הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > ישראל מדינת העם היהודי > יחסי ישראל תפוצות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על הקהילה היהודית בצרפת, הקהילה היהודית השנייה בגודלה בתפוצות. ועל  המפנה שחל בגורלם של יהודי צרפת מאז שנת 1967 (מלחמת ששת הימים). החל משנה זו התחזקה הזהות היהודית אצל יהודי צרפת.



יהודים בצרפת מתלבטים בשאלת זהותם
מחברת: ד"ר קציעה אביאלי-טביביאן


אחת הקהילות שעוברת טלטלה היא הקהילה היהודית בצרפת, הקהילה היהודית השנייה בגודלה בתפוצות. קהילה זאת מונה כ-600 אלף יהודים ויותר ממחציתם גרים בעיר הבירה פריז. הם מעורים היטב בחיי החברה ובכלכלה של צרפת ורק כשליש מהם נמצא בקשר עם הקהילה היהודית ומחנך את ילדיו חינוך יהודי. שליש אחר מיהודי צרפת עובר תהליך של התבוללות ושליש נוסף - נמצא במצב ביניים - בין התבוללות לבין שמירה על הזהות היהודית.

בני הקהילה היהודית בצרפת היו הראשונים באירופה שזכו לשוויון זכויות אזרחי כבר ב-1791, אולם לא היה בכך כדי למנוע גילויי אנטישמיות כלפיהם. כשליש מבני הקהילה בצרפת נרצחו במלחמת העולם השנייה, והיום הקהילה מורכבת בעיקר מיוצאי צפון אפריקה שהיגרו לצרפת בשנים 1962-1955 בעקבות מתן עצמאות למדינות צפון אפריקה. כמחצית מיהודי טוניסיה השתקעו בצרפת ורוב יהודי אלג'יריה, שנחשבו מאז 1870 לאזרחים צרפתים, השתקעו אף הם בצרפת.

שנת 1967 סימנה מפנה בגורלם של יהודי צרפת. הזדהותם עם ישראל בעקבות מלחמת ששת הימים התבטאה בקיום הפגנות ועצרות בחוצות פריז, בתמיכה כלכלית בישראל ובהקמת ארגונים כמו הוועד הלאומי לתיאום, שאיחד את רובם המכריע של הארגונים היהודיים בצרפת. מלחמת ששת הימים השפיעה גם על הצעירים היהודים בצרפת. חלקם ראו בניצחונה של ישראל במלחמה פיצוי על הסבל שנגרם לעם היהודי בימי השואה, ואף היו ביניהם מי שחזרו לדבוק בזהותם היהודית וחיזקו אותה.

מאז שנות ה-80 מאפיינת את קהילת היהודים בצרפת תסיסה יהודית אינטלקטואלית ותרבותית והיא מתחוללת גם בקרב צעירים שנחשבו מתבוללים. התסיסה משתקפת בהקמת תחנות רדיו יהודיות, בפיתוח מחלקות ללימודים יהודיים באוניברסיטאות, במחקר ובכתבי עת בנושאים יהודיים.

חיזוק הזהות היהודית אצל יהודי צרפת מתבטא גם בהרחבת החינוך היהודי בצרפת ובעידוד עלייה לארץ ישראל. העלייה מצרפת התגברה מאז שנת 2000, בעקבות גילויי אנטישמיות שכללו הצתות, יידּוי אבנים והשחתת רכוש בבתי כנסת, בבתי ספר ובמרכזים יהודיים, חילול בתי קברות ועוד. תופעת האנטישמיות בולטת בצרפת הרבה יותר מאשר במדינות מערביות אחרות: מפלגות הימין הקיצוני רואות ביהודי צרפת חלק מהמיעוטים הזרים שיש להצר את צעדיהם, ואילו המיעוטים הזרים, שרובם מוסלמים, מתנכלים ליהודים על רקע הסכסוך הישראלי-הערבי.

ביבליוגרפיה:
כותר: יהודים בצרפת מתלבטים בשאלת זהותם
שם  הספר: מסעות בזמן : בונים מדינה במזרח התיכון
מחברת: אביאלי-טביביאן, קציעה (ד"ר)
תאריך: תשס"ט - 2009
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. כרטוגרפיה: סופר מיפוי.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית