הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > חבלי ארץ, אתרים ומסלולי טיול > הכרמל והגלבועעמוד הבית > ישראל (חדש) > יישובים > מטרופולינים > חיפה


זה כן נעים לראות גן תלוי
מחבר: בר-כוכבא מדרשי


ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
חזרה3

המהדורה המודרנית של הגנים התלויים של בבל, אחד משבעת פלאי תבל, קורמת עור וגידים על מורדות הכרמל בחיפה. הגשמת חזון של אבות הדת הבהאית, בה הושקעו 13 שנות עבודה ורבע מיליארד דולר, תהפוך את חיפה לאטרקציה תיירותית עולמית.

העולם העתיק הוריש לאנושות שבעה 'פרויקטים' נבחרים, מעשה ידי אדם, הידועים יותר כ"שבעת פלאי עולם". בהם הפירמידות במצריים, המגדלור באלכסנדריה, קברו של מוזולוס מלך קיריה והגנים התלויים של בבל. זה האחרון היה פרויקט גננות אדיר שבנה המלך נבוכדנצאר השני, כדי לשמח את לב מלכתו.

בשנים האחרונות עוסקים אנשי כת הבהאים בחיפה, בהקמת הגירסה המודרנית של הגנים התלויים. הם עשו זאת במורדות הצפון-מערביים של הכרמל, בשטח שאורכו למעלה מקילומטר. הגנים גולשים מרכס הכרמל, מקיפים את המקדש הבהאי (בעל כיפת הזהב המפורסמת) ונושקים למושבה הגרמנית. הפרויקט הענק החל בשנת 1987, וההשקעה הכוללת בו נאמדת ב- 250 מיליון דולר!

ראשיתו של חזון הגנים לפני יותר ממאה שנים, עת עמדו בהא-אללה, מייסד הדת הבהאית ובנו עבדול-בהא, על פיסגת הר הכרמל וצפו בנוף שנפרש לפניהם, אחוזי התפעמות והתגלות אלוהית. סביר להניח שהיה זה יום שטוף שמש, לאחר חורף גשום. ציפורי שיר שצייצו בין ענפי החורש הטבעי, הים הכחול, ריק מאוניות המפרץ, עדיין בלי ארובות מעשנות ואוויר הפסגות המשכר, עשו את שלהם. בהא-אללה הצביע על שטח חשוף בלב ההר וקבע: "כאן תהיה מנוחת העולמים של הבאב!"

הבן, עבדול-בהא, מילא אחר מצוות אביו והביא לשם את עצמות הבאב (מבשרה הקדוש של הדת הבהאית), ממקום קבורתן הזמנית בעכו. זה היה בשנת 1909. מקדש כיפת הזהב המפורסם הוקם רק כעבור 40 שנה (בין השנים 1948-1953), ואז גם ננקטו הצעדים הראשונים להגשמת חזונו של עבדול-בהא: הקמת גנים מדורגים מעל המקדש ומתחתיו, שייצרו מסגרת או רקע וישמשו כדרכי גישה טקסיות.


 

כל חודש והצבע שלו


פרוייקט הגנים התלויים נמצא בימים אלה בשלבי ביצוע סופיים. תשעת הגנים המדורגים המובילים ממורדות הכרמל למקדש הבאב, ועוד תשעה גנים מדורגים מונומנטליים, הגולשים מרכס ההר עד למקדש, יוצרים רצף של 18 טרסות מרהיבות ביופיין. מדובר, ללא ספק, באטרקציה תיירותית ברמה עולמית. פירסומי תיירות רשמיים של עיריית חיפה, אינם מהססים להגדיר את הגנים כ"פלא השמיני".

הפתיחה הרשמית של הגנים התלויים לציבור הרחב, נקבעה לחודש מאי 2001. אך בסיור מקדים לעיתונאים שנערך לא מכבר, ניתן היה לעמוד מקרוב על מימדיו של מיזם הגננות מהגדולים מסוגו בעולם. את הסיור הוביל מתכנן הגנים, האדריכל האירני פריבורז סהבא, שהוא כמובן בן הדת הבהאית.

"התפיסה המנחה בבניית הגנים, באה לידי ביטוי בקווים המעוגלים היוצאים כגלים של רוגע שקט ושלווה וממקדים את תשומת-הלב אל עבר המקדש שבמרכזם", הירצה את תורתו על רגל אחת. "חומר הבנייה המרכזי הוא האבן, והשילוב בין האבן, הפרחים והמים, יוצר אווירת שקט ויופי".

(אגב, האבנים ששימשו לבניית הגנים נחצבו בישראל, נשלחו לאיטליה לצורך חיתוך, ליטוש והשחזה במכונות שאינן בנמצא בארץ. כך קבע והחליט האדריכל האירני. עם תקציב של רבע מיליארד דולר, הוא יכול היה להרשות לעצמו את ההוצאה).

הגנים התלויים פורחים לאורך כל השנה. כל חודש והצבעים שלו. בעת ביקורנו במקום, הגנים זהרו בסגול, צבעי פריחת הג'קרנדה (סיגלון). אגב, כל הצמחים הנם זנים ישראליים שנבחרו בקפידה רבה. ד"ר אבישי מהגנים הלאומיים בירושלים, עזר בבחירתם.

האדריכל סהבא, עטור זקנקן לבן ומטופח, בעל הדרת כבוד מזרחית, עובר בין הטרסות, מצביע ומסביר על כל מונומנט בגן, ורואה בעיני רוחו את מאות אלפי עולי-הרגל, המברקים והתיירים שיסיירו בגנים התלויים. אחת המטרות של מתכנני הגנים התלויים היא ליצור טיילת באורך של יותר מקילומטר להולכי-רגל, מהמלונות בראש הכרמל עד רחוב יפה-נוף, בו נבנה גשר ומנהרה מתחת לכביש, כדי לחסוך מהמבקרים חציית כביש. המעבר מעל הכביש מביא את המבקרים לגשר התצפית, ממנו ניתן להשקיף על תשע הטרסות העליונות, על המקדש הבהאי, על תשע הטרסות התחתונות ומשם על הרחוב הראשי של המושבה הגרמנית. המדרגות היורדות מטרסה לטרסה, עוברות בדרכן מעל שני רחובות סואנים, רחוב עבאס ושדרות הציונות.




 

אפקט הגלים


השביל המרכזי בגן עובר מטרסה לטרסה, לכל אורך הגנים המעוצבים, כשהוא מלווה בשאון פיכפוך המים הזורמים משני צידי גרם המדרגות. איוושת המים משרה אווירה שלווה, משקיטה ומבליעה את שאון המכוניות במרחק.

בכל מדרגה יש מישור ישר המרוצף אבן, כשמשני צדדיו המים נקווים בבריכות, מוזרקים אל על במזרקות, וממשיכים בזרימתם המרגיעה עד לטרסה התחתונה. שם נשאבים המים למעלה ההר וחוזר חלילה.

מקור המים באגירת מים מגשמי החורף, עם 'השלמה' המתחייבת מתהליך ההתאדות. תשומת-לב מיוחדת ניתנה לחיסכון במים. השקיית הדשאים והשיחים מתבצעת בצנרת תת-קרקעית, ובכך נחסכים מים מבלי לפגוע
ברצף הירוק של משטח הדשא.

הירידה לאורך הטרסות יוצרת המשכיות ומאופיינת על-ידי שני עצי דקל בכל מדרגה, גנים דקורטיביים, מזרקות, מעקי אבן ופסלים לקישוט. אלה מוקפים במשטחי ושא מעוגלים ומשופעים, ליצירת אפקט הגלים המתפשטים ממרכז המקדש.

בשולי כל טרסה, נשמרו עצי האורן והחורש הטבעי המשתלבים בצמחיית הגן ומהווים מקום קינון ומיסתור לציפורים ולבעלי-חיים שונים. הגנים התלויים הם בבחינת שמורת-טבע קטנה בלב עיר הכרמל המתועשת. עם השלמת העבודות ייווצר מסלול טיול רגלי רציף מטיילת לואיס דרך 18 הטרסות והמקדש שברחבת הביניים, ביחד עם מושבת הטמפלרים המחודשת והמשוחזרת. חוויה נדירה של ארבע-שש שעות.

ואי-אפשר לחתום כתבה זו, בלי להתייחס ל'ישראלי המכוער': במהלך הסיור מצביע האדריכל סהבא על כתמים כהים במדרגות האבן ובמדרכות המלוטשות, תוצאה של מסטיק שזורקים המבקרים. בשלב זה נכשלו המאמצים להסירם באמצעים מכניים או כימיים. עתה שוקד צוות על פיתוחה של מכונה מיוחדת להסרת כתמי המסטיק.

ביבליוגרפיה:
כותר: זה כן נעים לראות גן תלוי
מחבר: מדרשי, בר-כוכבא
תאריך: יוני-יולי 2000 , גליון 32
שם כתב העת: ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
הוצאה לאור: ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה בישראל