הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > המוח ומערכת העצבים
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
על סוגים שונים של כאבי ראש ופנים.



כאבי ראש ופנים
מחבר: ד"ר אריה קוריצקי


כיום יש בידינו אמצעים רבים ומגוונים לעזור לרוב הסובלים כאבי ראש. התשובות "אין מה לעשות" ו"צריך לחיות עם זה" אינן מקובלות עוד.

כאב ראש הוא מנת חלקם של רוב בני האדם. במחקר נמצא שכ-80 אחוזים מכלל האוכלוסייה לקו בכאב ראש לפחות אחת בשנה. ברבע האוכלוסייה הכאב יטריד מספיק כדי ליטול תרופה, אך רק במיעוטה יגרום הסבל לפנייה לרופא. הסובל כאבי ראש נתון במסע למומחים למיניהם, ולבסוף יישאר בכל זאת עם אותו כאב מטריד המשבש את חייו. כיום יש בידינו אמצעים רבים לעזור לרוב הסובלים כאבי ראש, והתשובות "אין מה לעשות" ו"צריך לחיות עם זה" אינן מקובלות עוד.

מה למעשה כואב כש"כואב הראש"?

המוח עצמו אינו כואב, אך מעטפותיו וכלי הדם הגדולים המזינים אותו מכילים קולטני כאב רבים. וכך, כאב שמקורו בתוך הגולגולת נובע מגירוי מעטפות המוח או כלי הדם או מלחץ עליהם. כל האזורים החיצוניים לגולגולת – עיניים, שרירים, סינוסים, מפרקים וכו' – עלולים להיות מוקדי כאב.

כאבי הראש נחלקים לשני סוגים עיקריים:

1. כאבי ראש משניים – מקורם ידוע והטיפול בהם מונע את הכאב. לדוגמה כאבי ראש המוקרנים מן העיניים, השיניים, הלסתות וכאב בשל סינוסיטיס.

2. כאבי ראש ראשוניים – כאבי ראש שאין להם מקור אנטומי או תפקודי ברור, ואי אפשר לטפל ב"גורם" (משום שאינו ידוע). זו קבוצת כאבי הראש השכיחה ביותר ועמה נמנים צלחה (מיגרנה) לצורותיה, כאבי ראש שממתח (Tension type headache), כאב ראש מקובץ (Cluster headache) ועוד כאבי ראש נדירים.

כאבי ראש משניים

עיניים
לא מעט מהסובלים כאבי ראש פונים תחילה לרופא עיניים, בעיקר משום שלעתים קרובות, גם במיגרנה, העיניים כואבות. שיפור הראייה במשקפיים לרוב אינו פותר את בעיית כאב הראש. יש להזכיר את הגלאוקומה – עליית הלחץ התוך-עיני – המתבטאת בכאב ראש.

סינוסים
כאב ראש בשל סינוסיטיס קיים כמובן, אך רק כאשר דלקת הסינוסים פעילה – הפרשה מרובה, רגישות מקומית ללחץ או לניקוש ולעתים נפיחות והגברת הכאב בעת הטיית הראש כלפי מטה.

עמוד שדרה צווארי
כאן יש גם "הוכחות" מצולמות. ללוקים בכאבי ראש, בעיקר אחוריים, נעשה צילום עמוד שדרה צווארי. והנה, שומו שמים, שינויים מפליגים: דיסק בולט, שינויים "ניווניים" וכו'. ואולם רוב השינויים הללו מתחוללים בחלק עמוד השדרה הצווארי התחתון, מן החוליה החמישית ומטה. שינויים אלה ברובם המכריע לא גורמים לכאבי ראש אלא לכאבים בזרועות, בכתפיים ובצוואר.

כאבי פנים

ניראלגיה של העצב החמישי (Trigeminal Neuralgia) מתבטאת בכאבים עזים ביותר אך קצרים מאוד ותוקפת לרוב אנשים מבוגרים. הכאב מופיע בדרך כלל באזור הפנים או הלסת התחתונה או בשניהם. אפשר לטפל בו בתרופות (TEGRETOL) ובמקרים קשים במיוחד – בצריבת שורש העצב בעזרת גלי רדיו.
כשמופיע כאב במפרק הלסת, לרוב יש קושי לפתוח את הפה יותר משניים-שלושה ס"מ והכאב מתגבר בעת לעיסה. קיימת רגישות ללחץ על פני המפרק שמצוי קדימה מחלק האוזן המרכזי.
"אירועים" בתוך הגולגולת: שטף דם פתאומי משרה כאב ראש עצום ופתאומי, וכמובן גם תהליך תופס מקום במוח או המושג המוכר יותר "גידול במוח". יש לומר שמכל כאבי הראש זה הגורם הנדיר ביותר ולכן לא כל כאב ראש נחשד מיד כביטוי ל"גידול" במוח.

כאבי ראש ראשוניים

כאבי הראש הראשוניים עלולים להיות קשים, ממושכים ומלווים בבחילות ובהקאות. הם אמנם לא מאיימים על תוחלת החיים אך פוגעים קשות באיכות החיים. מיגרנה או כאב ראש שממתח גורמים לכאב אמיתי וקשה. הם אינם קשורים בשינויים במבנה המוח אלא רק בשינויים חולפים בתפקודו ועל כן כל הבדיקות שנעשות במקרים אלה תוצאתן מפורשת תקינה.
צלחה (מיגרנה) לצורותיה היא הידועה בכאבי הראש הראשוניים. המחלה היא כנראה תורשתית וכ-16 אחוזים מאוכלוסיית ישראל לוקים בה. היא נדונה בהרחבה במדור מיוחד בחוברת זו.
כאב ראש שממתח (TENSION TYPE HEADACHE). זהו אותו "כאב ראש רגיל" ורוב האנשים שחשים בו אינם פונים לרופא, היות שהם יודעים שכשיפוג המתח או כשתתאפשר המנוחה או כשייטלו משכך כאבים תיפתר הבעיה. ואולם יש שכאבי הראש האלה נהפכים לסיוט; הכאב עשוי להתמיד שעות ועד ימים ונעשה לתכוף ביותר – החל בשלוש-ארבע פעמים בשבוע וכלה בכאב ראש יום-יומי מטריד. כאב הראש שממתח שלא כמיגרנה הוא מפושט יותר, לעתים כמעין מטפחת-ראש ("בנדנה") העוטפת את הראש ולעתים כמשקל כבד הרובץ עליו, וכמו כן אינו מלווה בבחילות, הקאות ואי-סבילות לאור ולרעש.
הגורם לכאב ראש שממתח עדיין אינו ידוע. מניחים שהוא נעוץ כנראה במערכת העצבים, ואילו מתח השרירים, אם נוצר, הוא משני.
הטיפול לרוב משולב: מצד אחד – טיפול שנועד לאפשר לחולה להתמודד עם מתח וחרדה ומצד אחר – טיפול תרופתי.
כאב ראש מקובץ (Cluster Headache) הוא אחר הכאבים הקשים הידועים לאנושות. הכאב תמיד חד-צדי, סביב העין באזור הרקה ולעתים בלסת העליונה או בזווית הלסת התחתונה. הכאב נמשך 30-90 דקות ומלווה בדמעת, אודם בלחמית, צניחת העפעף ונזילה או תחושת סתימה בנחיר בצד הכואב. הכאב מופיע חודש-שלושה חודשים, נעלם מאליו וחוזר לאחר שנה או תקופה אחרת ומכאן שמו. בתקופת הכאב ההתקפים עשויים להיות יום-יומיים ולהופיע עד שלוש פעמים ביממה ובאופן טיפוסי – להעיר את החולה משנתו כשעה לאחר הירדמו. כאב הראש המקובץ שכיח יותר אצל גברים ועשוי להופיע כמעט בכל גיל.
הטיפול בהתקף עצמו ניתן בהנשמת חמצן במסכה או בהזרקת חומרים ממשפחת הסרוטונין – חומר פנימי המופרש במוח ומונע התקפי מיגרנה. עם תרופות אלה נמנות Rizaltx, Naramig, Zomig, Imitrex, Relert.

עוד בנושא הכאב:
מחלת הכאב הכרוני
כאבי גב וצוואר : טיפול במרפאת כאב
הפסיכולוגיה של הכאב
אורחות חיים בריאים וכאב
כאב שמקורו באיברים פנימיים
כאבי חזה שמקורם בלב
כאבי גפיים עקב הספקת דם לקויה
הרפואה המשלימה והטיפול בכאב
"כואב לי בכל הגוף" : כאבי פרקים ופיברומיאלגיה
כאב המלווה מחלות ממאירות
טיפול בכאב שלאחר פגיעה עצבית
אינני בוכה אף פעם...
כאב בשל פגיעות בפעילות גופנית ובתאונות
צלחה (מיגרנה) - כיצד להתמודד עמה

ביבליוגרפיה:
כותר: כאבי ראש ופנים
מחבר: קוריצקי, אריה (ד"ר)
תאריך: יוני 2003 , גליון 107
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית