הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיהעמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > אחר > עישון, סמים ואלכוהול
הרשות הלאומית למלחמה בסמים



תקציר
אקסטזי ובשמו המדעי - MDMA הוא חומר סינטטי. חומר כימי שמיוצר במעבדות נסתרות שאינן חוקיות ואינן נתונות בפיקוח רפואי כלשהו. על האקסטזי, צריכתו והשפעותיו על הגוף.



אקסטזי : כל מה שצריך לדעת


מהו החומר?

אקסטזי הוא סם בלתי חוקי שהשפעותיו דומות לסמי הזיה וסמים ממריצים. השם המדעי של אקסטזי הוא MDMA, קיצור של methylenedioxymethamphetamine. אקסטזי נפוץ בשימוש בעיקר בקרב המבלים במסיבות הטרנס המתמשכות כל הלילה ולכן הוא מכונה "סם מועדונים".

MDMA הוא חומר סינטטי – אין הוא מיוצר מצמח כמו המריחואנה. זהו חומר כימי שמיוצר במעבדות נסתרות שאינן חוקיות ואינן נתונות בפיקוח רפואי כלשהו. בדרך כלל מוספים לחומר זה חומרים נוספים כמו קפאין, חומר שמשמש בסירופ לשיעול, אמפטאמינים ולעתים גם סמים אחרים כמו קוקאין. למעשה יצרני האקסטזי יכולים להוסיף לו כל חומר שהם רוצים ולכן מידת הניקיון של הסם מוטלת תמיד בספק. נתגלו מקרים רבים שנמכרו בהם חומרים שאינם MDMA כאקסטזי, מהם מסוכנים ביותר.

מהם שמות הרחוב הנפוצים של החומר?

E, אקסטה, אקסטות, סם האהבה, אקסטזי, גלגל ועוד.

מהן דרכי השימוש בחומר?

בדרך כלל נצרך הסם בבליעה של טבליות או כמוסות והן עשויות להופיע במגוון של צבעים או צורות שמוטבעות עליהם. לעתים נקרא החומר על שם הצורה המוטבעת, לדוגמה "מיצובישי".

כמה מתבגרים צורכים את החומר בישראל?

על פי סקר של הרשות הלאומית למלחמה בסמים משנת 2001 צרכו את החומר 2.7% מהמתבגרים בני 12-18 בשנה שקדמה לסקר. הנתון המקביל בקרב נוער שאינו לומד כלל או אינו לומד באופן מלא (נוער מנותק) הוא 8% (במחקר שבוצע עבור הרשות הלאומית למלחמה בסמים ב- 1998).

האם MDMA הוא חומר ממכר?

MDMA עשוי להיות ממכר כמו סמים ממריצים אחרים. היינו, אנשים ממשיכים להשתמש בסם למרות שהם חווים תופעות לוואי שאינן נעימות ולשימוש יש גם תוצאות בתחום החברתי, ההתנהגותי והבריאותי.
איש אינו יודע כמה פעמים יכול אדם מסוים להשתמש בסם עד להתמכרותו אליו או מי עלול להתמכר לסמים יותר מהאחרים. רגישותו של אדם להתמכרות תלויה במבנה הגנטי שלו, בסביבה שבה גדל ובגורמים נוספים.

מהן ההשפעות העיקריות של הסם?

ממצאי המחקר מראים ששימוש בסמי מועדונים עשוי לגרום לבעיות בריאות רציניות ובמקרים נדירים אף למוות. רבים מהמשתמשים בסמים נוטלים יותר מסם אחד, כולל אלכוהול, דבר שעשוי להגדיל את הנזק שנגרם.
אצל מרבית המשתמשים נמשכת ההשפעה של שימוש יחיד באקסטזי במשך 3 עד 6 שעות. השפעת האקסטזי מתחילה כ- 15 דקות לאחר בליעת החומר עם חדירתו לזרם הדם והגעתו למוח. שיא ההשפעה מורגש כ- 45 דקות מאוחר יותר ואחר כך מתחילה השפעתו להתפוגג (אלא אם נבלע עוד כדור). אף אם המשתמש בלע כדור אחד בלבד הוא עשוי להרגיש את התופעות שמופיעות אחרי השימוש, במשך כמה ימים עד שבוע (במקרים של משתמשים באופן יותר רציף יורגשו התופעות אף יותר משבוע). תחושות אלה כוללות עצבות, חרדה, דיכאון ופגיעה בזיכרון.

השפעות שמורגשות בתחילה

בהתחלה עשויים המשתמשים בחומר להרגיש ערניים מאד או היפר-אקטיביים. הם יוכלו להמשיך לרקוד במשך כמה שעות בהיותם במסיבה. הם גם עשויים לחוות שינויים בתפיסה כמו עיוות הזמן ותחושה של מגע. משתמשים אחרים עשויים לחוש חרדה ועצבנות. הם עשויים להזיע או להרגיש שקר להם, וכן להתעלף או להרגיש סחרחורת.
משתמשים עשויים גם להתייבש בשל פעילות יתר שנעשית בסביבה חמה. גם שתיית יתר מסוכנת בשילוב עם שימוש באקסטזי: נמצא שאף שימוש באקסטזי במינון נמוך כרוך סיכון של הצטברות מסכנת חיים של עודפי נוזלים בגוף ובמוח, וזאת בשל עלייה בריכוז הורמונים המונעים השתנה. ה-MDMA עשוי להפריע לגוף בהסדרת חומו, דבר שעשוי להביא להתחממות יתר (היפרתרמיה) ולגרום לבעיות רציניות בלב, בכליות ובכבד, ולעתים אף למוות. MDMA עשוי להיות מסוכן ביותר במינונים גבוהים או בנטילת כמה מנות קטנות של החומר בפרק זמן קצר מתוך כוונה להמשיך לחוש בתחושת ה- high. כך עשויות להצטבר רמות גבוהות מאד של הסם בדם המגבירות את הסכנה להתחממות יתר של הגוף וכן את שאר הסכנות לבריאות.

השפעות אחרות של האקסטזי על הגוף

אקסטזי גם עשוי לגרום למתח בשרירים, להידוק הלסתות ("נעילתן") ושחיקת שיניים, לבחילה, לראייה מטושטשת, להתעלפות ולתחושת קור או הזעה. MDMA מעלה את דופק הלב ולחץ הדם והוא מסוכן לאלה שסובלים מבעיות בתחומים אלה (רבים אינם מודעים לקיומן של בעיות אלה).

השפעות האקסטזי על המוח

במיפויי מוח שנעשו בבני אדם נמצא ש MDMA משפיע על תאי עצב אשר משתמשים בחומר סרוטונין כדי להעביר מסרים לתאי עצב. מערכת הסרוטונין במוח ממלאת תפקיד חשוב בהסדר מצב הרוח, התוקפנות, הפעילות המינית, השינה והרגישות לכאב.
אקסטזי עשוי לגרום בלבול, דיכאון, קשיים בשינה, פחד או דאגה חזקים (חרדה). חלק מתופעות אלה עשויות להימשך כמה ימים או שבועות אף לאחר הפסקת השימוש.

סכנות החומר

MDMA עשוי להיות מסוכן במינונים גבוהים, ולא ניתן לצפות מראש מי פגיע במיוחד להשפעותיו המזיקות. הוא עשוי לגרום לעלייה משמעותית בחום הגוף (היפרתרמיה), שקשורה גם להתייבשות. היפרתרמיה גם עשויה לגרום לבעיות בלב, להתכווצויות, לאי תפקוד הכבד והכליות. תופעות כאלו דווחו במקרי מוות משימוש באקסטזי במסיבות הטרנס.
במחקרים שנערכו בבעלי חיים במעבדה נמצא ש- MDMA הוא רעיל למערכת העצבים. מפאת הסיכון שבדבר לא נערכו מחקרים מקבילים בבני אדם. נמצא במחקרים שנערכו במינונים נמוכים בבני אדם ששימוש באקסטזי יכול לגרום לאיבוד הזיכרון, דבר המעיד על נזק לתאי העצב המשחררים סרוטנין (בעקבות השימוש ב- MDMA). שחרור מוגבר של סרוטונין גם גורם לקשיים בשינה ולפגיעה במצב הרוח.

השפעות לטווח-ארוך

אין אנו יודעים אם למוח האדם נגרם נזק לטווח-ארוך בשל השימוש ב- MDMA, או אם השפעות החומר הן הפיכות כאשר מפסיקים לצרוך אותו (לא ניתן לערוך מחקרים כאלה בבני אדם). אך במחקר שנערך בקופי אדם שנחשפו ל- MDMA במשך 4 ימים רצופים נמצא שנגרם להם לנזק מוחי שנמשך 6 עד 7 שנים. באותו מחקר מצאו החוקרים שכמה סיבי עצב שנהרסו צמחו שוב אך לא תמיד באותם אזורים במוח שנפגעו. הדבר דומה לגדיעת ענף של עץ נושא פירות – העץ עשוי להצמיח ענף אחר אך כמות הפירות עשויה לקטון.

האם ישנן שיטות מיוחדות לטיפול בשימוש לרעה באקסטזי?

אין שיטות טיפול ייחודיות למשתמשים בחומר. השיטות המועילות ביותר לטיפול בשימוש לרעה בסמים ובהתמכרות הן שיטות קוגניטיביות-התנהגותיות שמטרתן לסייע לשנות את דפוסי החשיבה של המטופל, את ציפיותיו ואת התנהגותו, וכן להרחיב את מיומנויות ההתמודדות שלו עם מצבי לחץ. גם קבוצות תמיכה בשילוב עם התערבויות התנהגותיות עשויות לסייע בהחלמה מהשימוש בסמים לטווח ארוך. כיום אין טיפול תרופתי המתאים לטיפול בהתמכרות ל- MDMA. תרופות נוגדות דיכאון עשויות לסייע בהתמודדות עם תסמיני הדיכאון שמרגישים כאלה שהפסיקו לצרוך את החומר.

למידע נוסף:
אקסטזי

ביבליוגרפיה:
כותר: אקסטזי : כל מה שצריך לדעת
שם  האתר: הרשות הלאומית למלחמה בסמים
בעלי זכויות : הרשות הלאומית למלחמה בסמים
הוצאה לאור: הרשות הלאומית למלחמה בסמים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית