הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > חיידקים, וירוסים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיהלמדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
לואי פסטר (יליד 1822), נחשב לאחד המדענים הגדולים של כל הזמנים. את מחקריו הוא החל בכימיה, בחקר תכונות החומרים, אך במהלך עבודתו נתקל בחיידקים והפך להיות "צייד חיידקים" נלהב. תגליותיו היו רבות וחשובות, אך הדרמטית שבהן הייתה גילויו של סוד החיסון.



לואי פסטר
מחברת: ד"ר סמדר רייספלד


לואי פסטר היה "צייד חיידקים" מוכשר. הוא התפרסם בזכות מחקריו בנושא החיידקים, כגון החיידקים ה"טובים" המעורבים בהתססת יין, והכריז מלחמה על החיידקים "הרעים", על-ידי כך שגילה את סוד החיסון.


לואי פסטר

עקשנות ודבקות במטרה, תחרותיות וכוחניות
לואי פסטר נולד בצרפת. כשהיה בן 20 ניגש לבחינות לאחד מבתי-הספר היוקרתיים ביותר בצרפת ודורג רק במקום ה-14 מבין כל הנבחנים. הוא לא יכול לסבול את המחשבה שלא הגיע לאחד המקומות הראשונים, ולכן ניגש למבחנים פעם נוספת. הפעם הגיע למקום הרביעי...
סיפור זה הוא דוגמה לתכונות שאפיינו מאוד את פסטר: עקשנות ודבקות עזה במטרה וגם תחרותיות וכוחניות אדירה. בלבו קיננו שתי שאיפות עזות במידה שווה: להציל את העולם ולזכות על כך בתודות ובפרסים.

ההתחלה - מרק עוף...
בשנת 1880 נתבקש פסטר לחקור מחלת תרנגולות מסוימת, שנגרמה על-ידי חיידק זעיר.
הוא גידל את החיידק בתוך מרק עוף מחומם, והחיידק התרבה בו. מדי פעם היה פסטר לוקח טיפת מרק שורץ חיידקים, ומאכיל בו אחת מהתרנגולות שלו. תוך זמן קצר איבדה התרנגולת את התיאבון, הפכה ישנונית ולבסוף מתה. כך קרה בכל פעם.
לאחר חודשים אחדים של ניסויים, כמעט אי אפשר היה להיכנס למעבדתו של פסטר. צנצנות ובקבוקים של מרק החיידקים הקטלני כיסו את המדפים, את הכיסאות ואת השולחנות, ופסטר נאלץ לתמרן ביניהם בזהירות.

ניסוי משונה בחיידקים זקנים
פסטר חיפש תמיד דרך להדהים את סביבותיו והיה ממציא ללא הרף ניסויים, חלקם משונים ביותר. יום אחד ביקש לבדוק מה יקרה אם יזריקו לתרנגולות שלו טיפה ממרק ישן, כזה שעמד על המדף כבר זמן רב, והחיידקים בו כבר זקנים. שעות ספורות לאחר ההזרקה נראו התרנגולות מסכנות למדי. אבל למחרת, כשהגיע פסטר למעבדה מוכן לנתח את גופותיהן, מצא אותן משוטטות בכלוב שמחות ובריאות... זה היה מוזר! עד אז הסתיים כל מפגש של תרנגולת עם החיידקים במוות!

תרנגולות "משומשות"
בדיוק אז הגיע זמן חופשת הקיץ, ופסטר הצרפתי נסע לחופשה המסורתית שלו. התרנגולות המוזרות נשכחו. כשחזר למעבדה, אחרי חודש לערך, רצה להמשיך בניסוייו, וביקש מעוזרו להביא לו ארבע תרנגולות מוכנות להזרקה. העוזר מלמל, שעוד לא הספיק לארגן את המעבדה מחדש לאחר החופשה, ולכן נמצאות ברשותו רק שתי תרנגולות חדשות. היו לו עוד שתי תרנגולות בריאות, אך אלה היו אותן התרנגולות שהוזרקה להן מנת החיידקים הזקנים, אשר חלו אך לא מתו.

מה קרה לתרנגולות ה"משומשת"?
פסטר לא שש לתרנגולות ה"משומשות", אך בלית ברירה לקח שתי תרנגולות חדשות ושתיים משומשות, והזריק לכולן חיידקים טריים, צעירים ואלימים.
למחרת בא פסטר למעבדה ולא האמין למראה עיניו: שתי התרנגולות החדשות היו מוטלות מתות בכלוב, ובכך לא היה שום דבר יוצא דופן. הרי יום קודם לכן הן הודבקו בחיידקים הקטלניים. אך שתי התרנגולות ה"משומשות" - אלה שהודבקו פעם בחיידקים זקנים ויום קודם הוזרקו להן חיידקים אלימים - התהלכו בכלוב חזקות ובריאות!

תגלית דרמטית - החיסון
באותו רגע הבין פסטר את סוד החיסון: אם מדביקים בעל-חיים בחיידקים חלשים, הוא יחלה רק במחלה קלה ולא ימות. לאחר שבעל-החיים מתאושש, הוא יכול לעמוד בפני כל התקפה של חיידקים כאלה, אפילו הם אלימים במיוחד.
פסטר הכריז, שזוהי תגליתו הגדולה ביותר - החיסון! הוא הצליח להשתמש באויביו הגדולים של האדם - החיידקים - כנגד עצמם!

פסטר או ג'נר?
הוא מיהר לבשר לעולם על תגליתו, וכיוון שהצניעות לא הייתה מתכונותיו הבולטות, הוא טען שתגליתו גדולה וחשובה מזו של ג'נר.
אמנם ג'נר הצליח לחסן בני-אדם בפני האבעבועות, אך לא הבין איך זה קורה. פסטר, לעומתו, הבין שהמחסנים נגד החיידקים הם החיידקים עצמם... אותם החיידקים הממיתים, הם המצילים ממוות!

אחד המדענים הגדולים של כל הזמנים
גאוותנותו של פסטר ויחסו המזלזל כלפי אחרים עוררו עליו את זעמם של מדענים ושל רופאים, לעתים עד קרבות אגרופים כמעט... ופעם אחת הוא אף הוזמן לדו-קרב...

למרות אישיותו הסוערת נחשב פסטר לאחד המדענים הגדולים של כל הזמנים. את מחקריו הוא החל בכימיה, בחקר תכונות החומרים, אך במהלך עבודתו נתקל בחיידקים והפך להיות "צייד חיידקים" נלהב. תגליותיו היו רבות וחשובות, אך הדרמטית שבהן הייתה גילויו של סוד החיסון.

ביבליוגרפיה:
כותר: לואי פסטר
מחברת: רייספלד, סמדר (ד"ר)
שם  האתר: מט"ר : מדע וטכנולוגיה ברשת
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיה; למדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיה; למדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות לפריט זה:

1. מתוך המדור: ממציאים ומגלים.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית