הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > חסרי חוליותעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > חקלאות והדברה
ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה



תקציר
תות - השדה האדום והעסיסי יכול להיות גם בטוח יותר למאכל אדם, הודות לצרעה זעירה ( חרק ) המשמידה ביעילות את הכנימות וחוסכת ריסוס של הפרי ברעלים. דוגמה להדברה ביולוגית.



כן צרעות
מחבר: בר-כוכבא מדרשי


תות השדה האדום והעסיסי הוא עכשיו גם בטיח יותר למאכל אדם, הודות לחרק מילימטרי המשמיד ביעילות את כנימות העלה וחוסך ריסוס של הפרי ברעלים.

כמה פעמים חלפתם על פני דוכן למכירת תות-שדה בצידי הדרך, והתלבטתם אם לעצור ולקנות. באוזניכם הידהדו הידיעות בדבר יבולי תותים שהושמדו, כיוון שרוססו ברעלים מסוכנים. ידיעות אלו מעלות את מיפלס החשש מנגיסה בפרי האדום, שעל פניו נראה חף מכל פגעים ונגעים.

תות-שדה הוא צמח עשבוני רב-שנתי ממשפחת הוורדניים. פריו מקובץ באשכולות, והוא עשיר בוויטמינים ומינרלים וערב לחך.

התות נמנה עם אצולת הפירות ועולה על שולחננו במספר רב של אפשרויות וצירופים - סלטי פירות, קוקטיילים וגלידות, מעדני חלב, ריבות, מרקחות, מיצים, עוגות ועוד. הרפואה העממית מייחסת למיץ התות השפעות אנטי בקטריאליות.

ברשת מרקס אנד ספנסר היוקרתית באנגליה, מכירת סלסילת התות הראשונה שמגיעה בחורף למדף, היא אירוע חברתי המתנהל כמכירה פומבית. מחירה עשוי להגיע עד 500 ליש"ט!

אצלנו, התותים אינם יקרים ובעונה הם נמכרים בשווקים, במרכולים ובצידי הדרכים הסמוכות למקום גידולם. עקב הביקוש הרב, גידול התות הוא אינטנסיבי, מה שיוצר תנאים נוחים להתפתחות אויביו הטבעיים, ואף מזיקים חדשים.

האויב מספר אחד היא כנימת העלה, המוצצת את מוהל הצמח. ככל שעולה מספר הכנימות, כך מחמיר המחסור בחומרי ההזנה של הצמח. בנוסף, הכנימה מפרישה נוזל סמיך ומתוק עליו מתפתח עובש, אשר מעכב את גידול הצמח. הכנימה מעבירה גם נגיפים גורמי מחלות מצמח חולה לבריא.


 

זהה את האויב


המלחמה בכנימות המזיקות מתנהלת בעזרת חומרי הדברה. אך במלחמות הטבע, מי שנדמה כמנוצח מצליח להתאושש. ואכן, הכנימות מפתחות עמידות לחומרי ההדברה - מה שמביא את החקלאי החרד ליבולו להגדיל את מינון הרעלים בחומרי ההדברה. שטיפה יסודית של הפרי תסיר את חומרי ההדברה שעל שטח-הפנים שלו, אך לא את הרעלים שנספגו עם המים שבקרקע ומצויים בבשרו העסיסי.

בשנים האחרונות גוברת, בארץ ובעולם, הדרישה להפחתת השימוש בחומרי הדברה. מענה יעיל לדרישה זו הוא המעבר להדברה ביולוגית. בבסיס שיטה זו עומד הרעיון, כי לכל יצור בטבע - כולל הכנימות - ישנם אויבים טבעיים.

הצעד הראשון הוא, אם כן, זיהוי ואיתור האויב הטבעי למזיק. מרבים אותו בשדה ומפקידים בידיו את מלאכת חיסול הטפיל. את חומרי ההדברה הכימיים מוסיפים רק בלית ברירה ובצורה מבוקרת, שלא תהרוג 'פועל' טוב עם 'פועל' רע.




 

הדברה משלימה


חברת אגרקסקו, מועצת הירקות ומפעל ביובי שבקיבוץ שדה אליהו, בשיתוף עם משרד החקלאות, פועלים להפחתת השימוש בחומרי הדברה על-ידי פיתוח אמצעי לוחמה ביולוגית נגד מזיקים בחקלאות.

הנשק שפותח במעבדות החברה נגד הכנימה התוקפת את תות-השדה, נקרא אפידוס קולמני. זוהי צרעה זעירה שגודלה פחות ממילימטר, המטילה את ביציה בגופה של הכנימה. הזחלים מתפתחים על חשבון גופה של הכנימה וגורמים למותה. כל צרעה מטילה את ביציה במאות כנימות, כך שאמצעי זה יעיל ביותר למיגור המזיקים. חשוב לציין שהצרעות אינן עוקצות או מסכנות בני-אדם ואינן פוגעות בפרי.

בחברת ביו בי, שהשקיעה רבות בלימוד הביולוגיה של הצרעה והכנימה, מגדלים בבתי-גידול מלאכותיים הן את התות, הן את המזיק, והן את האויב הטבעי.

מכיוון שמדובר בחומר ביולוגי, נעשית בקרה מתמדת על יעילות הצרעות. לפעמים קורה שכושר ההתנגדות של המזיק מתגבר, ואז יש להשלים את ההדברה בעזרת חומר כימי, בהתאם לעיקרון שיטת ההדברה הביולוגית המשולבת, כשהדגש הוא על הפחתה מירבית של הכימיקלים.

הפרוייקט הניסיוני בו הוחל בשנה שעברה, קיבל השנה תאוצה כאשר חמישה מיליוני צרעות פוזרו על שטח של כ-500 דונם בשמונה ישובים בשרון. בסך-הכל גודלו בשיטה זו כעשירית מיבולי תות-השדה.

מגדל שנעזר בצרעות על חשבון חומרי הדברה, מקבל תעודה המציינת זאת. הצרכן בעל המודעות ימצא העתק שלה בצמוד לארגז התותים אצל הירקן שלו. ולאור הצלחת השיטה, עשוי מטבע-הלשון "קן צרעות" לאבד את המשמעות השלילית שלו.


ביבליוגרפיה:
כותר: כן צרעות
מחבר: מדרשי, בר-כוכבא
תאריך: פברואר מרץ 2000 , גליון 30
שם כתב העת: ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
הוצאה לאור: ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה בישראל
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית