הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > פיסיקה ומבנה החומר [כימיה] > חומרים: תכונות ותהליכים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
מידע על היסוד גליום ושימושיו.



גליום
מחבר: שילה קם


היסוד: גליום (Ga).

מידע כללי:

הגליום הוא מתכת רכה בעלת ברק כספי , ובדומה לכספית צסיום ורובידיום ( שלא כמו שאר המתכות) טמפ' ההתכה שלה קרובה לטמפ' החדר (25°C), אולם טמפ' הרתיחה שלה גבוהה מאד, ומגיעה כמעט ל- 2500°C!. מבנה הגליום יכול להשתנות לגביש, ולכן אסור לאכסן גליום במכלי זכוכית או מתכת, שיישברו כשהגליום ישנה את צורתו. מקור השם גליום הוא במילה הלטינית "Gallia" שפירושה – צרפת, הארץ שבה התגלה הגליום.

מס' אטומי

מסה אטומית

נקודת התכה

נקודת רתיחה

מצב צבירה בטמפ' החדר

צפיפות

31 69.72

29.78°C

2403°C

מוצק

במוצק - 5.90 גר' לליטר.
בנוזל - 6.09 גר' לליטר.

היסטוריה:

הגליום התגלה רק בשנת 1875, אולם כבר שנת 1871 חזה מנדלייב שיש יסוד שצריך להיות דומה בתכונותיו לתכונות האלומיניום. מנדלייב הציע לקרוא ליסוד "תואם אלומיניום" שסימנו יהיה Ea. כאשר התגלה הגליום התברר שנבואת מנדלייב לא הייתה רחוקה מהמציאות. הגליום התגלה ע"י הצרפתי פאול אמילה לאקוק דה באודרן בשנת 2875. באותה שנה הוא אף הצליח לבודד את הגליום באמצעות אלקטרוליזה של גליום הידרוקסידי שהומס באשלגן הידרוקסידי.

שכיחות:

הגליום נמצא באופן קבוע אך בכמויות קטנות מאד בעפרות מסוימות.

הפקה:

הגליום מתקבל כתוצר לוואי בתהליך ההפקה של האלומניום, ובסופו של תהליך ארוך מתקבל גליום מוצק טהור. זוהי השיטה העיקרית בה מתקבל הגליום.

שימושי הגליום:

  • כאשר גליום בא במגע עם זכוכית או פורצלן הוא יוצר מראה בעלת איכות מצוינת.
  • בייצור מתקנים במצב מוצק, כמו מכשירי רדיו.
  • ליצירת סגוסוגת עם מתכות אחרות.
  • לגילוי נויטרינו (סוג של חלקיק הפועל באמצעות אנרגיית השמש) – 90 טונות של גליום, שזוהי כמות שמפיקים בכל העולם במשך שנתיים, משמשת במחקר לגילוי חלקיק הנקרא נויטרינו. 30 טונות נצרכים ע"י מעבדה תת-קרקעית באיטליה הנקראת גראן סאסו, ו- 60 טונות נצרכים ע"י מעבדה בחבל הקווקז שברוסיה. למרות שהתוצאות הן עדיין נמוכות ולא הושגה עדיין פריצת דרך, הגליום הוא ייחודי למטרה זו.
ביבליוגרפיה:
כותר: גליום
מחבר: קם, שילה
שם  הפרסום מקורי: יסודות הטבלה המחזורית
תאריך: 2000
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית