הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > גיאולוגיה > גיאולוגיה של ארץ-ישראלעמוד הבית > מדינת ישראל > חבלי ארץ > מדבר יהודה והבקע
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי



תקציר
על התהליכים שהובילו להיווצרותו של השבר הסורי אפריקני.



ים המלח : שבר מקומי ותזוזה עולמית
מחברים: בילי סביר; יאיר הראל


סיפורו של ים המלח נמשך מבור לבור, לאורך השברים הגדולים משני צדדיו. לאן יוביל אותנו קו השברים האלה, כאשר נעקוב אחריו ונצא את גבולותיו של בקע ים המלח?

סלעים נודדים

כשאנחנו מרחיבים את התצפיות שלנו מדרום ומצפון לים המלח - מבקעת הערבה ועד בקעת הירדן, נראה שאותו סוג סלעים שנמצא ממערב לבקעה, נמצא גם במזרח, אבל - כמה עשרות קילומטרים צפונה משם! איך הם הגיעו לשם, מה הכוח שהרחיק אותם מרחק כה רב?...

מסתבר, שים המלח הוא אך קטע קטן מתוך שבר אחד ארוך מאוד: מאפריקה ועד צפון סוריה. זהו הבקע (השבר) הסורי-אפריקני.
לתצלום לוויין של השבר הסורי אפריקני

דרוש: מניע!

אנחנו יכולים לתאר את "גיבורי" סיפור השבר: הסלעים משני צדדיו. אנחנו יכולים לתאר גם את הדרך, שהם עשו מאז "נפנפו לשלום" והחלו להיפרד. אך האם זהו כל הסיפור?
לתרשים המדגים את התזוזה על קו השבר מהחולה עד אילת
כמו בכל עלילה טובה, גם כאן אנחנו מחפשים - מניע! מהו המנגנון שמניע את הסלעים הקשים והכבדים האלה, אשר על יציבותם אנחנו נסמכים?

לאורך קו השבר ובסמוך לו אנחנו מזהים ריכוז גבוה של רעשי אדמה ופעילות געשית ענפה. מכשירים מיוחדים גילו התפרצויות געשיות מתחת לפני המים על אותו קו שבר.
מה מבעבע שם בתוך המים? מה רועד וגועש מתחת לקרקעית הים?
ממקומות שונים בעולם אנחנו מכירים את הלבה המותכת, הלוהטת, אשר עולה מבטן האדמה ונפלטת מתוך הרי געש. מהו מקור החומר הזה ומהו סוד חומו?

בעזרת ענף מדעי - הסיסמולוגיה - התגלו נתונים, המעידים על מבנהו הפנימי של כדור-הארץ ועל מקור החום בתוכו. מקור החום בתוך כדור-הארץ הוא התפרקות של חומרים רדיואקטיביים, המשחררת חום רב. באזורים מסוימים במעטפת של כדור-הארץ ההתפרקות הרדיואקטיבית עזה יותר, ולכן החום בהם רב יותר. חום זה גורם לחומר המעטפת לעלות, תוך כדי עלייה הוא מתקרר, ואז הוא יורד שוב. כך נוצרים זרמי ערבול (תאי קונבקציה), והם הגורמים לתזוזה של לוחות הליתוספרה שמעליהם.
לתרשים של זרמי ערבול

בקרוב ייפתח כאן... אוקיינוס!

מיליוני שנים לפני שנוצר השבר הסורי-אפריקני, אילו צפתה "עין קדמונית" בקרום הסלעים באזור הזה, היא לא הייתה מבחינה בשום סימן...

מתחת לפני הסלעים, מתוך זרמי הערבול האטיים של המעטפת, עלה חומר חם והתיך את קרום הסלעים שמעליו. החומר המותך הבקיע וחדר דרך אזורי חולשה שבין הלוחות ותוך כך דחק והרחיק את שפתי הסדקים זו מזו. במשך מיליוני שנים הלך הפער והתרחב, וחומר חדש חדר, התפשט, התקרר ויצר קרום חדש על קרקעית הים. תהליך זה נמשך עדיין ויימשך גם בעתיד.
"עין עתידנית", שתרחף מעל ים סוף בעוד מיליוני שנים, במקום שהיה בו רק מפרץ צר וארוך, תראה ,אולי, אוקיינוס גדול ורחב!
אם כן, האוקיינוס הולך ונפתח, והיבשות אשר בשוליו הולכות ומתרחקות...

ביבליוגרפיה:
כותר: ים המלח : שבר מקומי ותזוזה עולמית
שם  התקליטור: גיאותור : מסע למעמקי הזמן בארץ ישראל
מחברים: סביר, בילי ; הראל, יאיר
תאריך: 2001
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. ניהול מדעי ודידקטי: ד"ר רחל מינץ
2. התכנית פותחה בשיתוף אוניברסיטת תל-אביב. בית הספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית