הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > פיסיקה ומבנה החומר [כימיה] > אישיםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > מהפכות תרבותיות, פוליטיות וכלכליות > מהפכה מדעית
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגיישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט


תקציר
גלילאו גליליי, הפיזקאי אשר מחקריו ותצפיותיו הניחו את היסודות למדע המודרני בתחומי הפיזיקה, האסטרונומיה והמכניקה.



גלילאו גלילאי (1564- 1642)


תולדות חייו

גלילאו נולד ב-1564 בפיזה שהיתה חלק מדוכסות טוסקנה באיטליה. אביו היה מוסיקאי וצאצא למשפחה מכובדת מפירנצה שירדה מנכסיה. כנער צעיר התחנך במנזר ובלחץ אביו החל ללמוד רפואה באוניברסיטת פיזה. לימודים אלה נטש לאחר 4 שנים לטובת המתמטיקה. המצב הכספי הקשה של המשפחה מנע ממנו לסיים בפיזה את לימודיו, אך ב-1588 הוא שב לאוניברסיטה זו כמרצה למתמטיקה. בפעילותו זו עסק בעיקר בנושאים מתחום הפיזיקה. בשל התקפותיו על הגישה האריסטוטלית עזב ועבר ב-1592 לאוניברסיטת פדובה אשר ברפובליקה הונציאנית, שם נשאר למשך 18 שנה ושם הגיע לניסוח חוק ההתמדה.

ב-1610, לאחר גלויים שאליהם הגיע באמצעות הטלסקופ, התמנה גלילאו לפילוסוף ומתמטקאי ראשי של הדוכס הגדול של טוסקנה, מישרה זו איפשרה לו להקדיש את מרבית עיתותיו למחקר, בתקופה זו חי גלילאו בפירנצה בירת הדוכסות, גלילאו הקדיש חלק ניכר ממרצו להדגמה ולפיתוח הגישה ההליוצנטרית ופרסם את מחשבותיו בספר.
על כך הועמד למשפט על ידי האינקויזיציה שבעקבותיו נאלץ לחזור בו מטענותיו.
לאחר המשפט עבר גלילאו לבית קיץ של הדוכסים מחוץ לפירנצה, שם התגורר במעצר בית של האינקויזיציה. הוא התעוור אך לא הפסיק את חקירותיו עד מותו.

פעולותיו

גלילאו גלילאי הוא הפיזקאי אשר תרם אולי יותר מכל אדם אחר להפרכת המדע האריסטוטלי והניח את היסודות למדע המודרני. הוא פעל בכל תחומי הפיזיקה המסורתים: תורת התנועה ושווי המשקל, הנוזלים והמוצקים, תורת האור, המגנט ועוד. הוא פרץ את תחומי הפיזיקה המסורתית בהפכו את האסטרונומיה לחלק מהפיזיקה, בהפעלת חוקי הפיזיקה המוכרים על גרמי השמים ובשלוב טיעונים מתמטים במסגרת הפיזיקה.

גלילאו גלילאי- תחום האסטרונומיה

תרומתו של גלילאו לחקר השמים והכוכבים מוכרת יותר. הוא היה מהתומכים הפעילים בתאוריה הקופרניקאית. גלילאו שכלל את הטלסקופ וגילה באמצעותו בין השאר את ירחי צדק, את פניו ההררים של הירח ואת כתמי השמש. תגליות אלה תמכו בתאוריה לפיה כדור הארץ נע. ספריו בנושא זה הביאו לעימות בינו לכנסיה אשר אסרה עליו לתמוך בתאוריה זו. למרות זאת גלילאו פרסם את ספרו "הדיאלוג - אודות שתי מערכות העולם הראשיות", בו הציג את הטעונים בזכות התורה הקופרניקאית, והראה כי תנועת כדור הארץ אפשרית. בעקבות ספר זה הואשם גלילאו בהוראה ובהפצה של תורת קופרניקוס, דבר שנאסר על ידי הכנסיה.

בעקבות משפט האינקויזציה חזר בו מתמיכתו בתאוריה הקופרניקאית ונשלח למאסר בית. גם שם המשיך בפעולותיו וגילה את התנודות היומיות והחודשיות של הירח.

גלילאו גלילאי- תחום המכניקה

גלילאו נחשב לאבי המכניקה המודרנית. בשלבו נסויים בעבודתו המדעית וברעיונתיו בחקירת תנועת גופים - הראה כי התאוריה של אריסטו. אינה נכונה. זאת עשה מתחילת דרכו בהוכיחו כי גופים בעלי משקל שונה נופלים במהירות זהה. ב-1604 גילה את חוק הנפילה - החוק הקשור לעקרון ההתמדה, שאותו ניסח לראשונה ב-1612. לניסוח החוק הגיע באמצעות חקר התנהגותם של גופים על פני מישור משופע. הוא מצא שתנועתם מואצת בעת ירידה.

מחקריו במכניקה מהווים בסיס לפיזיקה המודרנית הן בשל שילוב של המתמטיקה עם הפיזיקה והן בשל ביצוע ניסויים ועיבוד ממצאים.

קראו עוד:

אירועים מרכזיים בחיי גלילאו
תלמי
אריסטו - 322-384 לפנה"ס
יוהנס קפלר 1571-1630
מפאו ברבריני 1568-1644
ניקולאוס קופרניקוס 1543-1473
איזיק ניוטון 1727-1673

ביבליוגרפיה:
כותר: גלילאו גלילאי (1564- 1642)
שם  האתר: אנדריאה Andrea
בעלי זכויות : אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הוצאה לאור: אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הערות: 1. פרופ' דוד חן - מנהל המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי.
2. דר' דוד מיודוסר - מנהל המעבדה לטכנולוגית ידע.
3. דר' אביגיל אורן - מנהלת הפרוייקט - "דעמיין".
4. אורלי להב - מרכזת הפרוייקט.
5. קבוצת המחקר והפיתוח : דר' אביגיל אורן, דר' דוד מיודוסר, דר' גיל עמית, אורלי להב, שאול קציר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית