הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



שמשון
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


שמשון הוא אחרון השופטים בספר שופטים (פרקים י"ג-ט"ז). בן לשבט דן, בתקופה שהשבט חי באזור שפלת החוף והשפלה הפנימית, ונלחם בפלשתים.

השם שמשון הוא שם תיאופורי עם שם האלוהות 'שמש' והסיומת וֹן.
סיפורי שמשון הם אוסף של סיפורים קצרים, שנשזרו למחרוזת רצופה.
בפרק י"ג מתוארת הקדשתו למנהיג עוד בטרם לידתו: זהו מוטיב ספרותי ידוע, של העקרה היולדת ילד בדרך פלא, והילד יהיה בעתיד מושיע עמו. מלאך ה' פוגש את אשת מנוח וגם את מנוח, ומודיעם שיוולד להם בן שנועד להיות "נזיר אלוהים" (י"ג 7).
בפרקים י"ד-ט"ו מתוארים מעלליו של שמשון לאורך חייו: נישואיו לפלשתית (י"ד 4-1), הריגת האריה (י"ד 6-5), הדבש שרדה מגויית האריה (י"ד 9-8), משתה החתונה והחידה שחד לפלשתים (י"ד 14-10 – "מהאוכֵל יצא מאכל ומעַז יצא מתוק"), עזיבתו את אשתו שהכשילה אותו (י"ד 20-15), נקמתו בפלשתים על נישואיה החדשים, בהבעירו את שדות הפלשתים באש לפידים שנקשרו לזנב 300 שועלים (ט"ו 8-1), הסכמתו שבני יהודה יסגירו אותו לפלשתים (ט"ו 13-9), הנס שקרה לו כשהרג 1000 איש בלחי חמור (ט"ו 17-14).
בפרק ט"ז מסופרים מעשי שמשון האחרונים ומותו. אהבתו לנשים הכשילה אותו: הוא כמעט ונלכד בעזה כשביקר אצל זונה, ועל מנת להינצל עקר את שערי העיר והרחיקם עד הרי חברון (3-1); אחר כך התאהב בדלילה שסחטה ממנו את סוד כוחו וגילחה את ראשו (20-4); חסר אונים הוא נמסר לפלשתים, עיניו נעקרו והוא היה לטוחן בבית האסורים (21); הוא הובא למקדש דגון כדי לשעשע את הפלשתים (26-23), אך בכוחו המחודש הצליח למוטט את הבית כולו ומת במפולת עם פלשתים רבים, כפי שתיכנן: "תמות נפשי עם פלשתים" (30-26).
שמשון הצטיין בכוחו הגופני הרב, היכה אויבים רבים, הרג אריה, ונפל לבסוף בידי אישה. הצלחותיו נובעות מעזרת ה': רוח ה' מפעמת אותו (י"ג 25) וכוחו הרב נובע מנזירותו, המסומלת בשערותיו (י"ג 7, ט"ז 17).
שמשון מוצג כשופט מושיע, הפועל בהשראה אלוהית ישירה ולוחם באויבי ישראל, אולם הוא שונה מהשופטים האחרים. כל פעולותיו הן של אדם יחיד, בעל גבורה אישית, והוא אפילו אינו מסתייע בבני שבטו, שבט דן. הוא הושיע את עמו מידי הפלשתים באופן מקומי ולפרק זמן קצר. הכתוב מסכם: "והוא שפט את ישראל עשרים שנה" (ט"ז 31).
דמותו של שמשון היא דמות עממית ואגדתית, כדמויות מיתולוגיות אחרות (הרקולס היווני, גלגמש השומרי).
מבחינה היסטורית מייצג שמשון את המאבק באויב הפלשתי שכבש את שפלת החוף והשפלה הפנימית והציק לבני שבט דן שנשארו באזור, בשעה שאחיהם נדדו צפונה, וכן את מאבק שבט דן בהתפשטות שבט יהודה מגב ההר לצד מערב, לשפלה הפנימית.

לקריאה נוספת בלקסיקון לתרבות ישראל:
שמשון


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: שמשון
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית