הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > שפה ושפות > בלשנות
עם עובד


תקציר
על נועם חומסקי, בלשן, פילוסוף ופעיל פוליטי אמריקני.



חומסקי, אברהם נועם


חומסקי, אברהם נועם
Chomsky, Avram Noam
(פילדלפיה, 7.12.1928 - ).

בלשן, פילוסוף ופעיל פוליטי אמריקני. אביו של חומסקי, ויליאם, היה מומחה לדקדוק עברי של ימי-הביניים. כסטודנט לתואר ראשון באוניברסיטת פנסילווניה נמשך חומסקי לחקר הבלשנות הצורנית. מאז 1955 מלמד חומסקי ב-MIT. פרסומיו הפכו את הדקדוק, שהיה קודם לכן נושא אזוטרי, לתחום מרכזי בפילוסופיה ובפסיכולוגיה המודרנית. כמה מן החשובים בספריו הרבים של חומסקי בנושא הבלשנות הם Syntactic Structures [מבנים תחביריים] (ס'גרוונהג 1957), Cartesian Linguistics [בלשנות קרטזיאנית] (ניו יורק 1966) ו- Reflections on Language [הגיגים על הלשון] (לונדון 1976). חומסקי טוען כי המהירות והדיוק, שבהם ילדים רוכשים את המבנה הדקדוקי של שפת אמם, ורמת הדמיון הדקדוקי בין שפות העולם מוכיחים, כי הדקדוק אינו נלמד מאפס - אלא הוא כישור מולד. בניגוד ללוק, שראה את המוח כלוח חלק שעליו נכתב הניסיון, טוען חומסקי כי תכונותיו המנטליות, כמו גם הפיסיולוגיות, נקבעות במידה רבה על-ידי הגנים שלנו: מבנים דקדוקיים "צומחים" במוח בדומה לשיניים הצומחות בפה. אומנם הדקדוק מספק דוגמאות ברורות בצורה יוצאת דופן לעיקרון הזה, אך הוא ניתן ליישום כללי - למשל: התיאוריות המדעיות החדשות והתנועות החדשות באמנות נשאבות ממאגר קבוע הטבוע בנו מלידה, העשוי להגיע למיצויו (ואולי אף הגיע לכך). כך מעצב חומסקי מחדש את הרציונליזם של אפלטון ודקרט במונחי הביולוגיה המודרנית.

מבחינה פוליטית דוגל חומסקי בשילוב סינדיקליסטי של אנרכיזם וסוציאליזם; אך השפעתו הפוליטית קשורה לסוגיות ספציפיות - ולאו דווקא לתיאוריה. הוא הנהיג את ההתנגדות למלחמה האמריקנית בווייטנם. חומסקי מביא עדויות רבות, המרשיעות את התשלובת הצבאית-התעשייתית באמריקה בהקמה ובעידוד של משטרים ברבריים באמריקה הלטינית ובמדינות לקוחות אחרות; לטענתו, מאז מלחמת העולם השנייה היתה ארצות-הברית באופן עקבי המקדמת העיקרית של עינויים מנהליים וטבח בעולם השלישי, ומתוך מניעים מסחריים קושרים אמצעי התקשורת האמריקניים קשר להסתיר זאת ביעילות, שאינה נופלת מיעילותה של צנזורה ממשלתית.

כמה פרשנים, וביניהם מורהו הריס, גילו קשר בין הפנים האקדמיות והפוליטיות בהגותו של חומסקי, והוא עצמו הבהיר לא פעם קשרים כאלה - למשל, בטענה כי הפילוסופיה האמפיריציסטית של לוק סללה את הדרך לאימפריאליזם. עם זאת עומד חומסקי לאחרונה על הפרדה נוקשה בין שני ההיבטים של עבודתו.

השפעתו של חומסקי על החיים האקדמיים והפוליטיים הגיעה לשיאה בערך ב-1970. כוח המשיכה שלו כלפי הנוער האמריקני קהה ברגע שחלפה סכנת הגיוס למלחמה בווייטנם, והוא איבד מסמכותו כפרשן פוליטי בעקבות שורה של פעולות, שרבים ראו אותן כשגיאות (פולמוסים חוזרים, המצמצמים את מעשי הזוועה של החמר רוז' בקמבודיה; תמיכה בספר המכחיש את המציאות ההיסטורית של השואה). גם הבלשנות החלה להסיט את הדגש מתחומי העניין של חומסקי, במידת-מה מפני שהדגשתו את המבנה הדקדוקי הצורני נתפסת כמעוותת את אופיו של הדיבור הממשי. עם זאת משפיעה עדיין דמותו של חומסקי רבות גם על עבודתם של בלשנים רבים, שאינם רואים עצמם כחומסקאיים.

ביבליוגרפיה:
כותר: חומסקי, אברהם נועם
שם  הספר: מילון פונטנה לאישים בני זמננו
עורכי הספר: בולוק, אלאן; וודינגס, ר"ב
תאריך: 1996
בעלי זכויות : עם עובד
הוצאה לאור: עם עובד
הערות: 1. עריכה בסיועו של ג'ון קמינג.
2. עורכת המהדורה העברית: אילנה שמיר.
הערות לפריט זה: 1. Geoffery Sampson, Reader in Linguistics, University of Lancaster.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית