הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות


היבטים פסיכולוגיים של גנחת הסימפונות (אסתמה) במשפחת הילד החולה
מחברת: אילנה זיגל


מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
חזרה3

גנחת הסימפונות מעורבים גורמים פסיכו-חברתיים ורגשיים. הטיפול המיטבי במחלה מחייב התערבות פסיכולוגית בשילוב נטילת תרופות.

מחלה כרונית כגנחת הסימפונות (אסתמה) קשורה גם במשבר תפקודי. החולה נדרש להתמודד עם תסמיני המחלה, עם שינוי ההרגלים המתחייב ממנה ועם הלחץ שהיא יוצרת. מחלה כרונית עשויה לחולל משבר מתמשך לחולה ולסביבתו.
גנחת היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר בילדות. היא יוצרת לחץ תמידי המשפיע על החולה ועל משפחתו כאחד. עם התורמים העיקריים ללחץ נמנה חוסר היכולת לנבא את זמן ההתקפים ואת המחזוריות התמידית של "שוב חולה-שוב בריא". זאת, נוסף על הצורך המוגבר להסתייע בשירותי הבריאות, הוצאה כספית גדולה, ביטול פעילויות או הפסקתן בגלל התקף, ההגבלה שלא להחזיק בחיית מחמד וכדומה.
הלחץ שנתון בו הילד החולה ניכר בעקשנות, בחוסר נכונותו לשתף פעולה, בדיכאון, בהסתגרות ובנסיגה ממגעים חברתיים. אצל האימהות לילדים חולי גנחת הלחץ מתבטא בעייפות, בכאבי ראש, בהיעדר שינה ובחוסר תיאבון. אחים ואחיות לילדים אלה מקנאים לעתים בתשומת הלב שמקבל החולה, הם פוחדים לחלות במחלה וחשים מבוכה, תסכול וחוסר אונים לנוכח תסמיני המחלה אצל אחיהם הלחץ עצמו עשוי להעלות את שכיחות ההתקפים וחומרתם. בכמה מקרים נמצא שהדינמיקה במשפחת הילד החולה בגנחת יכולה לגרום להתפרצות המחלה, לשימורה ולהחמרתה. במשפחת החולה זוהו גורמי לחץ הכוללים תקשורת לקויה, נוקשות מחשבתית, קושי לפתור בעיות, קושי בקבלת החלטות, ביקורתיות שכיחה מאוד ואף עוינות גלויה. במחקר שערך פרופ' מיכאל סוייר (אוניברסיטת אדלייד באוסטרליה) נמצא קשר בין רמת הלחץ במשפחה ובין השכיחות והחומרה של התקפי הגנחת של הילד החולה. במשפחות מאורגנות היטב, שיש בהן כללי התנהגות ברורים, חלוקת תפקידים מוגדרת, יתר מעורבות בין בני המשפחה, מציאת עניין זה בזה ותמיכה רגשית – במשפחות כאלה נמדדו פחות תסמינים של המחלה.
למרות מעורבותם הרבה של גורמים פסיכו-חברתיים ורגשיים במחלה, הטיפול המקובל בה הוא תרופתי בלבד. ואולם נמצא בכמה מחקרים ששילוב של התערבות פסיכולוגית בנטילת התרופות משפר מאוד את הטיפול במחלה. טיפול משפחתי נמצא יעיל במיוחד: בני המשפחה מביטים בתוך עצמם ונעשים ערים למעגלי האשמה/בושה שהם נתונים בהם. הטיפול מכוון אותם לאמץ אסטרטגיה מעשית לפתרון הבעיות. למשפחת הילד החולה בגנחת הסימפונות ממליצים לאמץ סגנון התמודדות שבא מתוך ההבנה שגנחת היא מחלה כרונית שעשויה להתמיד כל החיים. ייתכן שהיא לא תהיה מורגשת במשך שנים ואז שוב תתפרץ. אפשר לשלוט במחלה בקלות יחסית: נטילת תרופות, קשר של פתיחות עם הילד החולה וגם בין בני המשפחה, התמודדות משותפת וחלוקת הנטל, סביבה רגועה ובוטחת – כל אלה יש בהם כדי לתרום רבות להקלת החולי.

 

עוד בנושא אלרגיה:

אלרגיה ועונות השנה
קדחת השחת
טיפול במחלות אלרגיות
טיפה על אלרגיה - וטיפים על התמודדות עימה
אלרגיה לעקיצות דבורים וצרעות
רגישות לתרופות
אלרגיה למזון
קרדיט אבק הבית: גורם מספר אחד לתופעות אלרגיות בארץ
קרדיט אבק הבית: עצות זהב להקלת המצב
חרלת (אורטיקריה) ואנגיואדמה - פריחה עורית
אלרגיה ללטקס (גומי טבעי)
גנחת הסימפונות: אסתמה
מנגנון התגובה האלרגית
הגישה האבחונית לאלרגיה

ביבליוגרפיה:
כותר: היבטים פסיכולוגיים של גנחת הסימפונות (אסתמה) במשפחת הילד החולה
מחברת: זיגל, אילנה
תאריך: מרץ 2003 , גליון 106
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות