הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות


הגישה האבחונית לאלרגיה
מחבר: ד"ר מנחם רתם


מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
חזרה3

תסמינים וביטויים קליניים מטרידים ולעתים מסכני חיים מחייבים זיהוי גורמי הסיכון וסילוקם לפני מתן תרופות שיש להן השפעות לוואי.

אלרגיה מאופיינת בגורם או בגורמים סביבתיים ולפעמים מזון, הגורמים להופעת תסמינים וביטויים קליניים מטרידים ולעתים מסכני חיים. לפיכך נדרש כל מאמץ כדי לזהות את גורמי הסיכון ולהמליץ לחולה להמעיט להיחשף להם ואם אפשר להימנע מהם, ובמקרים רבים מומלץ טיפול חיסוני להפחתת הרגישויות. סילוק גורמי הסיכון והטיפול החיסוני עשויים להפחית מאוד את סבל החולה ואת הצורך בתרופות שיש להן השפעות לוואי. הבדיקות לאלרגיה נעשות בנבדק עצמו (in vivo) או בבדיקת נוגדני IgE ספציפיים בדמו (in vitro).

בדיקות במרפאה לאלרגיה

תבחיני עור לרגישות-יתר מיידית

לזיהוי גורמי האלרגיה נעשים תבחיני עור או בדיקת רמת נוגדני IgE ספציפיים בנסיוב. תבחיני העור היא הגישה הנוחה, המהירה והזולה יותר. הבסיס החיסוני לבדיקה הוא קישור האלרגן על ידי נוגדני IgE שעל תאי פיטום (mast ceIIs) ובזופילים בעור, קישור שגורם לשחרור מיידי של היסטמין מתאים אלה ולתגובה דלקתית מקומית. בתבחיני העור מטפטפים אלרגנים ספציפיים על פני עור החולה ומחדירים אותם בדקירה עדינה במרכז כל טיפה בהרמה קלה של העור ובלא דימום. בחירת האלרגנים נעשית לאחר אנמנזיה (תולדות המחלה) מפורטת, כדי לבחור את האלרגנים הרלוונטיים. בגורמי הסביבה נבדקים בדרך כלל אלרגנים שכיחים בבית – קרדיות האבק, בעלי חיים (כגון חתול) תיקנים ועובש. בגורמים שמחוץ לבית נבדקת רגישות לאבקני עשבים, דשאים ועצים. אם יש חשד לרגישות למזון נבדקים גורמי מזון שכיחים ובהם חלב, סויה, ביצים, בוטנים, אגוזים, שומשום ודגים. יש לוודא שהחולה לא נטל תכשיר אנטי-היסטמיני שלושה ימים לפני הבדיקה. לאחר כרבע שעה נמדד קוטר התגובה בעור המתבטאת בתפיחות מרכזית (wheaI) ואודם היקפי (erythema). הבדיקה מבוצעת בהשוואה לבקרה חיובית עם היסטמין ובקרה שלילית עם תערובת הדילול. אם קוטר התגובה בעור לאלרגן גדול בשלושה מ"מ לפחות מקוטר התגובה לביקורת השלילית, הבדיקה מפורשת חיובית. תבחין שלילי בהיעדר תגובה להיסטמין אינו קביל. אפשר שזה נובע מנטילת תכשיר אנטי-היסטמיני עד יומיים לפני הבדיקה או מנטילת פרופיטן אפילו חודש לפני הבדיקה.

משמעות תוצאת תבחין העור: תבחין שמפורש שלילי, כלומר היעדר תגובה לגורם שנבדק, שולל בוודאות רבה אלרגיה לגורם הנבדק. ואילו תבחין שמפורש חיובי מעיד שהחולה עשוי להגיב תגובה אלרגית לאותו גורם. עצם התגובה או גודלה אינם מעידים בהכרח על חומרת התסמינים של הנבדק מחשיפה לאלרגן. לשם קביעת האבחנה נדרשת התאמה בין תלונות החולה לתגובות בעור. תבחיני האלרגיה צריכים לתמוך באבחנה ואינם עומדים לעצמם בלי בדיקת החולה ובלי בחינת האופי המדויק של תלונותיו. כך יוכל האלרגולוג לקבוע את משמעות התוצאות לנבדק ואת דרך הטיפול. תבחיני העור בטוחים וחוץ מתגובה מקומית וגרד קל חולף, אין להם בדרך כלל השפעות לוואי. עם זה במקרים נדירים ובחולה רגיש מאוד לגורם כלשהו תתפתח תגובה אלרגית כללית כגון נזלת, קוצר נשימה ותפרחת בעור (אורטיקריה) המחייבים טיפול מיידי. במרפאה לאלרגיה הצוות ערוך לזהות תופעות אלה ולטפל בהן מיד.

תבחיני עור לרגישות-יתר מושהית

במצבי רגישות עורית למגע עם חומרים שונים (contact dermatitis) נעשה תבחין עורי לרגישות-יתר מושהית. התבחין נעשה בהדבקת מדבקות ספוגות באלרגנים (תבחין מטלית, patch test) על עור הגב ובדיקת התגובה לאחר 48 שעות. בדרך זו מאבחנים, למשל, רגישות לניקל המתבטאת בתגובה עורית לרצועת מתכת של שעון או רגישות לחומרים קוסמטיים שמתבטאת בתגובה בעור הפנים.

מבחני תגר למזון (food chaIIenge)

אם קיים חשד לרגישות למזון, לאחר תבחיני העור נעשים מבחני תגר. גורם המזון החשוד ניתן לנבדק במנות קטנות ובמינון הולך וגדל, כדי לקבוע אם קיימת רגישות משמעותית מבחינה קלינית.

בדיקות מעבדה לאלרגיה

בדיקת רמת IgE כללית (totaI IgE)

מצב אלרגי מאופיין בדרך כלל בנוגדנים רבים מסוג IgE. עם זה רמה תקינה של IgE כללי אינה שוללת אלרגיה. לדוגמה, אפשר שאצל תינוק תהיה רמת IgE כללית נמוכה, בעוד רוב נוגדני ה-IgE הם נוגדן ספציפי שרמתו מעל לתקין לגורם מזון מסוים כגון חלב או ביצים. רמת IgE כללית גבוהה עשויה להיות גם במצבים שאינם אלרגיה כגון זיהום בטפילים או בחסר חיסוני מסוג תסמונת Hyper IgE.

בדיקת רמות IgE ייחודי (specific IgE)

בדיקה זו מזהה נוגדנים המכוונים באופן ספציפי כלפי אלרגנים מסוימים מכלל נוגדני ה-IgE. לפנים נעשתה בדיקה זו בשיטת RAST – (Radio-Aallergo-Ssorbent Ttest) ולכן עדיין יש שמכנים אותה בשם זה. ואולם אין מקום לכנותה בשם זה, שכן שיטה זו אינה משמשת כיום אפילו בדיקות שאינן קשורות באלרגיה. לאחרונה נעשית הבדיקה בשיטת ELISA – (Enzyme-Linked-Sorbent-Assay), שיטה נוחה הרבה יותר ויתרונה הגדול שאין מזריקים בה חומר רדיואקטיבי. יש התאמה בין בדיקה זו לבדיקת תבחיני העור. עם זאת הבדיקה יקרה מאוד ותוצאותיה אינן מיידיות כתבחיני העור. לפיכך הבדיקה מוגבלת למקרים שלא ניתן לבצע תבחיני עור או תוצאת תבחיני העור אינה חד-משמעית. ביצוע הבדיקה מוצדק בכמה מקרים: תופעות גרד בעור רגיש שאינו מאפשר תבחיני עור (לדוגמה, אקזמה נרחבת של העור בגיל הינקות, atopic dermatitis); נטילת תכשיר אנטי-היסטמיני שאי אפשר להפסיקו לכמה ימים (עקב תופעות גרד לא נסבלות); התגובות בתבחיני העור אינן ברורות דיין; מצבים נדירים של בדיקה לאלרגן שאין לו בשלב זה תבחין עורי; ולפני התחלת טיפול חיסוני.

לסיכום, אבחון הגורמים לאלרגיה כרוכה בגישה כוללת (הוליסטית) המביאה בחשבון את תלונות החולה ואת הגורמים בסביבתו, ונתמכת בתבחיני עור שתוצאתם מהירה ואמינה. במקרים מיוחדים יש צורך בבדיקות נוספות במרפאה לאלרגיה או במעבדה האימונולוגית.

 עוד בנושא אלרגיה:

אלרגיה ועונות השנה
קדחת השחת
טיפול במחלות אלרגיות
טיפה על אלרגיה - וטיפים על התמודדות עימה
אלרגיה לעקיצות דבורים וצרעות
רגישות לתרופות
אלרגיה למזון
קרדיט אבק הבית: גורם מספר אחד לתופעות אלרגיות בארץ
קרדיט אבק הבית: עצות זהב להקלת המצב
חרלת (אורטיקריה) ואנגיואדמה - פריחה עורית
אלרגיה ללטקס (גומי טבעי)
גנחת הסימפונות: אסתמה
היבטים פסיכולוגיים של גנחת הסימפונות (אסתמה) במשפחת הילד החולה
מנגנון התגובה האלרגית

ביבליוגרפיה:
כותר: הגישה האבחונית לאלרגיה
מחבר: רתם, מנחם (ד"ר)
תאריך: מרץ 2003 , גליון 106
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות