הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
גליליאו : כתב עת למדע ומחשבה


תקציר
המדד להשוואה בין אנשים הסובלים מעודף משקל, ובין שמנים מאוד עד כדי איום בריאותי, נקרא "אינדקס מסת הגוף" (אמ"ג).



מיהו שמן, מיהו בריא?
מחברת: ד"ר דינה צפרירי


המדד להשוואה בין אנשים הסובלים מעודף משקל, ובין שמנים מאוד עד כדי איום בריאותי, נקרא "אינדקס מסת הגוף" (אמ"ג), שנקבע על ידי חילוק המשקל בקילוגרמים בריבוע הגובה במטרים. למשל: גבר שמשקלו 80 קילוגרמים וגובהו 80. 1 מטר, אמ"ג שלו הוא 80 חלקי 1.80 בריבוע, כלומר: 24.6. מצב של עודף משקל מוגדר אם אמ"ג עולה על 25, ואדם נחשב שמן אם אמ"ג שלו מעל 30.

גורם חשוב שהתברר כמשפיע על הבריאות הוא הכושר הגופני. מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי כושר גופני נמוך מסוכן יותר מעודף משקל. מחקר שדווח עליו בכנס בנושא רפואת הספורט בחודש מאי השנה מראה כי גברים רזים שאינם בכושר הם בעלי סיכויי תמותה כפולים מאשר גברים בעלי עודף משקל. במחקרים שבדקו את הקשר בין פעילות גופנית לעודף משקל נמצא כי פעילות גופנית מורידה את הצטברות עודפי האנרגיה. הפעילות הגופנית היא גורם רב משקל במאזן האנרגיה ובבריאות האוכלוסיה. היא לא רק מגבירה את הקצב המטבולי אלא אף עוזרת בויסות התיאבון במיוחד אצל אלה שירדו במשקל ולא רוצים לעלות בחזרה.

אין ויכוח בין החוקרים על כך שאצל שמנים מאוד, שאמ"ג שלהם עולה על 30, עודף המשקל אכן מהווה סיכון בריאותי, וסיכויי התמותה שלהם גבוהים ב-50 עד 150 אחוזים מאלה של הרזים. ירידה של 5 עד 10% בלבד במשקל הגוף אצלם, מורידה באופן משמעותי את לחץ הדם, את שומני הדם המזיקים ללב ואת רמת הסוכר בדם, ומעלה את כמות ה"כולסטרול הטוב" (HDL) המגן בפני מחלות לב וכלי הדם.

בשלב זה הויכוח ניטש בדבר תרומתה של הירידה במשקל אצל רוב האוכלוסיה הסובלת מעודף משקל מתון יחסית. האם ירידה במשקל בלבד עשויה לשפר את הבריאות ותוחלת החיים, או אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית סדירה חשוב יותר מהורדת הקילוגרמים המיותרים?. "מכיוון שמשימת הירידה במשקל אצל אלה הסובלים מעודפי משקל מתונים היא קשה ביותר, עדיף להיות אדם שמן ועליז בעל כושר גופני טוב, מאשר להיות מוטרד כל החיים כיצד לרדת במשקל", סבור פרופ' אליוט בארי מהמחלקה למטבוליזם ותזונת האדם בביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה.

קראו עוד:
כמעט כל מה שרציתם לדעת על השמנת יתר

ביבליוגרפיה:
כותר: מיהו שמן, מיהו בריא?
מחברת: צפרירי, דינה (ד"ר)
תאריך: ינואר - פברואר 1999 , גליון 32
שם כתב העת: גליליאו : כתב עת למדע ומחשבה
הוצאה לאור: SBC לבית מוטו תקשורת ולאתר IFEEL
הערות לפריט זה:

1. דינה צפרירי, דר' למיקרוביולוגיה באוניברסיטת תל-רביב, עבדה כחוקרת בבקרה על חלוקת תאים במכון וייצמן.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית