הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה > פסיכולוגיה חברתיתעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > דמוקרטיה וחינוךעמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > רווחה, חינוך ובריאות


מגפת האלימות בקרב בני נוער
מחבר: מוליק בר א.ש.ד


חזרה3

להתנהגות אלימה של בני-נוער יש "סימני אזהרה" רבים, ואיתורם מבעוד מועד יכול למנוע (או לפחות להפחית) מקרי אלימות. כך עולה ממחקרים רבים.

סימני האזהרה הם:

1. התנהגות בני-הנוער כלפי הסובבים אותם

2. הצורה החיצונית

3. סביבת המגורים

4. מידת החשיפה לתקשורת המשדרת אלימות

5. התנהגות בני-הנוער בבית-הספר

כמו כן, נמצא שלהתנהגות אלימה של המתבגרים יש שורשים בילדותם.

אמנם סימני האזהרה האלה נכתבו על סמך מחקרים פסיכולוגיים, שנעשו בקרב בני-נוער בארצות-הברית, אך הם אוניברסליים ומאפיינים את הנוער באשר הוא. בחרתי להעלות השערות נוספות למגפת האלימות בקרב בני-נוער, תוך התייחסות לחברה הישראלית.

השערות על התחום החברתי

באווירה של כיבוש ושל שליטה על עם אחר, של עוני גדל והולך ושל חוסר יכולת לצאת ממנו, המתבגרים רואים תהליכים ארוכים, שנמשכים עשרות שנים. בתהליכים אלה קבוצה אחת (שהם שייכים אליה) שולטת בכוח בקבוצה אחרת. הקבוצה הנשלטת סובלת מעוני קשה, מאבטלה, מתנאי מגורים קשים, ויחסי הכוחות אינם משתנים.

מכל אלה המסקנות המתבקשות אצל בני-הנוער, הן: החזק שולט, רק בכוח ניתן להשיג את המבוקש, וכן כוח הוא אמצעי לגיטימי ואפשרי לפתרון בעיות ולהתקדמות.

אם כן, הצעירים בימינו רואים עוני. ייתכן שהם כבר סובלים מעוני, או שהעוני מאיים על משפחתם. במצב זה אחת הדרכים להתחזק היא התחברות אל בני גילם. החברות יוצרת תחושה של יציבות ושל חוזק, ובמיוחד כאשר התא המשפחתי מאבד את היכולת לתת להם תחושה זאת.

המתבגרים מבינים מאמצעי התקשורת, ומהשיחות בבית, כי לשלטון יש חלק משמעותי במצב הדברים. אם כן, המתבגרים עלולים לפתח התנהגות אלימה ותסכול כלפי החברה שהם חיים בה, בשל התחושה שלהם, שעתידם אינו בטוח.

השערות על התחום החינוכי

· צורך בטריטוריה ובפרטיות

בגיל ההתבגרות תחושות הטריטוריה והפרטיות חשובות מאוד, אך בישראל הצפיפות בבתי-הספר רבה – גם בתוך הכיתות וגם במרחב הפתוח של בית-הספר. נוסף על כך, יש בבתי-הספר שליטה כוחנית של מבוגרים בבני-נוער. כל אלה גורמים להתנהגות אלימה: התנגשויות, דחיפות, אלימות מילולית ועוד.

· צורך לכבוש טריטוריות ולהרשים

חלק מן הבגרות הוא לדעת להתמודד עם קשיים (נפשיים ופיזיים), ולדעת לחיות בתוך הקושי – עד כדי ביטולו כגורם משפיע. אך יש בני-נוער שהצפיפות הפיזית והחברתית "מפעילה" אצלם את הצורך להשתלט על-ידי "כיבוש" טריטוריות. לכך נוסיף את הצורך ההורמונלי, הטבעי בגיל זה, להרשים את המין השני. הצפיפות בבית-הספר וההתחככות המתמדת יכולות להעצים אותו.

· צורך למרוד ולשבור מוסכמות

השליטה המוחלטת של המבוגרים בבית-הספר היא חלק מן המִדְרָג (ההיררכיה) הפנימי של המוסד החברתי הזה. השליטה מתבטאת בחוקים ובהגבלות, אשר הם קובעים, ולמתבגרים אין בררה אלא לציית להם. אם כן, המבוגרים בבית-הספר הם גם הרשות השופטת, גם הרשות המחוקקת וגם הרשות המבצעת. מדרג זה מגביר את הרצון אצל בני-הנוער למרוד, לשבור את המוסכמות, למתוח את הגבולות.

הצעות לפתרונות

נראה כי דווקא במגרש זה, בתוך המרחב הבית-ספרי, יש למבוגרים אפשרויות נרחבות להפחית במידה משמעותית את הלחץ ואת המתח של בני-הנוער (לחץ ומתח המתפרקים בדרכים אלימות). המבוגרים צריכים לראות עצמם ככלי-שרת למתבגרים, על-מנת לעזור להם לסלול את דרכם בחיים, תוך סיוע בהתמודדות עם המציאות של חייהם.

ניתן לעשות זאת על-ידי הפיכת הנוער לשותף. לשם כך על המבוגרים "לוותר" על תחומי אחריות ושליטה ולהעבירם לבני-הנוער. תחומי האחריות עשויים להתרחב עם השנים, ובכך המורים יאפשרו לבני-הנוער מעבר חלק וקל יותר לחיים שאחרי בית-הספר – בצבא, בקריירה ועוד.

שינוי זה הוא הכרחי. הנוער של ימינו חכם, נבון, מניפולטיבי ועצמאי באופן מלא בעולמות שמחוץ לבית-הספר. ראו את השליטה של בני-הנוער ברשת האינטרנט ובמדיה הטלוויזיונית – שם הם משוטטים, לומדים, מחכימים ומחקים את הסביבה. ואם המוסד החינוכי כה שונה מן העולם סביבם, בית-הספר עלול להפוך לבלתי רלוונטי לתלמידיו, ואנו עלולים לאבד כלי חשוב בעולם החינוכי שלנו.

על דרך שינוי זאת רמזו במאה ה-20 הוגי דעות ופילוסופים רבים, ובהם: רוסו, דיואי, פררה ויאנוש קורצ'אק. אם כן, יש ממי ללמוד, יש מורי דרך. צריך רק להעז לשנות ולצאת לדרך של עשייה, שיש בה סיכוי גדול להפחתת האלימות ולעליית ערכים אחרים בקרב בני-הנוער. זאת, כאמור, בשיתוף של בני-הנוער בחלקים משמעותיים בחייו בתוך בית-הספר.

* הרחבה בנושא ראו באתר האינטרנט בין הצלצולים

ביבליוגרפיה:
כותר: מגפת האלימות בקרב בני נוער
מחבר: בר א.ש.ד, מוליק
שם  האתר: בין הצלצולים : להתמודדות עם אלימות ולטיפול האקלים הבית-ספרי
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; הסתדרות המורים בישראל. הקרן לקידום מקצועי
הערות לפריט זה: 1. הפריט נערך לשם הצגתו כמאמר באתר.