומציע מדשאות רחבות ומטופחות, אגם מלאכותי, גן חיות ומוקדי משיכה נוספים. במשך מרבית שנות קיומו היה הפארק - הנקרא פארק רעננה - פתוח לכלל ציבור המבקרים. אך לפני שנה גידרה עיריית רעננה את הפארק, והחל בחודש יולי הופתעו המבקרים לגלות כי אם אינם מצוידים בתעודות תקפות של תושב רעננה, הכניסה לפארק כרוכה בתשלום של 15 שקל למבוגר ו- 10 שקלים לילד.


 

פגיעה בזכויות האזרח


'אדם טבע ודין' ראתה במעשה צעד תקדימי, העלול לסכן את הכניסה החופשית לכלל השטחים הפתוחים העירוניים בארץ. האגודה פנתה לעיריית רעננה בבקשה כי תחדל מהגבייה, בטענה כי אינה חוקית כיוון שהפארק הינו שטח ציבורי פתוח, וכל אזרח במדינה רשאי ליהנות ממנו ללא תשלום כחלק מזכויותיו. עיריית רעננה סירבה לחדול מהגבייה, בטענה כי אחזקת הפארק יקרה, וכי הגבייה אינה למטרות רווח, אלא למטרות אחזקה.

בעקבות הסירוב פנתה 'אדם טבע ודין' לבג"צ כדי שיורה לעיריית רעננה לחדול מהגבייה הלא חוקית, וביקשה כי עד להכרעה יוצא צו ביניים שיחייב את העירייה להציב בכניסה לפארק שלט גדול, שיודיע למבקרים שאינם תושבי רעננה על העתירה, וימליץ להם לשמור על קבלות התשלום על מנת שיקבלו החזר על הגבייה הבלתי חוקית ברגע שתוכרז ככזו.



 

פגיעה בחופש התנועה


נכון לעכשיו, משפחה עם שני ילדים נאלצת לשלם כ- 50 שקל לביקור בפארק, שלטענת האגודה, אמור להיות פתוח לכולם. "גביית התשלום בכניסה לפארק רעננה מהווה פגיעה בחופש התנועה של הציבור ברחבי השטחים הפתוחים במדינה", אומר עו"ד עמית ברכה מ'אדם טבע ודין'. "זוהי פגיעה בחופש הקניין של הציבור, שהשטח הציבורי שייך בעצם לו וכן פגיעה בזכותו של הציבור לאיכות חיים וסביבה נאותה.

"באותה מידה, יכלה עיריית תל אביב להחליט שהיא גובה תשלום ממי שאינו תושב תל אביב,ומבקש לחצות את כיכר רבין או את מדרחוב נחלת בנימין".

לבג"צ בנוגע לפארק רעננה צורפה. גם חוות דעתה של אדריכלית הנוף ומתכננת הערים יעל דורי. לטענת דורי, עיריית רעננה נוקטת בצעד חסר תקדים בהיקף בינלאומי: "סגירה זו מהווה פגיעה תמורה במלאי השטח הפתוח העומד לרשות אזרחי המדינה, וכתוצאה מכך נפגעת איכות החיים. כמו כן, גידור הפארק וסגירתו בפני הציבור הרחב נעשו בניגוד לתוכנית בניין עיר החלה בשטח ומגדירה אותו שטח ציבורי פתוח".



 

פגיעה בשוויון האזרחי


סגירת פארק רעננה בפני אזרחים שאינם תושבים העיר, טוען עו"ד רכה, תביא בהכרח לנדידתם אל פארקים שיוותרו פתוחים, ולהגדלת עומס המבקרים בהם. "רשויות אחרות ימצאו עצמן נושאות בנטל הכלכלי של מבקרים נוספים, וסביר להניח כי גם הן 'חלו לגבות כספים בכניסה".

בעיה נוספת שמתעוררת ממניעת הכניסה החופשית לפארק למי שאינו תושב רעננה, היא הפגיעה בשוויון. "הצעד של עיריית רעננה מפלה לטובה את תושבי העיר", מסביר עו"ד ברכה. "הם יכולים לבקר בכל הפארקים העירוניים בארץ ללא תשלום, לעומת שאר תושבי המדינה שאינם נהנים מאפשרות זו. לעומת זאת, אם בג"צ יאשר לעיריית רעננה להמשיך ולגבות דמי כניסה, לא מן הנמנע כי עיריות ורשויות נוספות יחלו בגביית דמי כניסה לפארקים שבתחומן. כך, יכול להיווצר מצב, שרשויות עשירות, בעלות פארקים מטופחים, יאפשרו לתושביהן ליהנות מהם בחינם, ואילו תושבי רשויות עניות נטולות פארקים, יאלצו לשלם לרשויות שכנות ולהעשירן עוד יותר", מסכם עו"ד ברכה.



 

בג"צ מערב את היועץ המשפטי


בינתיים קבע הרכב בג"צ, כי "מפאת ההשלכה הרחבה האפשרית של נושא הדיון, תועבר העתירה ליועץ המשפטי לממשלה, על מנת שישקול אם יש מקום לנקיטת עמדה מצידו או מצד גוף אחר כלשהו שיש לו נגיעה לנושא".


* בהכנת הכתבה סייע עו"ד עמית ברכה


עוד בנושא:
פארק רעננה - ועדה בנושא גביית תשלום כניסה לפארק

ביבליוגרפיה:
כותר: זה לא כל כך נעים לראות פארק סגור
מחברים: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה ; ברכה, עמית (עו"ד)
שם  הפרוספקט: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה - נייר עמדה
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
הוצאה לאור: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
הערות לפריט זה: 1. בהכנת הכתבה סייע עו''ד עמית ברכה
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית