הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > פסולת > מיחזורעמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > פסולת ומחזור
ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה



תקציר
קומפוסט הוא דשן אורגני המיוצר משרידי צמחים ובעלי חיים. הרעיון הוא להחזיר למחזור הטבע ולקרקע את החומרים שנלקחו מהם. ביישוב שוהם מתקיים פרוייקט ייחודי המאפשר לתושבים להכין קומפוסט באופן עצמאי.



הדשא של השכן "ירוק" יותר
מחברת: מיכל גולדברג


ביישוב שוהם מתקיים פרויקט ייחודי המאפשר לתושבים להכין קומפוסט באופן עצמאי בחצר גינתם. נשמע מסובך? הצלחת הפרויקט מוכיחה שהדבר אפשרי


 

מהו קומפוסט?


קומפוסט הינו דשן אורגני המיוצר משרידי צמחים ובעלי-חיים, אשר עוברים תהליך פירוק ביולוגי, אך מכיל גם מינרלים חשובים לטיוב הקרקע ולהתפתחות הצומח. הרעיון הכללי: להחזיר למחזור הטבע ולקרקע את החומרים שנלקחו מהם.

הקומפוסט (compost בלאטינית פירושו: מעורב, מורכב) מיוצר מחומרים אורגניים, שאנו משליכים לאשפה כפסולת, כגון קליפות של פירות וירקות, גזם עצים ועוד. בתהליך הייצור הופכת הפסולת לדשן אורגני עשיר, טבעי ומשובח. רווח נוסף הנו הקטנת כמות האשפה הביתית בכ-50%, דבר משמעותי ביותר בהתחשב במצוקת אתרי ההטמנה בארץ.

קומפוסט מפחית את הצורך בדשנים כימיים, מטייב את הקרקע ומעשיר אותה במיקרואורגניזמים חיוביים, משפר את איוורור הקרקע ואת ניקוזה. הכמות שמתקבלת מספיקה לדישון הגן או העציצים שבבית. אפשר להשתמש בקומפוסט כמו בכל דשן או זבל אחר, כמצע זריעה או כתערובת שתילה וכחיפוי בערוגות ובגומות עצים או שיחים.

היישוב שוהם, הממוקם בסמוך לנמל התעופה בן-גוריון, חרת על דיגלו את נושא איכות הסביבה. ראש המועצה המקומית, שחר בן-עמי, יוזם ומקדם פרויקטים מגוונים בתחום איכות הסביבה, מתוך תפיסה הדוגלת בחשיבות שיתוף הקהילה ובהעמקת המודעות לנושא באמצעות מערכות החינוך. כך נוצר שיתוף-פעולה פורה בין המשרד לאיכות הסביבה, לבין האגף לאיכות הסביבה במועצה.

אחד הביטויים לכך הוא פרויקט ייחודי המאפשר לתושבי שוהם להצטייד בקומפוסטר (מיתקן להכנת קומפוסט), וליצור באופן עצמאי את הדשן לגינתם. בפרויקט משתתפות כ-30 משפחות, המקבלות סיוע וליווי מהאגף לאיכות הסביבה במועצה. כל משפחה רוכשת את הקומפוסטר במחצית מעלותו, את היתרה משלימה המועצה המקומית. הרווח המידי של הסביבה הוא החזרת החומר האורגני לאדמה וכן הקטנה של נפחי הפסולת המיועדת להטמנה. הרווח של העיריה הוא בהקטנת התשלומים עבור איסוף הפסולת והטמנתה.

במקביל, הוצבו קומפוסטרים בשמונה גני ילדים ביישוב, והגננות השתתפו בהשתלמות בנושא הקומפוסטציה אשר הועברה על-ידי המשרד לאיכות הסביבה. ילדי הגן שותפים לפעילות יצירת הדשן, ונחשפים כבר בגיל צעיר לחשיבות נושא איכות הסביבה בכלל והמיחזור בפרט.
זוהי דוגמה למצב שבו כולם מרוויחים: "הסביבה" בכך שמוחזר אליה מה שנלקח בדרך שמביאה לטיוב הקרקע, המועצה בכך שכמויות הפסולת המוצקה שעליה לאסוף ולטמון יורדות במידה נכרת והתושבים בתחושה של עשייה חיובית.



 

כיצד להפעיל קומפוסטר?


המיכל בעל קיבולת של 290 ליטר, עשוי מחומר פלסטי ממוחזר, מעוצב בצורה אסתטית ובעל צלעות פנימיות להולכת אוויר מלמטה למעלה. האיוורור ממלא תפקיד מרכזי בתהליך הקומפוסטציה. פתח תחתון במיכל מסייע להורקת קומפוסט מוכן.

מומלץ להציב את הקומפוסטר בגינה, בפינה מוצלת ונוחה לגישה. אפשר להזין את ערימת הקומפוסט בחומרים רבים מהגינה ומן הבית.

מן הגינה: גזם, עלי שלכת, דשא קצור, מחטי אורן (לא להגזים!), נסורת, אפר מדורות.

מן המטבח: קליפות של פירות, ירקות וביצים, שאריות מזון (אך לא בשר או שומן), שאריות קפה ותה .
שונות: שאריות בד, כותנה או צמר (פיסות קטנות), פיסות קטנות של נייר עיתון (לא צבעוני), חציר, זבל בעלי-חיים (אוכלי עשב בלבד).

אין להכניס: נוזלים, לחם, זכוכית, מתכת, מוצרי פלסטיק, חיתולים וכימיקלים מכל סוג.

מומלץ לחתוך או לתלוש את חומרי-הגלם לפיסות קטנות ככל האפשר (עד סנטימטר אחד), מה שיבטיח קצב הבשלה מהיר של הקומפוסט.

מומלץ לפטם את הקומפוסטר בכמויות שוות של חומר יבש ורטוב, טרי וישן. יש למלא את תחתית המיכל בחומר גס (גזם עץ, קש), שיתפרק לאט ויאפשר ניקוז טוב ואיוורור הערימה מלמטה.

בבניית הערימה במיכל יש ליצור תנאים טובים של איוורור ולמנוע היווצרות לחות גבוהה מדי, אך גם שלא יהיה יבש מדי. אפשר לעשות זאת על-ידי יצירת שכבות של חומר יבש וחומר רטוב, לסירוגין, כשעובי כל שיכבה אינו עולה על 10 סנטימטר. שאריות מזון יש לטמון במרכז המיכל, כדי להרחיק בעלי-חיים וזבובים. אפשר לכסות את החומר המצטבר בעלים, בקש או בשק יוטה.

אחת לשבוע רצוי לערבב את הערימה בעזרת קילשון. העירבוב ייצור איוורור טוב יותר המזרז את תהליך ייצור הקומפוסט. המיקרואורגניזמים פולטים בתהליך עיכול החומרים ובפירוקם, חום עשוי לגרום לחמום תחולת הקומפוסטר עד ל-70 מעלות צלזיוס. ניתן למנוע התחממות יתר על-ידי הפיכת הערימה.



 

מתי הקומפוסט מוכן?


לאחר כשישה חודשים מתקבל קומפוסט, שצבעו חום-שחור וריחו כריח אדמה לאחר גשם. הקומפוסט מתפורר בקלות, אין סביבו זבובונים והוא ללא ריח לוואי.

מוציאים את הקומפוסט מהדלת התחתונה של הקומפוסטר ומדשנים בו את הגינה. את היתרה ניתן לאחסן בשקים מאווררים, או בערימה מכוסה במקום מוצל. הקומפוסט הבשל עמיד לתקופה ארוכה. עתה ניתן למלא את הקומפוסטר מחדש ולהתחיל במחזור ייצור נוסף.

ביבליוגרפיה:
כותר: הדשא של השכן "ירוק" יותר
מחברת: גולדברג, מיכל
תאריך: פברואר-מרץ 2000 , גליון 30
שם כתב העת: ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
הוצאה לאור: ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה בישראל
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית