הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > העור והגנת העור
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
קרינת השמש מזרזת התפתחות גידולים סרטניים של העור. לצד גידולים שפירים שאינם מסכנים חיים קיים גם סרטן העור המסוכן – מלנומה ממאירה. מקורו של סרטן זה במלנוציטים המצויים בעור.



סרטן עור
מחברת: ד"ר יעל קשתן


קרינת השמש מזיקה לעור. היא גורמת לכוויות, להזדקנות מואצת של העור ולהופעת סוגים שונים של גידולים סרטניים. חשיפה מרובה לשמש בגיל הילדות גורמת להופעת סרטן עור בגיל מבוגר ולכן חשוב להימנע מחשיפת יתר לשמש של ילדים.
צבע עור בהיר מהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן עור, ובעיקר צבע עור בהיר שיש עליו נקודות חן רבות.
חלק מהגידולים הסרטניים על פני העור עלולים אומנם לפגוע מבחינה קוסמטית אך אין הם מהווים סכנה לחיים. גידולים אלה מופיעים בדרך כלל באזורים חשופים לשמש כגון הפנים והזרועות. הם נראים כפצע שאינו נרפא וביסודם הם מורכבים מתאים בעלי מאפינים סרטניים אך גידולים אלה אינם מסכני חיים, הם מתפשטים בקצב מאוד איטי והם מטופלים בדרך כלל בניתוח קטן. גידולים שפירים אלה נקראים BCC) Basal cell carcinoma), בזליומה וSCC) Squamous cell carcinoma).
סרטן העור המסוכן הוא המלנומה הממאירה – התאים מייצרי המלנין, המלנוציטים, עלולים להיפגע מהקרינה המסוכנת, בעיקר במקומות בהם הם צפופים יחדיו כמו נקודות החן. הקרינה יכולה לגרום לאחד המלנוציטים להפוך לתא סרטני ובמקום מתפתח סרטן עור הידוע בשם – מלנומה ממאירה. סרטן זה מסוכן מאוד ועלול לגרום למוות אם אינו מסולק בשלב מוקדם. בדיקה קפדנית של נקודות החן יכולה להציל חיים - כל שינוי בצבע, בקו המתאר, בגובה מחייב בדיקה על ידי רופא ובמקרים רבים הוצאת הנגע ובדיקתו מיקרוסקופ לראות שאין בו התחלה של סרטן.
המלנומה מתפתחת בהשפעת הקרינה. מספר מקרי המלנומה בישראל (ובעולם) עלה במידה ניכרת בשנים האחרונות ולכן אין אלא לחזור על ההזהרה – המעיטו בחשיפה לשמש!

ביבליוגרפיה:
כותר: סרטן עור
מחברת: קשתן, יעל (ד"ר)
שם  התקליטור: חלונות אל גוף האדם : על האדם ובריאותו
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. ניהול מדעי ודידקטי: ד"ר רחל מינץ.
2. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
3. פתוח וכתיבה: ד"ר יעל קשתן, אלון ברהם, ד"ר רחל מינץ, ד"ר גילי מרבך-עד, ד"ר סמדר רייספלד.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית