הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה
סיינטיפיק אמריקן ישראל


תקציר
דעה נגדית למאמר "שובו של פרויד". דיון במחקרים מדעיים המראים כי היבטים רבים של החשיבה הפרוידיאנית הם שגויים.



דעה נגדית : שובו של פרויד? כמו חלום רע
מחבר: פרופ' אלן ג' הובסון


השקפותיו של זיגמונד פרויד בדבר משמעות החלומות היוו את ליבת התיאוריה שלו על התפקוד הנפשי. מרק סולמס ואחרים טוענים כי הדמיית מוח ומחקרים של פגיעות מוח מאששים כיום את התפיסה הפרוידיאנית של הנפש. אולם מחקרים מדעיים דומים מראים כי היבטים רבים של החשיבה הפרוידיאנית הם שגויים, קרוב לוודאי.

טבעם המוזר של החלומות הוא, על פי פרויד, תוצאה של המאמץ המשוכלל של הנפש להסתיר, באמצעות הסוואה סמלית וצנזורה, את המשאלות היצריות. משאלות בלתי מקובלות אלה עולות מן הלא-מודע ומציפות את הנפש כשהאגו מרפה את האיסורים על האיד בעת שינה. אולם רוב העדויות הנוירוביולוגיות תומכות בראייה החלופית. מוזרותו של החלום נובעת משינויים נורמליים במצב המוח. מנגנונים כימיים בגזע המוח המפעילים לסירוגין אזורים שונים בקליפת המוח, יוצרים את השינויים האלה. מחקרים רבים הצביעו על כך שהשינויים הכימיים קובעים את איכותם ואת כמותם של החזיונות, הרגשות והמחשבות שבחלום. יש להיפטר ממושג ההסוואה והצנזורה של פרויד. אף אחד לא מאמין כי המאבק בין האיד לאגו, אם הוא קיים, שולט בכימיה של המוח. רוב הפסיכואנליטיקאים אינם תומכים עוד בתיאוריית ההסוואה והצנזורה.

בלי הסוואה ובלי צנזורה מה נשאר לנו מתורת החלומות של פרויד? לא הרבה - רק עניין הדחפים היצריים שיכולים לדרבן יצירת חלומות. יש עדות לכך שהפעלת חלקים של המערכת הלימבית שמייצרת חרדה, כעס והתעלות, מעצבת חלומות. אולם השפעות אלה אינן "משאלות". ניתוח חלומות מראה כי הרגשות בחלומות שליליים באותה תכיפות שבה הם חיוביים. פירושו של דבר שמחצית מן "המשאלות" שלנו לעצמנו הן שליליות. כפי שיודעים כל החולמים, הרגשות בחלומות אינם באמת מוסווים. הם חודרים לעלילת החלום בבירור ולעתים קרובות מביאים אתם אפקטים לא נעימים כמו סיוטים. פרויד לא הצליח מעולם לנמק מדוע רגשות רבים כל כך מרגשות החלום הם שליליים.

עוד עמוד תווך במודל של פרויד הוא שהמשמעות האמיתית של החלומות היא נסתרת ולכן אפשר לגלות את הרגשות שהם משקפים רק באמצעות חיפוש עיוור בשיטת האסוציאציה החופשית. בשיטה זו מדווח המטופל על כל דבר ודבר שחולף במוחו בתקווה שייתקל במקרה בהקשר מכריע. אולם מאמץ זה אינו נחוץ כיוון שההסתרה אינה קיימת. בחלומות מה שאתה רואה זה מה שאתה מקבל. תוכן החלום הוא נגיש לכאורה ותשומת הלב המדוקדקת של החולמים והמטפלים שלהם היא כל מה שנחוץ כדי להבחין בתחושות שהם מייצגים.

סולמס ופרוידיאנים אחרים רומזים כי אם מייחסים את החלומות לכימיה של המוח אומרים בעצם שלחלומות אין מסר רגשי. אולם שני ההיגדים אינם שקולים זה לזה. תיאוריית ההפעלה הכימית של החלומות, שהוצעה על ידי רוברט ו' מק קרלי מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד ועל ידי, טוענת רק שההסבר הפסיכואנליטי למוזרותם של החלומות כמשמעות נסתרת אינו נכון. תמיד טענו שהחלומות נגישים מבחינה רגשית ובעלי משמעות. ומה בדבר שנת רע"מ? מחקרים חדשים מגלים כי חלומות יכולים להתרחש גם בעת שינה שאינה שנת רע"מ, אבל שום דבר במודל ההפעלה הכימית אינו סותר מקרה זה. תכיפות החלומות פשוט גבוהה יותר, במידה אקספוננציאלית, בעת שנת רע"מ.

הפסיכואנליזה מצויה במשבר עמוק ושום תיקונים נוירוביולוגיים לא יחלצו אותה ממנה. יש צורך בשיפוץ כללי מעמיק כל כך, עד שמדעני מוח רבים יעדיפו להתחיל מחדש וליצור מודל נוירו-קוגניטיבי של הנפש.

התיאוריה הפסיכואנליטית היא אכן תיאוריה מקיפה, אבל אם היא לוקה בטעות אדירה, ההיקף שלה אינו בהכרח יתרון. הדעה הזו מאתגרת את הדוגלים בה לחפש מודלים ביולוגיים של חלומות, של מחלות נפש ושל חוויות מודעות נורמליות מבוססים יותר מהמודלים שמציעה הפסיכואנליזה.

קראו עוד:

שובו של פרויד

ביבליוגרפיה:
כותר: דעה נגדית : שובו של פרויד? כמו חלום רע
מחבר: הובסון, אלן ג' (פרופ')
תאריך: אוקטובר - נובמבר 2004 
שם כתב העת: סיינטיפיק אמריקן ישראל
עורכי כתב העת: אייזנברג, אלי  (ד"ר) ; מנס, אלכסנדר  (ד"ר)
הוצאה לאור: אורט ישראל. המינהל למו"פ ולהכשרה
הערות: 1. סיינטיפיק אמריקן ישראל יוצא לאור על ידי אורט ישראל, וביוזמתו של הרצל לאור.
הערות לפריט זה:

1. ג' אלן הובסון, פרופסור לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של הרווארד, כתב רבות על הבסיס המוחי של הנפש ומשמעותו בפסיכיאטריה. עוד בנושא ראו בספרו של הובסון: "חלימה: מבוא למדע השינה" (הוצאת הספרים של אוניברסיטת אוקספורד, 2003).


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית