הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > הכחדת מינים והשבתם עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > ים וחופים > זיהום ים וחופיםעמוד הבית > ישראל (חדש) > חבלי ארץ, אתרים ומסלולי טיול > הנגב והערבה > הרי אילתעמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > ים וחופים


להציל את שונית האלמוגים באילת
מחברת: מזי מגנאג'י


הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה
חזרה3

"להציל את שונית האלמוגים באילת - ועכשיו" קראו עשרות בכירי המדענים העוסקים בחקר הים, אנשי סביבה והציבור הרחב בכנס חירום לשימור מפרץ אילת שנערך ביולי (2000) באוניברסיטת תל אביב.
בכנס החירום, שנערך על ידי המכון לחקר שמירת טבע באוניברסיטת תל אביב, המכון הבין-אוניברסיטאי לחקר הים באילת, המשרד לאיכות הסביבה, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, הציגו מדענים החוקרים את מפרץ אילת, נתונים מדאיגים ביותר, המצביעים על הידרדרות חמורה ביותר במצבן של שוניות האלמוגים במפרץ אילת.
הידרדרות זו באה לידי ביטוי בשיעורי התמותה הגבוהים ביותר של האלמוגים, ברבייתם הנמוכה ובעובדה שאין כמעט התיישבות חדשה של אלמוגים בשונית. בנוסף, נצפו תופעות פיסיולוגיות המעידות על לחץ של בעלי חיים אחרים החיים בשונית כמו חלזונות, צדפות ודגי בר. לאחרונה מצטברות אף עדויות של עלייה גדולה בעכירות המים במפרץ.

מצב מדאיג זה של מפרץ אילת הולך ומשתפר ככל שמדרימים לכיוון סיני - עובדה המעידה על בעיה מקומית במפרץ עצמו. חלק גדול מהמדענים שהשתתפו בכנס, תלה את מצבה הקשה של השונית באילת בגורמי זיהום מקומיים המשפיעים על איכות מי המפרץ, בעיקר הזרמת מי ביוב לים והחקלאות הימית של גידול דגים בצפון המפרץ. חוקרים אחרים העלו בכנס גם את השפעת הפעילות התיירותית המוגברת באילת על הזיהום והפגיעה במפרץ כמו שחייה, צלילה, ספורט ימי ועוד. בסיום הכנס טענו המדענים כי גידול דגים בכלובים בים בחוף הצפוני באילת גורם להעשרה רבה של הים בחומרים אורגאניים המזהמים אותו.

יצחק גורן, מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, סיכם את הכנס ואמר כי המשרד פועל להקמת מערך ניטור קבוע של מפרץ אילת כמו זה הקיים בכינרת ובים תיכון. כמו כן הוקם צוות היגוי משותף של המשרד ונציגי רשות הטבע והגנים שינתח את גורמי הזיהום של המפרץ ויפעל להפחתתם בצורה מיידית. עוד אמר גורן ששוניות האלמוגים באילת מהוות מקור משיכה רב עבור תיירים וישראלים אולם יש לטפל בהן כערך טבע נדיר ומוגן לכשעצמו ולא רק למען הבאים לראותם.

עמית שפירא, מנהל האגף לשמירת טבע בחברה להגנת הטבע ועזרי אלון מנהל מחוז אילת ברשות הטבע והגנים, אמרו כי מצבו הקשה של מפרץ אילת וסכנת ההתמוטטות האקולוגית בצפון המפרץ, חייבים לעלות על סדר היום הציבורי של מדינת ישראל וכי חייבים להיות מושקעים מאמצים ומשאבים רבים בניטור, מעקב וטיפול בגורמים המזהמים אותו. עוד אמרו שפירא ואלון כי גידול הדגים בים חייב להפסק ולעבור ליבשה.

ביבליוגרפיה:
כותר: להציל את שונית האלמוגים באילת
מחברת: מגנאג'י, מזי
שם  הפרוספקט: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים
הוצאה לאור: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה
הערות: 1. מפרסומי מחלקת ההסברה.