הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > אישיםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > ההיסטוריה של מדינת ישראל > אישיםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > יהודים בתפוצות > יהודים בברית המועצות > יהודי ברה"מ במאבק לעלייהעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > יהודים בתפוצות > יהודים בברית המועצות > יהודי ברה"מ במדינת ישראל
הסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני. המרכז לתכנים ותקשוב


תקציר
נתן שרנסקי (1948 - ), אסיר ציון לשעבר, שהפך לסמל המאבק על זכויות האדם ומאבקה של יהדות רוסיה. כיהן כשר הפנים ושר התעשיה והמסחר בממשלת ישראל.



נתן (אנטולי) שרנסקי


שר התעשייה והמסחר בממשלה ה-27, שר הפנים בממשלה ה-29, אסיר ציון לשעבר.

נתן אנטולי שרנסקי נולד באוקראינה. הוא בעל תואר במתמטיקה שימושית מהמכון ללימודים גבוהים במוסקבה. מעורבותו המוקדמת בתנועה לזכויות האזרח החלה כאשר הוא שימש כמתורגמן מאנגלית לרוסית בשביל אנדריי סחרוב. זה היה עוד לפני שהוא החל בעצמו לעסוק בענייני יהדות רוסיה .שרנסקי נחשב למוביל המאבק של היהדות הסובייטית ולדוברם הראשי.

בשנת 1973 ביקש שרנסקי אשרת יציאה לישראל אך בקשתו נדחתה ממניעים "ביטחוניים". הוא נשאר ברוסיה והיה פעיל ביותר בתנועה הציונית. ב- 5 במרץ 1977 הוא נעצר והואשם בשנת 1978 באשמת בגידה, וריגול לטובת ארצות הברית. הוא נשפט ל- 13שנות מעצר שמתוכן 16 חודשים הוא היה בכלא לפורטובו במוסקבה, לעיתים קרובות בבידוד ובתא עינויים מיוחד עת נחקר על ידי הקג"ב. משם הוא הועבר למחנה העבודה לאסירים, הידוע לשמצה, בסיביר (גולאג).

שנים מאוחר יותר לאחר שחרורו, הסביר שרנסקי את יכולת הישרדותו בכליאה הקשה ובתנאים הברוטאליים בכך שהוא נשאר חופשי בנפשו. הוא מסביר את הפרדוקס כך: כשאר הוא היה סתם אזרח רוסי הוא היה עבד של המערכת אולם מרגע שגילה את יהדותו ותנועותיו הוגבלו עקב גילוי זה, רוחו היתה חופשית. את הישרדותו הוא תולה ביכולתו להישאר חופשי רגשית מתנאי הכליאה.

על זיכרונותיו משנות המאסר והכליאה שלו כ"אסיר ציון" ניתן לקרוא בספר שכתב "לא אירע רע" (1989).

במהלך שנות כליאתו נהפך שרנסקי לסמל המאבק על זכויות האדם בפרט ולסמל של מאבקה של יהדות רוסיה בכלל. אשתו, אביטל, פעלה לשחרורו במהלך כל שנות כליאתו. היא עלתה לארץ ישראל ב- 5 ביולי 1974 יום לאחר נישואיהם וקיוותה שהוא יעלה מייד אחריה. היא ארגנה לובי פוליטי דיפלומטי שכלל שרים, סנטורים, חברי כנסת והרבה אנשים מהשורה, הם יצאו בקריאה "שחררו את אנטולי שרנסקי" אך מאמציהם לא הועילו עד לשנת 1986 שנה שבה במסגרת חלופי אסירים בין המזרח למערב שוחרר שרנסקי. הוא שוחרר על גבול גרמניה המערבית (גרמניה עוד הייתה מחולקת אז) שם חיכה לו שגריר ישראל לגרמניה. הוא נתן לו את דרכונו הישראלי החדש תחת השם - נתן שרנסקי. הוא הגיע לארץ ישראל ב-11 בפברואר 1986, בשדה התעופה חיכו לו פקידי ממשלה בכירים בניהם ראש הממשלה דאז שמעון פרס. שרנסקי קיבל קבלת פנים של גיבורים.

לאחר ששוחרר, פעל שרנסקי לטובת אסירי ציון האחרים. לאחר מכן פנה לעסוק בנושא קליטת העלייה מרוסיה. הוא עמד בראש ארגון שמטרתו לפעול לטובת העולים החדשים מרוסיה. שרנסקי התאכזב מדרך התנהלותה של ממשלת ישראל בקליטות העלייה ובשנת 1995 הוא הקים מפלגה פוליטית בשם "ישראל בעלייה", מפלגה שמטרתה לעזור לעולים החדשים ולקליטתם הכלכלית, חברתית ומקצועית של העולים החדשים. בבחירות ב-1996 זכתה מפלגתו ב-7 מושבים ושרנסקי מונה לשר התעשייה והמסחר. כיום בממשלה ה- 29 הוא מתפקד כשר הבינוי והשיכון.

ביבליוגרפיה:
כותר: נתן (אנטולי) שרנסקי
שם  האתר: הסוכנות היהודית לארץ ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני
בעלי זכויות : הסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני. המרכז לתכנים ותקשוב
הוצאה לאור: הסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני. המרכז לתכנים ותקשוב
הערות לפריט זה:

1. תירגום : גדליה פוייר


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית