הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > המוח ומערכת העצבים


צלחה (מיגרנה) - כיצד להתמודד עמה
מחבר: פרופ' יוחנן גולדהמר


מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
חזרה3

התקפי מיגרנה: הגורמים, דרכי המניעה והטיפול.

מהי מיגרנה?

צלחה (להלן מיגרנה) מתבטאת בהתקפים חוזרים ונשנים של כאבי ראש חזקים, חד-צדיים, הולמים "כמו פטישים", לרוב באזור הרקה, המצח והעין. הם נמשכים, בלא טיפול, שעות אחדות ועד שלושה ימים, מלווים לעתים בבחילה או בהקאה, וקיימת רגישות לאור ולרעש. פעילות גופנית מחמירה את כאבי הראש. בהתקף קשה, חדר חשוך ושקט הוא מפלטו של חולה המיגרנה, והשינה היא מרפא לסבלו.
יש התקפי מיגרנה המתחילים בהתראה (Aura) של הפרעות בראייה: רואים גלים, קווים מזוותים, ניצוצות וכדומה, תהליך שאורך כ-20 דקות ומסתיים בכאבי ראש. זו נקראת "מיגרנה קלסית" או "מיגרנה עם אאורה"; היא שכיחה פחות מהמיגרנה הרגילה או "מיגרנה בלי אאורה". אם הכאבים הנשנים מופיעים במצח, לעתים קרובות נקבעת אבחנה מוטעית של סינוסיטיס, והחולה מקבל שלא לצורך טיפול באנטיביוטיקה; מדובר במיגרנה, ולא ב"סינוסיטיס כרונית". זו גם האבחנה כשהכאבים מרוכזים סביב לעין, ורופא עיניים לא ימצא דבר.
יש מיגרנה בלא כאבי ראש, ובה יש אאורה של הפרעות בראייה בלבד. כשרופא העיניים אינו רואה שינויים ברשתית, וכאשר האירועים חוזרים ונשנים, יש מקום להניח שמדובר במגרנה מסוג זה.
מיגרנה שכיחה אצל נשים פי שלושה לעומת גברים, ואילו אצל ילדים המיגרנה שכיחה מעט יותר אצל הבנים דווקא. שכיחות המיגרנה מגעת ל-25 אחוזים מהנשים בגיל הפוריות, ויש לה קשר הדוק לשינויים הורמוניים. לעתים ההתקפים מתחילים בגיל 13-12, עם התחלת המחזור החודשי, ולעתים קרובות ההתקפים קורים בזמן המחזור. בזמן ההיריון ההתקפים נפסקים או נעשים קלים מאוד. עם הכניסה לגיל הבלות והפסקת המחזור החודשי, המיגרנה נעלמת. נטילת גלולות למניעת היריון עלולה להחמיר את המיגרנה, ויש להיוועץ ברופא נשים להחלפתן בגלולה המכילה פחות הורמונים.

המיגרנה נחשבת למחלה תורשתית משפחתית, והסיכון ללקות בה גדול פי כמה אם יש חולים במשפחה. המנגנון להתקף המיגרנה קשור בשינויים במערכת העצבים ובכלי הדם. לסרוטונין יש תפקיד בהתחלת ההתקף, והתרופות החדישות לטיפול במיגרנה מכוונות להשפיע עליו.

מה עשוי לעורר התקפי מיגרנה?

לחץ ומתח נפשי, חוסר שינה ועודף שינה, שינויים במזג האוויר, הבהובי אור, דילוג על ארוחה, ריחות מסוימים, אלכוהול ובייחוד יין אדום, מאכלים כמו שוקולד, מאכלים בסגנון סיני (בגלל תוספת מונוסודיום גלוטמט) וגבינה בשלה ("מסריחה"). על חולה המיגרנה להיות ערני ולשים לב אם יש זיקה כלשהי בין התקפיו ובין אירועים מיוחדים או מאכלים ספציפיים.
לעתים מזומנות ההתקף מופיע ביום מנוחה דווקא, ולפעמים אך ורק ביום כזה. "מיגרנה של שבת" נגרמת, כנראה, מעודף שינה ומהתעוררות מאוחרת בבוקר ואולי מאיחור בשתיית כוס הקפה (קפה חזק נחשב זה דורות לטיפול במיגרנה). אפשר לנסות לקום מוקדם, לשתות קפה ואולי לחזור למיטה.

כיצד נמנע התקפי מיגרנה?

כדי למנוע התקפים יש צורך לסלק את הגורמים להתקף כמו המאכלים שהוזכרו, לשמור על קביעות הארוחות, שינה סדירה ולפי הצורך להחליף את הגלולה למניעת היריון. טיפול בהרפיה ובהרגעה עשוי לעזור וגם בשיטות הרפואה המשלימה יש הצלחות.

טיפול תרופתי

הטיפול התרופתי מסווג לתרופות לטיפול בהתקף אחד ולתרופות מונעות מיגרנה.
תרופות רגילות לשיכוך כאבים לעתים מספיקות: אקמול; אופטלגין; אספירין; נקסין; נורופן (אדקס, נורופן); וולטרן (אביארן); ויוקס ועוד. להגברת יעילותן, ייצרו תרופות מורכבות בתוספת קודאין (המוכר יותר כתרופה לשיעול) או קפאין או שניהם ותוספות אחרות: רוקאל פלוס; רוקסט; קודאקמול; מיגרלב. התרופות יעילות יותר בנטילתן בתחילת ההתקף. אפשר ליטול עוד טבלית אחת לפי הצורך, אולם אין להגזים בנטילת התרופות למיניהן, שכן אז המיגרנה משנה את פניה ונעשית למחלת כאבי ראש יום-יומיים כרוניים. במקרה זה קיים לעתים גם מרכיב נפשי ויש צורך בגמילה כמו בסמים. יש חולים שבצר להם פונים לחדר מיון ושם הם מטופלים בהזרקת אחת התרופות כמו וולטרן.
ארגוטמין ונגזרותיו (דיהידרוארגוטמין) מכווץ כלי דם ומשמש לטיפול יותר ספציפי במיגרנה. קיימים תכשירים מורכבים כנ"ל כמו קפרגוט וטמיגרן.
הטיפול המודרני בהתקף ניתן בתרופות ממשפחת הטריפטנים, שפועלים על הקולטנים לסרוטונין בדופן כלי הדם ובקצות העצבים: אימיטרקס; זומיג; ריזלט; נרמיג; ורלרט. אפשר גם להזריק חלק מתרופות אלה או לנטלן במשאף, ואז פעילותן מהירה יותר.
כאשר ההתקפים תכופים, פעמיים בשבוע ויותר, יש לשקול אם לתת טיפול מונע: חוסמי ביתא, בעיקר דרלין; אלטרול (תרופה לדיכאון, אך גם מדכאת כאבים); חוסמי תעלות סידן כמו ורפמיל; ותרופות נגד פרכוסים כמו דפלפט. יש ליטול את התרופה המונעת מדי יום ביום חודשים אחדים, ורק אז אפשר להעריך את תועלתה. הדעה הרווחת ש"במיגרנה אין מה לעשות" אינה נכונה. לטיפולים הספציפיים מומלץ לפנות לנירולוג מומחה.

עוד בנושא הכאב:
מחלת הכאב הכרוני
כאבי גב וצוואר : טיפול במרפאת כאב
הפסיכולוגיה של הכאב
אורחות חיים בריאים וכאב
כאבי ראש ופנים
כאב שמקורו באיברים פנימיים
כאבי חזה שמקורם בלב
כאבי גפיים עקב הספקת דם לקויה
הרפואה המשלימה והטיפול בכאב
"כואב לי בכל הגוף" : כאבי פרקים ופיברומיאלגיה
כאב המלווה מחלות ממאירות
טיפול בכאב שלאחר פגיעה עצבית
אינני בוכה אף פעם...
כאב בשל פגיעות בפעילות גופנית ובתאונות

ביבליוגרפיה:
כותר: צלחה (מיגרנה) - כיצד להתמודד עמה
מחבר: גולדהמר, יוחנן (פרופ')
תאריך: יוני 2003 , גליון 107
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות