הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > תרבות ישראלעמוד הבית > מדעי הרוח > שפה ושפות > שפה עברית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
כיצד נוצרת מילה עברית חדשה.



יום אחד נולדה מלה
מחברת: שרה ליפקין


המלים בעברית, כמו בכל שפה, לא היו קיימות מאז ומעולם. כל המלים נולדו אי-פעם. אחדות נולדו לפני אלפי שנים, ואחרות – לפני שנים אחדות.
איך קורה הדבר? איך פתאום נוצרת מלה עברית חדשה? קשה לדעת בדיוק, כי מלים רבות נוצרו לפני כ- 3000 שנה או יותר. אך אפשר לשער כיצד קרה הדבר, פחות או יותר.

למשל, המלה "רחוב" נולדה בערך כך:
בימי קדם, בימים של ראשית העם העברי (לפני יותר מ- 3,000 שנה), לא הייתה קיימת המלה "רחוב". אנשים גרו אז בבתים צפופים וקרובים זה לזה. המעברים בין הבתים היו צרים מאוד, כמו הסמטאות הצרות בעיר העתיקה של ירושלים. "כלי התחבורה" אז היו רק החמור והגמל, ולכן גם לא היה צורך במעברים רחבים יותר. בשווקים היו מעברים גדולים ומרווחים, כדי שיהיה די מקום למוכרים, לקונים ולסחורה המוצגת לראווה. למעברים האלה לא הייתה מלה מתאימה. איך יקראו למעברים הרחבים הללו?
באחד הימים (לא ידוע מתי בדיוק) אמר מישהו (לא ידוע מי בדיוק) את המלה "רחוב". שמעו זאת אנשים אחרים והחלו גם הם להשתמש במלה "רחוב" כשהתכוונו ל"מעבר רחב". הקשר ההגיוני בין המלה "רחוב" למלה "רחב" תרם, כנראה, להצלחתה של המלה: יותר ויותר אנשים השתמשו בה, עד אשר בסופו של דבר השתרשה בשפה העברית. כך (פחות או יותר) נולדה במזל טוב המלה העברית "רחוב".

"בשביל כבוד צריך לעבוד" אומר השיר במחזמר "קזבלן". אבל הייתה תקופה שהמלה "כבוד" טרם הייתה קיימת בשפה העברית.
אין נולדה המלה "כבוד"?
בימי קדם לא היה צריך להתאמץ ולעבוד כדי לזכות בכבוד. אז היה מספיק להיות כבד בשביל לזכות בהערכה. אז רחשו הערכה לאנשים שהיו "כבדים". לאו דווקא כבדים במשקל (אם כי גם זה לא הזיק) אלא כבדים ברכוש, עשירים. מי שהיה עשיר והיה כבד בנכסים - עבדים, צאן ובקר - נחשב אדם חשוב. כזה היה, למשל, אברהם אבינו שנאמר עליו "ואברם כבד מאד במקנה בכסף ובזהב" (בראשית יג, 2).
אם כן, איך יקראו לרגש המיוחד הזה שמרגישים כלפי אדם עשיר וחשוב? איך יקראו להערכה שחשים כלפי מישהו "כבד"? איזו מלה תתאים לכך?

באחד הימים (לא ידוע מתי בדיוק) אמר מישהו (לא ידוע מי בדיוק) את המלה "כבוד". שמעו זאת אחרים והחלו גם הם להשתמש בה. אולי הקשר ההגיוני שאמר - מי שכבד ראוי לכבוד - עזר למלה להיקלט במהירות. וכך נולדה המלה כבוד, ולא רק היא, כי אז החלו לכנות אדם שמתייחסים אליו בכבוד, אדם "נכבד" או אדם "מכובד". כך נולדו עוד שתי מלים עבריות.

באופן זה, פחות או יותר, נולדו רוב המלים בעברית.

מלים נולדות מתוך מלים
מלים אינן נולדות סתם כך באופן שרירותי. מלה אינה נוצרת מתוך צירוף מקרי של כמה אותיות מהאלפבית. יש היגיון בדרך שבה נולדות מלים חדשות.
כשם שהמלה "רחוב" נולדה מ"רחב", ו"כבוד" מ"כבד", כך נולדו גם מלים אחרות בשפה. המלה "תינוק" נוצרה מ"לינוק", כי התינוק יונק בחודשיו הראשונים. המלה "להצביע" נולדה מ"אצבע", כי אנו מצביעים בעזרת האצבע.
ואולי מעניין לדעת שהמלה "מעניין" נולדה מהמלה "עניין", כי מה שיש בו עניין הוא מעניין.

בימי קדם לא כתבו את פקודות המלך על דפי נייר, אלא היו חוקקים אותן באבן.

אנשים החלו לקרוא לפקודות החקוקות באבן: "חוקים". כך מהמלה "לחקוק" באבן נולדה המלה: "חוק".



עוד פריטים בנושא:
יום אחד נולדה מלה
מלים משנות משמעות
מלים מטיילות בעולם
מלים לועזיות נכנסות לשפה העברית
מלים מתות
מלים קמות לתחייה
איך יודעים את תולדות המלים?

ביבליוגרפיה:
כותר: יום אחד נולדה מלה
שם  החוברת: חיי מלים
מחברת: ליפקין, שרה
תאריך: 1992
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. מתוך הסדרה: אשכולית : תכנית בלשון ובהבנת הנקרא - מקבץ תשיעי.
2. פיתוח וכתיבה: שרה ליפקין.
3. פיתוח וניהול הסדרה: עפרה רזאל.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית