הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > בעלי חוליות > יונקיםעמוד הבית > ישראל (חדש) > נוף וטבע > בעלי חיים > בעלי חוליות > יונקים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית



תקציר



גמל
מחברת: אופירה גל


הקש אינו שובר את גב הגמל. גם תנאי המדבר הקשים אינם שוברים אותו. לגמל יכולת הסתגלות מופלאה, שעוררה עניין רב גם אצל חוקרים כאשר בדקו כיצד הוא מותאם לתנאי המדבר.

שמירה על מאזן החום

הגמל ניחן בתכונות שונות המותאמות לתנאי המדבר.
שתי תכונות עיקריות מסייעות לו בשמירה על מאזן החום:

1. הפרווה: פרוות הגמל קצרה וישרה. טיפות הזיעה מתנדפות בקלות ומקררות את העור. פרוות הגמל גם אוורירית מאוד, כלומר: בין השערות לכוד אוויר, שהוא מבודד טוב מפני חום ומאפשר לטמפרטורת העור להישאר נמוכה.

2. טמפרטורת הגוף: בניגוד לרוב היונקים שטמפרטורת גופם כמעט ואינה משתנה, טמפרטורת הגוף של הגמל יכולה לנוע בין 35 ל- 41 מעלות, בהתאם לטמפרטורת הסביבה ולפי צרכיו.

שמירה על מאזן המים

הגמל מסוגל להתקיים בתנאי מדבר כעשרה ימים (תלוי בעונה) בלי לשתות. הוא עושה זאת בזכות יכולתו לאבד כמות מים מינימלית. הזכרנו את התכונות המייעלות את קירור הגוף ומקטינות את איבוד המים באמצעות הזעה. דרך נוספת שבה מאבדים בעלי חיים מים היא הפרשת פסולת. הגמל מאבד מעט מאוד מים בתהליך הפרשת הפסולת, כיוון שהשתן שלו מרוכז מאד והצואה שלו יבשה.

יתר על כן, הגמל מסוגל להחזיק מעמד גם כשהוא מאבד כמות גדולה מאד של מים - כ- 100 ליטר - שהם כרבע ממשקל גופו, וכאשר הוא שותה - הוא מסוגל להחזיר לעצמו את כל המים שאיבד תוך כ- 10 דקות! הבעיה העיקרית בשתיית כמות מים גדולה בזמן כה קצר היא מיהול הדם, העלול לגרום להתפוצצות תאי הדם. התכונות המיוחדות של תאי הדם האדומים של הגמל מאפשרות לו לשתות הרבה מים בלי שייגרם לו נזק.

הסברה שהגמל אוגר מים בדבשת היא טעות נפוצה. בדבשת אין נשמרים מים, אלא שומן. שומן זה משמש בעיקר כמאגר מזון, אך במצבי התייבשות קשים במיוחד משתמש הגמל בשומן שבדבשת גם כדי לייצר מים מטבוליים - מים הנוצרים בעת פירוק השומן שבתאי הדבשת.

ביבליוגרפיה:
כותר: גמל
שם  התקליטור: אל הנגב
מחברת: גל, אופירה
עורכת התקליטור: דיצ'ק, דגנית
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. סביבת הלמידה אל הנגב היא פרי שיתוף פעולה בין מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית לבין אלבטרוס- צילום אוויר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית