הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנט


דור דיגיטלי : כיצד משפיע השימוש במחשבים ובאינטרנט על ילדים ומתבגרים?
מחברת: יונית שולמן


מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
חזרה3

המחשב והאינטרנט תופסים בשנים האחרונות מקום מרכזי בחיינו ובחיי ילדינו. המחקר על ההשפעות של שימוש במחשב ובאינטרנט על התפתחותם של ילדים ובני נוער נמצא אמנם בחיתוליו, אך כבר מתחילים להסתמן ממצאים ראשוניים.

בסקירה מקיפה שנתפרסמה לאחרונה בכתב העת "פסיכולוגיה התפתחותית יישומית" מסוכמים ממצאים אלו. אנו מביאים כאן את עיקריהם!


 

שעה וחצי ביום


ילדים ומתבגרים (בני 10-17) מבלים מול המחשב כשעה והצי בממוצע ליום. אחוז לא מבוטל של ילדים (מעל 10%), מבלים מול המחשב מעל 16 שעות בשבוע. השימוש במחשב ובאינטרנט עולה עם הגיל ונפוץ יותר אצל ילדים ממשפחות מבוססות. בנים משתמשים בממוצע במחשב יותר מבנות אך נראה כי ההבדל נובע בעיקר מכך שבנות משחקות פחות במשחקי מחשב (שגם מיועדים יותר בדרך כלל לבנים בתכנים ובעניין). למטרות אחרות (כמו הדפסה, איסוף מידע וכו') בנות משתמשות במחשב כמו בנים והן אף מרבות יותר להשתמש באי-מייל.



 

שיפור בתפיסה המרחבית


השימוש במחשב מדגיש בעיקר תפקודים חזותיים ופחות מילוליים. המחקרים בתחום מצביעים על כך ששימוש במחשב משפר תפיסה מרחבית, יכולת "לחשוב בדימויים" במקום במלים וכן יכולת לחלק קשב ולעקוב אחרי התרחשויות שונות באותו זמן. יכולות אלו עשויות לתרום להישגים בלימודים ואף לעיסוק במקצועות הקשורים בטכנולוגיה ומדע.



 

הישגים גבוהים בלימודים


מספר מחקרים שנערכו בנושא השפעות השימוש במחשב על הישגים בלימודים מרמזים על כך ששימוש במחשב קשור להצלחה בלימודים, אם כי מדובר בממצאים ראשוניים בלבד. לפי המחקרים, לתלמידים שיש להם מחשב בבית יש הישגים גבוהים יותר בלימודים וכן ל"משתמשים כבדים" במחשב יש הישגים גבוהים יותר בלימודים. מספר תכניות חינוכיות שנערכו לעודד ילדים לשימוש במחשב הובילו לשיפור הישגיהם בלימודים.



 

חברה וירטואלית


השימוש באי-מייל ובצ'אט (שיחות ברשת) לצורכי תקשורת חברתית נפוץ אצל מתבגרים. השאלה היא אם אכן קשרים אלקטרוניים מוסיפים על הרשת החברתית הקיימת של המתבגר או מחליפים אותה.
מספר מחקרים שנערכו בנושא הצביעו על כך שנערים שהשתמשו יותר באינטרנט הראו ירידה במעורבות חברתית וברווחה הנפשית ועלייה בתחושות של בדידות ודיכאון. הסברים אפשריים לכך הם שהזמן שבו מחוברים לאינטרנט הוא על חשבון הזמן שהוקדש קודם לחברים. הסבר אחר הוא, שמתבגרים אלו יוצרים חברויות "ורטואליות" דרך הרשת, במקום חברויות בחיים האמיתיים, שהן חזקות, משמעותיות ותומכות יותר. קשרים שנוצרים דרך האינטרנט משמעותיים במיוחד, כנראה, עבור אנשים בודדים וחרדים יותר המתקשים ליצור קשרים במקומות אחרים. מעניין לציין, עם זאת, שנראה כי לאחר כשנתיים של חיבור לאינטרנט ההשפעה השלילית על יחסים חברתיים פוחתת, אולי בגלל ש"נרגעים" מהחידוש ומתחילים להשתמש ברשת בצורה יעלה יותר.

על-פי הממצאים המסתמנים כרגע, משחקי מחשב אינם משפיעים על היחסים ההברתיים של ילדים. עם זאת, יתכן שלשימוש עודף במשחקים אלו (אצל 7% עד 9% מהילדים שמשחקים משחקי מחשב מעל 30 שעות בשבוע) יש השפעות שליליות על יחסים חברתיים. יתכנו גם השפעות על יחסים במשפחה. ילדים מתמצאים בדרך כלל במחשב טוב יותר מהוריהם, מה שעשוי להשפיע על יחסי הכוח במשפחה.



 

בין דמיון למציאות


משחקי מחשב ואינטרנט מכניסים ילדים לעולם בו הגבולות בין האמיתי לסימולציה אינם תמיד ברורים. נראה כי הלק מהילדים והמתבגרים מתקשים לעתים להבין את הגבול שבין החיים האמיתיים לסימולציה. אחד הביטויים לכך הוא העדויות המתחילות להצטבר לכך שמשחקי מחשב אלימים מעודדים ומחזקים התנהגות אלימה עוינת ותוקפנית אצל נערים. ההשפעה עשויה להיות חזקה במיוחד אצל ילדים צעירים, אצלם באופן טבעי ההבחנה בין דמיון ומציאות חלשה יותר.


Subrahmanum,K.; Greenfield, P.; and Gross, E. (2001). “The impact of computer use on children’s and adolecents’ development”. Applied Developmental Psychology, vol.22 pp. 7-30.

ביבליוגרפיה:
כותר: דור דיגיטלי : כיצד משפיע השימוש במחשבים ובאינטרנט על ילדים ומתבגרים?
מחברת: שולמן, יונית
תאריך: קיץ 2001 , גליון 3
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות