הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > כלכלה וניהול
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
חברות המכוניות הבינלאומיות מסתערות על שוק הרכב בסין, שהפך לאחר כמה שנים של צמיחה מהירה לשוק הרכב הרביעי בגודלו בעולם (לאחר ארה"ב, יפאן וגרמניה). יצרניות הרכב מקוות שהצמיחה המהירה של השוק הסיני תפצה אותן על ירידת המכירות בשווקים המקומיים.



יצרניות המכוניות הגדולות מסתערות על סין
מחברת: ורדה מור


חברות המכוניות הבינלאומיות מסתערות על שוק הרכב בסין, שהפך לאחר כמה שנים של צמיחה מהירה לשוק הרכב הרביעי בגודלו בעולם (לאחר ארה"ב, יפאן וגרמניה). יצרניות הרכב מקוות שהצמיחה המהירה של השוק הסיני תפצה אותן על ירידת המכירות בשווקים המקומיים.

"טויוטה", "ניסן" ו"יונדאי" מתכננות להשקיע בשנים הבאות כ- 3 מיליארד דולר בהקמה או בהרחבה של מפעלים לייצור מכוניות. ל"פולקסוואגן", ל"ג'נרל מוטורס" ול"הונדה", שפועלות בהצלחה זה כמה שנים בסין, תוכניות השקעה נרחבות, הכוללות הצגת דגמים חדשים והקמת רשת של סוכנויות מכירה.

השוק הסיני הניב רווחים ליצרניות הרכב הזרות, בגלל עלויות הייצור הנמוכות ומחירי המכוניות הגבוהים יחסית. 15% מהרווח הנקי לפני מס של "פולקסוואגן" יגיעו השנה מסין, לפי אומדן של חב' הייעוץ "יו. בי. אס. ורבורג". היקף המכירות של כלי הרכב החדשים (מכוניות, אוטובוסים ומשאיות) ב- 10 החודשים הראשונים של השנה הסתכם ב- 2.7 מיליון יחידות, עלייה של 36% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. היקף המכירות של מכוניות נוסעים בלבד גדל ב- 55%, וצפוי להגיע השנה לראשונה ל- 1 מיליון מכוניות.

מספר כלי הרכב בסין גדל בשיעור של 10% בשנה, והגיע ב- 2001 ל- 17.8 מיליון, לפי אומדן "אינפיניום אינסייט". כשני שלישים מכלי הרכב הם אוטובוסים, משאיות ומכוניות מסחריות וכשליש – מכוניות נוסעים. הפוטנציאל של שוק מכוניות הנוסעים, שהיוו לפני כ- 3 שנים 20% בלבד מצי הרכב, הוא גדול. שיעור בעלי המכוניות לכל 1 אלף תושבים מגיע בסין ל- 5 מכוניות בלבד, לעומת ממוצע עולמי של 90 מכוניות ל- 1 אלף בני אדם.

חברות הרכב צפו כבר לפני זמן רב ששוק הרכב הסיני יתפתח במהירות, אולם המכירות בשנות ה- 90 היו מאכזבות. העלייה ברמת החיים של 1.3 מיליארדי תושבים והזינוק בהיקף המכירות של המכונית החדשות משקפים את העוצמה הכלכלית הגוברת של סין, כותב "וול סטריט ז'ורנל". "פולקסוואגן", אחת החלוצות המערביות בשוק הרכב בסין, שפועלת בסין מאז שנות ה- 80, מתכננת להגדיל השנה את מכירותיה ב- 38% ולשווק בסין 500 אלף מכוניות. היעד של החברה הגרמנית ל- 2006 הוא 1 מיליון מכוניות.

הביקוש לנפט יגדל ב- 4.5% לשנה עד 2020

העלייה במכירות כלי רכב חדשים והשימוש הגובר באנרגיה יביאו לגידול שנתי של 4.5% בממוצע בביקוש לנפט בסין עד 2020, לעומת ממוצע עולמי של 1.7%, לפי תחזית חברת הנפט "אקסון – מוביל". שרי סטיוור, מנהלת התכנון האסטרטגי של חברת הנפט הגדולה בעולם, אמרה בהונג קונג ש"אקסון – מוביל" צופה שהביקוש לגז יגדל באותה התקופה ב- 8%, לעומת ממוצע עולמי של 2.6%.

סטיוור ציינה שהגידול במספר המכוניות הפרטיות בסין יגביר את הביקוש לנפט, בעוד שהביקוש הגובר לגז יושפע בעיקר מהרחבת כושר יצור החשמל. "אקסון – מוביל" צופה שמספר המכוניות הפרטיות בסין יגדל עד 2020 ל- 40 מכוניות ל- 1 אלף בני אדם, לעומת פחות מ- 10 מכוניות ל- 1 אלף תושבים עתה.

(WSJ, 13.12.02) (Fairplay, 18.12.02) (Infineum Insight, 12/02)

ביבליוגרפיה:
כותר: יצרניות המכוניות הגדולות מסתערות על סין
מחברת: מור, ורדה
תאריך: פברואר 2003 , גליון 296
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקורות: WSJ, Wall Street Journal, 13.12.02 ;Fairplay, 18.12.02 ;Infineum Insight, 12/02
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית