הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שמירת טבע וסביבה > תכנון אזורי
ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה


תקציר
תוכניות בינוי מרחיקות לכת מאיימות לצבוע באפור בטון את הריאות הירוקות של יערות פרוזדור ירושלים. בקרן קיימת לישראל (קק"ל) שוקדים על תוכניות לשימור האזור.



אל תשלחו ידכם אל היער
מחבר: אבי גורן


תוכניות בינוי מרחיקות לכת מאיימות לצבוע באפור בטון את הריאות הירוקות של יערות פרוזדור ירושלים. בקק"ל שוקדים על תוכניות לשימור האזור

כותרות העיתונים זועקות על תוכניות בינוי והפשרת קרקעות לבנייה בכל רחבי פרוזדור ירושלים, החל מעמק הארזים בשולי ירושלים, דרך מושבים וקיבוצים כבית נקופה ושורש וכלה בבניית מרכז עירוני ביישוב צור הדסה. אם תתגשמנה התוכניות, יהפכו הרי יהודה, גוש היערות הגדול בארץ, לרצף בנוי מבית שמש לירושלים.

השטחים הפתוחים שמסביב לירושלים, מהווים מעין רקע הכרחי לעיר הגדולה במדינה. חגורת היערות שנטעה קק"ל מסביב לעיר, מהווה לא רק 'ריאות ירוקות' ותשתית לחניונים ולאתרי בילוי בחיק הטבע. זהו גם מעין 'גבול טבעי' התוחם על העיר ושומר על ייחודה.

בתמונה: שכונת מבשרת ירושלים פולשת אט אט אל לב יער מבשרת


בשנות ה-50 ניטע יער ירושלים במערב העיר, ומאוחר יותר ניטעו יערות בשכונת רמות, יער השלום שליד העיר העתיקה, ופארק גילה בדרומה. יערות אלה שומרים על הזהות והתדמית של ירושלים, כעיר המושכת אליה מבקרים מכל רחבי תבל. התיירים והמבקרים מצפים לראותה נגלית לעיניהם מתוך המרחב הירוק של יערות שער הגיא והפרוזדור, ולא כהמשך של אזור תעשיה ומלאכה, מוסכים ושכונות מגורים. בתוכנית המיתאר הארצית ליער ולייעור (תמ"א 22), שאושרה לפני מספר חודשים על-ידי הממשלה, נתפסים יערות ירושלים כמאגר האקולוגי החשוב ביותר במרכז הארץ. ליערות שניטעו ולחורש הטבעי שטופח יש חשיבות רבה בשיפור מעמדם של השטחים הטרשיים, ובעצירת מגמות התפשטות עירוניות לא רצויות.

בחבל המרכז של אגף הייעור, בהנהלת גרשון אבני, גובשה תוכנית שימור ופיתוח של האזור בידי האדריכלית איריס ברנשטיין וצוותה. הכוונה היא להפוך את הרי יהודה לפארק הגדול של מרכז הארץ, שבו יפותחו ויטופחו מערכות צומח ובעלי-חיים ואתרי נופש.

בפרוזדור ירושלים יש שלוש חטיבות נוף עיקריות, שבכל אחת מהן שטח גדול של מעבה יער. ביניהן מפרידים נחלי עמק איילון, נחל שורק והנחלים הזורמים לעמק איילון. בחטיבה הצפונית מצוי פארק איילון-קנדה, במרכז - יער ירושלים ובדרום, היערות מ"יד קנדל' עד משואה.

בתמונה: מוצא תחתית (למטה) ושכונת הר-נוף (למעלה) נוגסות בהדרגה מיער ירושלים


קק"ל מפתחת צירי רוחב בין גושים אלה, כל אחד עם איפיון משלו (דרך רומית, דרך יער ונוף וכדומה). במקביל, יפותחו דרכי אורך לטיולים בתוך היערות, כגון דרך בורמה המובילה לרכס המישלטים. כך נותנת קק"ל מענה לקהל הרב המגיע ליערות עול פרוזדור ירושלים. הפעילות היא מגוונת וכוללת התקנת שלטים רבים להולכי רגל, מסלולי טיול ובהם כאלה המתאימים גם לנכים, פיתוח אתרים ייחודיים (סטף, עין קובי), וכן פתיחת הפעילות היערנית למבקרים (משתלת אשתאול).

תנועת המבקרים נמצאת בקו עלייה, ולכן יש להמשיך ולפתח שירותי נופש ותיירות, ולשקול בזהירות רבה את תוכניות הפיתוח האורבני.

ביבליוגרפיה:
כותר: אל תשלחו ידכם אל היער
מחבר: גורן, אבי
תאריך: אוקטובר 1996 , גליון 10
שם כתב העת: ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
הוצאה לאור: ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה בישראל
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית