הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגיישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט


תקציר
במרכז תהליך הדפוס עומד מכבש הדפוס - המכונה הגדולה שלתוכה מוכנס דף נייר ריק, ואשר ממנה יוצא דף מודפס.



מכבש הדפוס


במרכז תהליך הדפוס עומדת הכתמת דף הנייר החלק בנוסח המודפס. הפעולה בוצעה באמצעות מכבש הדפוס - המכונה הגדולה שלתוכה מוכנס דף נייר ריק, ואשר ממנה מוצא דף מודפס. מכבש הדפוס מצמיד את תבנית האותיות המרוחה בדיו לדף הנייר. הנייר סופג את הדיו וכך מתקבל עליו הטקסט הכתוב.

אלפי שנים לפני גוטנברג השתמשו בעלי מלאכה שונים במכבשים ובעיקרון העומד מאחורי המכבש - עיקרון הבורג.

במכבש הדפוס מורד לוח כבד, באמצעות מוט המותקן על הבורג, ולוחץ על הנייר. באמצעות הלחץ הזה מצמיד המכבש את הדף לתבליט האותיות שעליו מרוחה דיו.

לא ברור מאיזו מכונה גוטנברג לקח את רעיון המכבש, אך מכבשים נמצאו בשימוש בכמה מלאכות באותה תקופה. יתכן שגוטנברג שאל את הרעיון ממכבש ענבים או זיתים (אם כי הזיתים לא היו נפוצים בגרמניה), אך המכבשים לא הוגבלו לתחום החקלאות בלבד. כך למשל, היו קיימים באותה העת מכבשים לבדים.

אולם המכבשים שגוטנברג הכיר אינם יעילים לדפוס. הם הפעילו לחץ רב למשך זמן ממושך, ואילו לפעולת הדפוס דרושים לחץ מועט לזמן קצר ואפשרות פעולה מהירה. כדי לקבל לחץ קצר ומהיר שינה גוטנברג את תלילות הבורג. ככל שהבורג תלול יותר, הוא מורד מהר יותר (משום שסיבוב של ראש הבורג מזיז בורג עם הברגה תלולה למרחק גדול יותר מאשר בורג עם הברגה מתונה). הפעולה המהירה אמנם מקטינה את הלחץ שהמכבש מפעיל על הדף, אולם להדפסת דף אין צורך בלחץ רב. באמצעות הבורג התלול היה אם כך נוח (יחסית) להפעיל את המכבש מספר רב של פעמים. אולם, המכבש בלבד, ללא תוספות חשובות, לא היה מספיק.

האם מכבש הדפוס היה "מכבש פשוט"?

אם פעם עבדתם בשכפול, אתם יודעים שקל מאוד ללכלך את הידיים, וגם את הנייר, במהלך הפעולה. גוטנברג היה מעוניין בהדפסה שתהיה לא רק מהירה אלא גם איכותית. אילו לא פיתח אמצעים למנוע את לכלוך הדף המודפס בדיו, כל סדרת ההמצאות של הדפוס היתה מסתיימת בכישלון. הפתרון לבעיה זו נמצא במסגרת, או בתבנית, שלתוכה הוכנס דף הנייר. המסגרת הזאת החזיקה את הנייר ישר וכיסתה את שולי הדף בנייר מיוחד שספג את עודפי הדיו ושמר על השוליים.

גוטנברג לא היה היחיד שחיפש דרך להעתקה נוחה ומהירה של ספרים, אך הפתרון לא היה קל. אף-על-פי שמכבש הדפוס היה המצאה פשוטה יחסית, הוצאת דף מודפס באיכות גבוהה מתוך המכבש הצריכה שכלולים רבים. מספר בעלי מלאכה חיפשו באותה העת דרכים להדפיס באיכות טובה, ולא פלא שכאשר גוטנברג עבד על ההמצאה שלו הוא התעטף במעטה של סודיות.

עקרון הבורג

את עקרון הבורג אפשר למצוא במכשירים יום-יומיים רבים. לראש הבורג מחוברת זרוע. סיבוב הזרוע מקדם את הבורג במרחק קבוע. כאשר ההברגה תלולה, סיבוב אחד של הזרוע מקדם את הבורג למרחק גדול יחסית. הברגה תלולה היתה רצויה במכבש הדפוס, מפני שמטרתו היתה יצירת לחץ מהיר וקצר על תבנית אותיות הבלט.

אפשר לראות בבורג מישור משופע המסובב סביב גליל. אם לוקחים משולש ישר זוית וסובבים אותו סביב גליל הברגה תופיע על הגליל.

קראו עוד:

הדפוס - אמנות הכתיבה המלאכותית
מכבש הדפוס (פריט זה)
תהליך ההדפסה
יציקת אותיות
סידור האותיות במסגרת לפני ההדפסה
הנייר
הדיו
כתיבת ספרים לפני הדפוס
פועלי הדפוס
תרבות הדפוס
הדפוס : סיפור של בני אדם

ביבליוגרפיה:
כותר: מכבש הדפוס
שם  האתר: Gutenberg
בעלי זכויות : אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הוצאה לאור: ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. פרופ' דוד חן - מנהל המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי.
2. דר' דוד מיודוסר - מנהל המעבדה לטכנולוגית ידע.
3. דר' אביגיל אורן - מנהלת הפרוייקט - "דעמיין".
4. אורלי להב - מרכזת הפרוייקט.
5. קבוצת המחקר והפיתוח : דר' אביגיל אורן, דר' דוד מיודוסר, דר' גיל עמית, אורלי להב, ג'יי הורוויץ, שאול קציר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית