הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > חורבן גלות וגאולה
הוצאת ראובן מס בע"מ, ירושלים


תקציר
מקום הספרים עזרא ונחמיה הוא אחרי מגילת אסתר וספר דניאל. העוסקים בגלות בבל ופרס, ולפני ספרי דברי הימים המסיימים את ספר התנ"ך.



מקום ספרי עזרא ונחמיה בתנ"ך
מחבר: ד"ר מרדכי זר-כבוד


מקום הספרים האלה העוסקים בשיבת ציון, הוא בתנ"ך העברי אחרי מגילת אסתר וס' דניאל. העוסקים בגלות בבל ופרס, ולפני ספרי דברי הימים המסיימים את ספר התנ"ך1. עזרא ונחמיה נקראים בברייתא (ב"ב יד): ספר עזרא, אבל מתוך אותה ברייתא עצמה משמע שגם חז"ל חשבו שחלק מספר זה נכתב ע"י נחמיה2. גם הירונימוס, מחבר הוולגטה, שחי בארץ ישראל בסוף המאה הרביעית. מזכיר את עזרא ונחמיה כשני ספרים. כמו שהגיעו אלינו. מתוך השואת שני הספרים ובדיקתם מתברר, שאמנם עזרא ונחמיה ספרים שונים הם3, ושספר עזרא או לכל הפחות חלקו היה המשך לספר דברי הימים.

לחלקים נוספים מתוך הפרק:

מקום ספרי עזרא ונחמיה בתנ"ך (פריט זה)
עזרא ונחמיה : כתבם , לשונם וסגנונם
עזרא ונחמיה : הרכב הספרים
עזרא ונחמיה : מבנה הספרים לעניניהם
עזרא ונחמיה : תוכן הספרים
עזרא ונחמיה : אפיים של עזרא ונחמיה
עזרא ונחמיה : ארגון היישוב
עזרא ונחמיה : היקפה של מדינת יהודה
עזרא ונחמיה : מצבה הפוליטי והכלכלי של מדינת יהודה
עזרא ונחמיה : המקדש ומשרתיו
עזרא ונחמיה : המצב הדתי בכללו

הערות שוליים

  1. וסדרם בברייתא ב"כ י"ד: דניאל, אסתר, עזרא (בכללו נחמיה) ודברי הימים ובתרגום השבעים והוולגאטה מקומם אחרי דברי הימים, וזה על הסדר הכרונולוגי, כהמשך למסופר בדברי הימים. כנראה שלא היה בכלל ספר קבוע לספרים האחרונים בתנ"ך לפני שנקבע מקומם ע"י המסורת.
  2. "ומאן אסקיה ? – נחמיה בן חכליה" (ב"ב י"ד ע"ב) וכן משמע בסנהדרין צ"ג ע"ב: "מכרי כל מילי דעזרא – נחמיה בן חכליה אמרינהו" וגו'.
  3. ואלה הן הראיות: א) אין להעלות על הדעת שמחבר אחד יביא בספרו רשומה אחת פעמיים ובשנויים (אחרי כתבי זאת מצאתי נימוק זה גם אצל יאמפל עמ' 7). עובדה זו תשמש ממילא הוכחה שאין לראות ספר נחמיה מעשה ידי סופר דברי הימים, שהרי גם בנחמיה י"א מוצאים אנו את הרשימה הנמצאת בדה"א ט' בשנויים ניכרים. ב) אלמלי יצאו עזרא ונחמיה מידי מחבר אחד היה מקומו של פרק ח' שבנחמיה, העוסק בעיקר בעזרא, בספר עזרא. ג) דרכו של מחבר ס' עזרא לשלב בדבריו מסמכים חשובים ובלשונם: בזה הוא נבדל לגמרי, גם ממחבר דברי הימים וגם ממחבר ס' נחמיה. ד) לפחות חלק מעזרא נכתב כהמשך לס' דברי הימים, ולא מטעמי סגנון בלבד כטענת צונץ, שהרי יתכן שסגנון דברי הימים הוא סגנון התקופה ההיא (כדעת סגל, תרביץ תש"ג חוברת ב'), אלא שבלעדי זאת לא יובן פסוק י"ט בעז' ו' ע"ש. ומאידך גיסא אין זה מחייב שסופר אחד חיברם. - ה) בס' נחמיה ישנן צורות לשון שאינן לא בריה ולא בעזרא, מבחינת אוצר המלים ועוד יותר מבחינת מבנה המשפט (עי' להלן הערה 7).

ביבליוגרפיה:
כותר: מקום ספרי עזרא ונחמיה בתנ"ך
שם  הספר: ספרי עזרא ונחמיה : מפורשים ע"י מרדכי זר-כבוד
מחבר: זר-כבוד, מרדכי (ד"ר)
תאריך: 1948
בעלי זכויות : הוצאת ראובן מס בע"מ, ירושלים
הוצאה לאור: הוצאת ראובן מס בע"מ, ירושלים
הערות: 1. נספחים: לתולדות מלכי בית אחמנש בתקופת שיבת ציון; מבחר מגמאי יב; תמונות; מפות וביבליוגרפיה.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית