הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכון > לבנון
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית


תקציר
על מלחמת האזרחים השנייה בלבנון, שפרצה באפריל 1975 והסתיימה בשנת 1989. המלחמת התנהלה בין המחנה הנוצרי ובין המחנה המוסלמי בלבנון, וגבתה מחיר כבד באבדות ובהרס המבנה המסורתי של החברה והמדינה.



מלחמת האזרחים השנייה בלבנון
מחברת: יעל פרייס-שמשי


בשנת 1943 קמה לבנון העצמאית, ומאז נשמר בה האיזון העדין בין התושבים הנוצרים והתושבים המוסלמים במדינה, פרט למלחמת אזרחים קצרה שפרצה בשנת 1958, על רקע היריבות בין העדות. אבל באפריל 1975 פרצה בלבנון מלחמת אזרחים ממושכת ועקובה מדם, שהרסה את המבנה המסורתי של החברה והמדינה, ויצרה בלבנון ובמזרח התיכון כולו משבר הנמשך עד עצם היום הזה.

מלחמת האזרחים השנייה בלבנון פרצה ב-13 באפריל 1975, בעקבות התנגשויות אלימות בין חברי מיליציות צבאיות פלסטינים ונוצרים, שגרמו לאבדות בנפש בשני הצדדים. המלחמה התפשטה על פני כל לבנון, ובמהלכה נהרגו כ-40,000 אזרחים, וכחצי מיליון לבנונים עזבו את המדינה. בעקבות התערבותה של סוריה, המלחמה דעכה, אך העימותים האלימים, הבין-דתיים ובין-עדתיים, נמשכו. בשנים 1976 עד 1982 סייעה ישראל לנוצרים בלבנון, בעיקר בהגנה עליהם מפני אנשי הארגונים הצבאיים הפלסטיניים. באופן רשמי הסתיימה מלחמת האזרחים השנייה בלבנון בשנת 1989, עם החתימה על הסכם טאיף, אבל ההתנגשויות האלימות נמשכו עד כיבוש מזרח בירות על-ידי צבא סוריה, ב-13 באוקטובר 1990.

מלחמת האזרחים התנהלה בין המחנה הנוצרי ובין המחנה המוסלמי בלבנון. המחנה המוסלמי, בהנהגתו של כמאל ג'ונבלאט, כלל קבוצות רבות בעלות מניעים שונים ללחימה, אך נתפס פוליטית כדוגל בשוויון ובביטול ההפרדה העדתית הקיימת בלבנון. לעומת זאת, המחנה הנוצרי היה אחיד יותר בעמדותיו, והתנגד לשינוי המצב הקיים. למעשה, שני המחנות לחמו גם על כיבוש שטחים בלבנון זה מזה.

במהלך המלחמה נהרגו עשרות אלפי בני-אדם, נפצעו מאות אלפים, ומעל מיליון איש הפכו פליטים, חלקם בתוך לבנון, וחלקם מחוצה לה. במלחמה בוצעו מעשי זוועה רבים ונגרמו נזקים אדירים לתשתיות הלבנוניות.

המלחמה שינתה לבלי היכר את החיים בלבנון. הצבא הלבנוני, אשר בתחילת העימותים היה ניטראלי, התפורר למיליציות עדתיות ודתיות, המדינה הלבנונית והמערכת הפוליטית נחלשו מאוד מבחינה כלכלית, תרבותית ותקשורתית, והמדינה בותרה למעשה לארבעה אזורי השפעה: האחד תחת השפעה סורית, השני תחת השפעה נוצרית, השלישי תחת שליטה של הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף), ואזור רביעי, שכונה "אזור ההפקר", שבו פעלו אש"ף, הפלנגות הנוצריות בהשפעה ובתמיכה של ישראל, וכוחות מטעם האו"ם.

ישראל בחרה להיות מעורבת במתרחש בחלק מתקופת המלחמה, על-ידי העברת נשק ללוחמי המיליציות (פלנגות) הנוצריות, ובהמשך על-ידי הכשרתם הצבאית, וזאת עקב המעורבות של אש"ף וסוריה בלבנון. כחלק מן המעורבות הזאת החלה מלחמת לבנון.

ביבליוגרפיה:
כותר: מלחמת האזרחים השנייה בלבנון
מחברת: פרייס-שמשי, יעל
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: ד"ר ראובן אהרוני.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית