הסדרי נגישות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתקרן אבי חי


תקציר
המידע בדף זה עוסק בנוסע בנימין מטודלה, שנולד בספרד במאה ה-12. ספר המסעות שכתב מתאר קהילות יהודים ברחבי העולם ומביא מידע על המקומות שבהם ביקר.



בנימין מטודלה (המאה ה-12)
מחברת: מתיה קם



 

תולדות חיים


בנימין בר-יונה יצא למסעותיו למטרות מסחר בשנת 1165 מהעיר טודלה שבספרד, וחזר כעבור שמונה שנים. הוא עסק כנראה במסחר באבנים יקרות, אך אין בידינו פרטים אישיים עליו - לא על קורות חייו, לא על משפחתו ולא על אירועים שקרו לו בנדודיו. במהלך נסיעותיו רשם את מה שראה ושמע בביקוריו: הוא תיאר את קהילות היהודים וגם הביא מידע כללי וכלכלי על המקומות שבהם ביקר.
מסעותיו החלו בצרפת והגיעו עד למפרץ הפרסי. בין השאר ביקר גם בארץ ישראל, שנשלטה באותה תקופה בידי הצלבנים. בשובו לספרד (בשנת 1173) הביא אתו את ספרו - ספר מסעות בנימין מטודלה - שאותו כתב בסגנון הכתיבה של הנוסעים הערבים בימיו. הפרק הארוך והמפורט ביותר בספר מוקדש לירושלים.

על-פי האנציקלופדיה העברית, "אין עוד דו"ח כללי מארצות הים התיכון והמזרח התיכון בתקופה הנדונה (=המאה ה- 12) שישווה לזה של בנימין מטודלה בחשיבותו להיסטוריה היהודית או הכללית". ספר המסעות של בנימין מטודלה תורגם לשפות רבות, והוא יצא לאור בדפוס בתחילת המאה ה- 16.



 

אר"ץ במאה ה- 12: עדותו של בנימין מטודלה


בנימין מטודלה, שהיה אחד הנוסעים היהודים המפורסמים בימי הביניים, הגיע במסעותיו גם לסוריה וביקר בין השאר גם בארם צובה - היא חאלב. וכך מתאר בנימין מטודלה את העיר במחצית השנייה של המאה ה- 12:
"ומשם שני ימים לחאלב היא ארם צובה והיא עיר המלכות של נור אל-דין. ובתוך העיר ארמונו מוקף חומה... גדולה מאוד. ואין בו מעיין ולא נהר אלא ממי המָטָר הם שותים, וכל אחד מהם יש לו גוב (=בור מים) בביתו. ובה (=בארם צובה) כמו (=בערך) חמשת אלפים יהודים."

© ספר המסעות של בנימין מטודלה, הוצאת פעלדהיים, תשכ"ד - 1964, עמ' ל"ב.

ביבליוגרפיה:
כותר: בנימין מטודלה (המאה ה-12)
מחברת: קם, מתיה
שם  התקליטור: המסע בעקבות הכתר
מחברת: קם, מתיה
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הערות: 1. המידע שלפניך הוא לקט המבוסס על תוכנית מבחר-תכנית בתרבות ישראל בגישה רב תחומית. התוכנית פותחה בסיוע קרן אבי חי ובשיתוף משרד החינוך. כתבה: מתיה קם.
2. המידע והתמונות במאגר זה מיועדים לשימוש אישי, לצורכי לימוד בלבד.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית