הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
על טיפוח תכונות רצויות בפרות מובחרות, במטרה להגביר את תפוקת החלב אשר יניבו חלב עשיר במיוחד במרכיבים הרצויים, על ידי השבחה גנטית והפריה מלאכותית 



לחלוב את הפרה
מחברת: ד"ר נורית קינן


מי אוהב מעדני חלב?

חלב, שוקו, גלידה, גבינה, יוגורט ומעדני חלב אחרים... - מי לא אוהב אותם? וטוב שכך, כי בתפריט שלנו חלב הוא מקור חשוב של חלבון, של סידן ושל שומן. ואכן, אנחנו, הישראלים, צורכים כמויות גדולות מאוד של מוצרי חלב, ומדפי המרכולים שלנו עמוסים בשפע מגוון של מוצרים טעימים. כל אחד יכול לבחור.

הגידול המואץ באוכלוסיית הארץ והשינויים בהרגלי הצריכה של הציבור מחייבים להגדיל בהתמדה את כמות מוצרי החלב המיוצרים. אם כן, מדוע לא יגדלו החקלאים עוד פרות, ובכך תיפתר הבעיה? התשובה היא שלא ניתן להגדיל את מספר הפרות, משום שהממשלה מגבילה אותו (ל- 100,000 בלבד). להגבלה זאת יש שתי סיבות: שיקולים של איכות הסביבה - רפתות מייצרות פסולת רבה; הגבלה של מכסות הייצור לאספקת מלוא התצרוכת הארצית.

האם יש דרך לספק את מלוא צריכת החלב, מבלי להגדיל את מספר הפרות בישראל? אין ספק - הפתרון צריך להתבסס על טיפוח תכונות רצויות בפרות מובחרות, אשר יניבו חלב עשיר במיוחד במרכיבים הרצויים. כלומר, הפתרון יהיה באיכות במקום בכמות.

איך מטפחים פרות מובחרות?

כבר מראשית החקלאות העברית בארץ, לפני כמאה שנה, החל הטיפוח של משק הבקר בישראל. מאז עלתה תנובת החלב הממוצעת של פרה ישראלית פי חמישה - מ- 2000 ליטר ל- 10,000 ליטר בשנה!

בעשור האחרון הוחלט בישראל לשים דגש על טיפוח פרות שיניבו חלב מזין יותר. כלומר, חלב שאחוזי השומן והחלבון בו יהיו גבוהים ככל האפשר.

מתוך כל הפרות והפרים בישראל נבחרו כשלושים פרות עילית וכעשרים פרים מצטיינים. אלה הם המקור של החומר הגנטי בניסויי ההשבחה הנערכים בארץ.

אחת הדרכים שמטפחי הבקר בישראל נוקטים, היא זאת: שואבים ביציות מן השחלות של הפרות המובחרות, בשיטה שאינה מכאיבה לפרות ואינה מסכנת אותן. הוצאת הביציות מעודדת התפתחות של ביציות נוספות בשחלה, וכך אפשר לקבל עד 20 ביציות בשבוע מכל פרה מובחרת. את הביציות שנשאבו, ניתן לשמור בהקפאה עד לשלב הבא.

במקביל, אוספים זרמה (הנוזל המכיל את תאי הזרע) מהפרים המובחרים ושומרים אותה בהקפאה עד לשימוש בה.
אחר כך מפשירים את הביציות ואת תאי הזרע הקפואים, ומבצעים הפריה חוץ-גופית, שנקראת גם "הפריית מבחנה".
את העוברים המתקבלים בשיטה זאת ניתן לשמור בהקפאה עד למועד הרצוי, או להשתילם מיד וללא הקפאה, ברחם של פרות אומנות.

אם כך, פרות העילית הן המקור לביציות המובחרות, ואין בהן בזבוז של זמן יקר, הנחוץ לתהליך ההיריון. השלמת ההתפתחות של העוברים המובחרים מתרחשת בגופן של הפרות האומנות, שהעוברים הושתלו בהן, והן ממליטות את העגלים בסיום ההיריון.

שילוב של שיטות הטיפוח החדשות ובחירה מוצלחת של הפרים והפרות המובחרות בישראל שיפרו באופן משמעותי את הרכב החלב.

מטרת הטיפוח היא לקבל תנובה של חלב פרות, שיכיל למעלה מ- 3% חלבון ו- 3%-5% של שומן. חלב כזה מאפשר לקבל מגוון גדול מאוד של מוצרים.

מה מיוחד בשיטת הזיגוג?

אמנם השיטה של הקפאת עוברים מוכרת מזה זמן רב, אבל עד לאחרונה לא ניתן היה להקפיא ביציות לא מופרות, בלי לפגוע בהן. ביציות אלה רגישות לקירור ולגבישי הקרח, הנוצרים בתהליך ההקפאה.

לאחרונה פותחה שיטה של קירור ביציות בקצב המהיר ביותר שנרשם עד כה, באמצעות שימוש בחנקן מוצק. שיטה זאת נקראת: "זיגוג".

איך זה פועל? - הטמפרטורה של הביצית יורדת עד ל- 210 מעלות צלזיוס מתחת לאפס תוך עשירית השנייה, וכך לא נוצרים גבישי קרח, שהם הקטלניים לביצית.

שילובה של שיטת הזיגוג בתחילת הרצף של הפעילויות שהחוקרים והמטפחים מבצעים, משלים את היכולת לשלוט על כל אחד משלבי העבודה, ולקבל עגלים מובחרים בזמן ובתנאים המתאימים ביותר.

עד כה טרם נעשה שימוש שוטף בשיטת הזיגוג, והיא משמשת בשלב זה לצרכים מוגבלים של מחקר. ברוב המקרים מזריעים את הפרות הזרעה מלאכותית בתאי זרע של הפרים המובחרים, שנשמרו קפואים עד לשלב ההפריה. כלומר, הביציות לא הוקפאו ולא הושתלו עוברים שנוצרו בהפריה חוץ-גופית.

החוקרים מקווים כי התהליך החדש (שאיבת ביציות מרחמן של פרות העילית, הקפאתן בשיטת הזיגוג, הפרייתן בהפריה חוץ-גופית ושתילתן ברחם של פרות אומנות), יהפוך לשיטה המקובלת לרביית כל הפרות במשק הישראלי. תהליך זה עשוי לשפר מאוד את משק הבקר בישראל, מבחינת איכות החלב ומבחינת עלות הטיפול בבעלי-החיים.

בעתיד שיטה זאת עשויה לענות גם על צרכים חשובים נוספים, כגון: הפריה של חיות משק אחרות או ריבוי של בעלי-חיים הנמצאים בסכנת הכחדה, שקשה מאוד להרבות אותם בדרכים אחרות.

סיכוי גדול להצלחה!

כיום עומדים לרשות המטפחים כלים מולקולריים וטכנולוגיים של ייצור עוברים, המוזילים ומשפרים בצורה משמעותית את טיפוח משק הפרות בארץ:

א. שמירה של זרמת הפרים הקפואה מאפשרת לצבור מלאי של תאי זרע מכל פר, ולבחון בהמשך את תכונותיהם של צאצאיו. כך ניתן להשתמש בזרמת פר, שמתגלה כאב מוצלח במיוחד, זמן רב לאחר שנלקחה ממנו הזרמה.

ב. בכל שלב אפשר לעצור - להקפיא את הביציות, את תאי הזרע או את עוברי הפרות - עד לשלב הרצוי. כך אפשר להשתיל את העוברים בפרות האומנות, כאשר הן מתייחמות באופן טבעי, ואין צורך לבצע בהן טיפול הורמונלי. טיפול כזה הוא גם יקר מאוד וגם מפריע מאוד לפרות.

ג. שאיבת ביציות מרחם של פרה עילית אחת, הקפאתן עד להפריה ושתילת העוברים בפרות אומנות, מאפשרות לקבל עד 500 צאצאים מכל פרה כזאת!! בתנאים טבעיים פרה כזאת הייתה מספיקה להמליט רק שניים עד שלושה עגלים בתקופת חייה כחיית-משק. למעשה, פרה מוצלחת כזאת יכולה להיות האם של עדר גדול.

ד. כל ביצית של פרה מובחרת ניתן להפרות בתא זרע של פר מובחר אחר. כך ניתן להגדיל מאוד את הסיכוי לקבל מגוון של צאצאים מוצלחים, שיהוו בסיס להמשך תהליך טיפוח הבקר.

ביבליוגרפיה:
כותר: לחלוב את הפרה
שם  התקליטור: על טעם ועל ריח
מחברת: קינן, נורית (ד"ר)
תאריך: 2000
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. סביבת הלמידה פותחה בשיתוף פעולה בין המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי באוניברסיטת תל אביב בראשות פרופ' דן חן, מדע וטכנולוגיה בחטיבת הביניים בראשות ד"ר רות נוביק וד"ר ליאת בן-דוד, לבין מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית.
2. ניהול מדעי ודידקטי: ד"ר רחל מינץ.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית