הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > פסולת > מיחזורעמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > פסולת ומחזור
ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה


תקציר
חוק הפיקדון על מיכלי משקה קובע כי יוקם "תאגיד מיחזור" לצורך איסוף, החזרה לשימוש או מיחזור בקבוקים. אכיפת החוק עדיין לא בוצעה אך כבר כיום קיימים ברחבי הארץ כ - 2200 כלובים לאיסוף בקבוקי פלסטיק.



התיקונים והקילקולים של חוק הפיקדון
מחבר: דניאל מורגנשטרן


כנפיו של חוק הפיקדון קוצצו שוב ושוב, ובנוסף, לא בטוח שהוא ימריא בזמן. בינתיים צצה לה בחוצות ערינו חלופה מומלצת בדמות כלובי איסוף למכלי משקה מפלסטיק.

ב-2 באוגוסט 2000 נעצה הכנסת מסמר נוסף בארון הקבורה של "חוק הפיקדון על מיכלי משקה התשנ"ט 1999". היה זה תיקון מספר 2, שאושר ברוב של 49 ח"כים. התיקון הוצע על-ידי יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ אברהם פורז, בעקבות סיור מקצועי שערכנו בנורבגיה ובשוודיה, על-מנת ללמוד את לקחי חוק הפיקדון הסקנדינבי.

עיקר התיקון לחוק היה חובת הקמת "תאגיד מיחזור" (התארגנות של יצרנים, יבואנים ובתי-עסק), לצורך הפעלת מערך איסוף המכלים הריקים, החזרתם לשימוש ו/או מיחזורם וביצוע ההתחשבנות בין כל חלקי המערכות.

תיקונים נוספים לחוק מציבים יעדי החזרה התחלתיים נמוכים: עד סוף שנת 2001 יוחזרו 50% בלבד מכלל המכלים, 60% עד סוף שנת 2002 וכך הלאה, עד ליעד של 85% בסוף שנת 2006. כדי להמחיש עד כמה נמוכים שיעורים אלה, נציין כי כבר כיום מגיעים כל יצרני מותגי הבירה לשיעורי השבה של כ- 93% בממוצע רב-שנתי (הנתון לקוח מדיווח לאגף המכס והמע"מ), מתוך 75-80 מיליון בקבוקים רב-פעמיים.

בלחץ השדולה החקלאית, קיבלו כל מכלי החלב פטור מחובת דמי פיקדון. אך בעיני, 'התיקון' החמור ביותר הוא דחיית החלתו של החוק לאפריל 2001, תוך שמירת זכותו של השר לאיכות הסביבה לבקש דחייה בשישה חודשים נוספים, ל-1 באוקטובר 2002.

הנה כי כן, לא הורגים את החוק, לא מבטלים אותו, אלא רק דוחים אותו בשלישית וברביעית. לעניות דעתי, גם זו לא תהיה תחנתו הסופית.

לאלה מהקוראים שאינם בקיאים ברזי החוק, אציין כי בימים אלה מלאו שמונה שנים ליום בו מסרתי לידיו של ח"כ אברהם פורז את טיוטת הרעיון אשר לימים בשל והיה לחוק הפיקדון. חוק זה מחייב פיקדון בגובה 25 אגורות על כל אריזות המשקה שקיבולן בין 0.1 ליטר ל- 1.5 ליטר. במילים אחרות, כל 700 אלף הקנקלים המשפחתיים המשווקים כל שנה, אינם ברי-פיקדון.

מעבר להקניית ערך כלכלי לאריזה, אמור החוק להשיג שתי מטרות: לצמצם את כמויות האריזות באשפה הביתית והעירונית ולנקות את רשות הרבים ובמיוחד את שולי הדרכים, שמורות הטבע, חופי הים והפארקים.


 

אופוזיציה קולנית


בעודנו מתמהמהים בהחלת חוק הפיקדון בכלל ועל הקנקלים הגדולים בפרט, צצו באחרונה מאות רבות של כלובים צהבהבים על מדרכות הערים. אלה הם הדגמים האחרונים של מתקני האיסוף למכלי המשקה העשויים פלסטיק. באין חוק פיקדון, הופכת ^אביב תעשיית מיחזור^, יצרנית הכלובים, לחוד החנית בחזית המאבק הכללי למען המיחזור וצמצום היקפי האשפה.

עד היום משתתפות במבצע 29 רשויות מקומיות, החל ביישובים קטנים וכלה בערים גדולות. מספר היישובים המצטרפים להסדר גדל בהתמדה. ברוב המקרים, ההסדר הוא של השלטון המקומי. אך יש גם התארגנויות ביוזמת התושבים עצמם.

נכון להיום, מוצבים ברחבי הארץ כ-2200 כלובים, המסוגלים לקלוט 160-180 טון מכלים לחודש, או 2200-2500 טון בשנה. מאחר וכל טון מכיל כ-20 אלף מכלים, מדובר באיסוף ובמיחזור של כ-50 מיליון מכלים בשנה.

הציניקים יאמרו בוודאי שזו טיפה בים, בהשוואה לפוטנציאל של כ-600 עד 800 מיליון מכלי פלסטיק גדולים המושלכים בכל שנה לאשפת המדינה. אלא שגם כך יש לכלוב האיסוף אופוזיציה קולנית ונמרצת, החל באניני-הטעם הטוענים שמדובר במתקנים מכוערים, עבור דרך נאמני זכויות הפרט והולך-הרגל וכלה באלה התולים בכלובים את הקולר להגברת הזיהום הסביבתי (בשל טיפטוף שאריות משקה אל רצפת הכלוב ומשם למדרכה).




 

גילויי ונדליזם


זה המקום להדגיש, כי מעולם לא התמניתי ליחצן את פרויקט האיסוף. אני עושה זאת בהתנדבות, לטובת איכות הסביבה ובשם המעורבות הפעילה שלי לעידוד המיחזור וההפחתה של כמויות הפסולת המוצקה. הכלובים החדשים בנפח 3400 ליטר, שהוצבו על המדרכות, נמצאו יעילים בהרבה מקודמיהם, העגלות הצהובות עם המכסה הירוק, שלא אחת נמצאו בתוכן פגרי חתולים, גזם גינה ואשפה ביתית רגילה. בכלובים הנוכחיים אין כמעט פסולת זרה, דבר המהווה תעודת כבוד למעצבי הכלובים, כמו גם לאזרחי היישובים בהם הם מוצבים. אומנם, פה ושם יש עדיין גילויי ונדליזם בדמות ניסיונות לפרוץ את דלתות הכלובים ולפזר את תכולתם על המדרכה. אך גם כנגד מכה זו נמצא פתרון, בצורת נעילה מיוחדת. בחורף שוטפים מי הגשם את המדרכה ואילו בחודשי הקיץ נעשה הדבר על-פי שיקול דעתו של המפעיל, בעזרת מכשיר קיטור המצוי במכונות הפינוי.

הטענה המוצדקת היחידה נוגעת להשתלטות על קטע מדרכה או פינת רחוב. מנגד, למען איכות הסביבה וצמצום נפח הפסולת המוצקה, לא יהיה זה קורבן גדול מדי לוותר על 2 מ"ר מדרכה לטובת המכלים, מתוך תקווה שתמיד ניתן למצוא מקום נגיש לקהל שאינו חוסם את המעבר על המדרכה.

הבה נפריד, אם כן, את מכלי המשקה מזרם האשפה הביתית ונפנה אותם לכלובי האיסוף השקופים, כאשר השקיפות ממריצה אותנו להמשיך ולהתמיד במלאכה, לתפארת איכות הסביבה.

ביבליוגרפיה:
כותר: התיקונים והקילקולים של חוק הפיקדון
מחבר: מורגנשטרן, דניאל
תאריך: אוגוסט-ספטמבר 2000 , גליון 33
שם כתב העת: ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
הוצאה לאור: ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה בישראל
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית