הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
על מה : כתב עת לקידום מעמד האישה


תקציר
על ההבדלים בין חיידקים לוירוסים, ודרכי ההתמודדות נגדם.



כל מה שרצית לדעת על ההבדלים בין חיידק לוירוס
מחבר: חגי בצר


שוב הסיפור המוכר: חורף, הטמפרטורות יורדות. אתם, הורים אחראיים, עוטפים את ילדכם במיטב בגדי הצמר והמעילים שתעשיית הטקסטיל המודרנית יכולה להציע מתוך תקווה כנה ששכבות הבד האין-סופיות יגנו על אוצרכם היקר ביותר מפני האיום הגדול של החורף - השפעת. אך עם כל הכוונות הטובות, לא תמיד די בכך להגן על ילדכם מפניה, שכן נגיף השפעת מתוחכם וזריז, ובתוך זמן קצר אתם עלולים למצוא את עצמכם רואים בחרדה כיצד היצור הענוג שלכם מפתח חום, כאב גרון, כאבי ראש, חולשה, שלשולים והקאות ועוד כל מיני תענוגות מפוקפקים. אם לא די בכך, יש סיכוי יותר מסביר שאף אתם, ההורים "הכול יכולים", תשתתפו בחווית השפעת.

מה עושים? ובכן, כדי להבין את דרך הטיפול במחלה, כדאי שתבינו דבר או שניים על ההבדל בין וירוס לבין חיידק. גוף האדם נמצא במצב בלתי פוסק של התגוננות מפני גורמים חיצוניים שתוקפים אותו. הגורמים הללו חסרי כל כוונה רעה, וכמו כל יצור אחר עלי אדמות רוצים לעשות שני דברים עיקריים: לאכול ולהתרבות, קרי לשרוד. אורגניזמים רבים התפתחו במהלך האבולוציה על פי העיקרון הזה, וכיום חלק מאותם אורגניזמים משתמשים בגוף האדם כמקור מעולה לצריכת מזון וכמקום גידול. שני האורגניזמים העיקריים שמטרידים אותנו הם החיידק והווירוס.

הווירוס, שלא כמו החיידק, הוא טפיל אשר זקוק לתא פונדקאי כדי שיוכל להתרבות. על פי רוב התאים הפונדקאיים הם תאי הגוף, אשר עשירים מאוד במזון ובעלי מגנון התרבות שהווירוס זקוק להם. החיידק, לעומת הווירוס, הוא אורגניזם שלם אשר מכיל את כל הפונקציות הדרושות לצורכי תזונה והתרבות.

ההבדל המהותי בין שתי צורות החיים קובע את דרך הטיפול הרפואי. לדוגמה, אם נשתמש בתרופה שפועלת נגד מנגנוני ההתרבות של החיידק, נצליח למנוע מהחיידק להתרבות, קרי נמנע את התפשטות המחלה והחיידק ימות. אך אם ננסה להשתמש בתרופה דומה נגד הווירוס, נהרוג את תאי הגוף, שכן הווירוס מתרבה באמצעות התאים של גופנו, ואם ננסה להשמיד כך את הוירוס, לא הוא יושמד אלא תאי גופנו.

כיום הטיפול התרופתי נגד חיידקים הוא האנטיביוטיקה הידועה לשמצה. וזוהי הזדמנות להזהיר אתכם, ההורים: אנטיביוטיקה היא תרופה יעילה, אך רופאים מהססים לתת אותה מסיבה פשוטה - חיידקים חיים באוכלוסיות. אוכלוסייה גדולה מונעת מזון מאוכלוסייה קטנה, ולכן האוכלוסייה הקטנה אינה מסוגלת לגדול. כשמשתמשים באנטיביוטיקה המשפיעה על האוכלוסייה הגדולה, האוכלוסיה הקטנה, שעד עכשיו לא גרמה כל נזק, תגדל גידול ניכר ותיתן את אותותיה בגוף הילד. אוכלוסיות חיידקים אלו יכולות לגרום לנזק אף גדול מהאוכלוסייה הגדולה המקורית. לכן רופאים יימנעו ככל האפשר ממתן אנטיביוטיקה, ובכל מקרה עליכם להישמע להוראות הרופא ולא לתת אנטיביוטיקה על דעת עצמכם.

ובכן, מה עושים נגד השפעת? הטיפול הטוב ביותר הוא הטיפול המונע. לגוף האדם מנגנונים מתוחכמים להשמדת וירוסים. וירוס שמצא את מקומו בגוף לא ימצא שם מקום פעם נוספת. מנגנוני החיסון הטבעיים "מצלמים" את "טביעת האצבע" של הווירוס ומייצרים נגדו נוגדנים. בפעם הבאה שהוא יפלוש לגוף, הווירוס יזוהה ב"מחשב" של הגוף, ומתוך מאגרי הזיכרון הביולוגיים של הגוף יופרש נגדו נוגדן. באמצעות מערכת זו פיתח המדע המודרני טיפול מונע משובח - חיסון.

החיסון הוא שיטה שבה מוחדרת לגוף רק טביעת האצבע של הווירוס ללא המנגנונים ההרסניים שלו. הגוף לומד להכיר את טביעת האצבע הזאת ומפתח נגדה נוגדנים, כל זה בשקט וללא כל סימני מחלה וללא שום נזק לאדם. כך במשך שלושה חודשים לערך "סיירת הנוגדנים" תגן על גופנו בשעת אמת.

למרבה הצער, הווירוס חמקמק, וכמו כל פושע מתוחכם, הוא יודע להתחפש. לכן החיסון שקיבלנו חסר כל תועלת נגדו ואנו חולים שוב. סימני המחלה המוכרים יופיעו ארבעה ימים לאחר חדירת הווירוס לגופנו, ארבעה ימים שלאחריהם יופיעו התופעות האלה: חום עד 38.5 מעלות, כאבי ראש וכאב גרון - כל אלה עקב הקרב הסוער שמתרחש בגופנו. במחלה חריפה קצת יותר נסבול משלשולים ומהקאות - ניסיון של הגוף לסלק את הווירוס דרך צואה - וכמובן מחולשה בשל ריכוז כל כוחו של הגוף בריפוי.

ביבליוגרפיה:
כותר: כל מה שרצית לדעת על ההבדלים בין חיידק לוירוס
מחבר: בצר, חגי
תאריך: פברואר 2001 , גליון 8
שם כתב העת: על מה : כתב עת לקידום מעמד האישה
עורכת הכתב עת: מנדל, עליזה
הוצאה לאור: משרד החינוך התרבות והספורט. מחלקת הפרסומים
הערות: 1. ממשיך את : כתב העת בראש אחר. 
הערות לפריט זה: 1. חגי בצר הוא סטודנט לרפואה באוניברסיטה העברית, ירושלים ומדריך חובשים צבאי ובמד"א.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית