הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
כיצד להיערך ולהתגונן מפני שניים מהמחוללים הבעייתיים ביותר של מחלות החורף: נגיף השפעת וחיידק הפנימוקוקוס, מחולל דלקת ריאות. במאמר זה ייסקרו המחלות האופייניות שמחוללים השניים, החיסונים הקיימים מפניהן וכן קבוצות אוכלוסייה בעלות סיכון גבוה לחלות בהן.



חיסונים - צו השעה
מחבר: ד"ר אלי סומך


כיצד להיערך ולהתגונן מפני שניים מהמחוללים הבעייתיים ביותר של מחלות החורף: נגיף השפעת וחיידק הפנימוקוקוס, מחולל דלקת ריאות. במאמר זה ייסקרו המחלות האופייניות שמחוללים השניים, החיסונים הקיימים מפניהן וכן קבוצות אוכלוסייה בעלות סיכון גבוה לחלות בהן.

עונת החורף המתדפקת על פתחנו מתאפיינת כידוע בתחלואה ניכרת, בעיקר בשל מחוללי מחלות דרכי הנשימה. בחודשים אלה קיימת עלייה בולטת בדלקות דרכי הנשימה העליונות, אך גם של דלקות בדרכי הנשימה הנמוכות יותר כמו דלקת הסימפונות (ברונכיטיס), התקפים חדים של גנחת סימפונות (אסתמה) ודלקות ריאה. עליית התחלואה מתבטאת בפניות רבות למרפאות, אובדן ימי עבודה ונטילת-יתר של תרופות. אולם מדאיגה בעיקר העלייה באשפוזים בשל מחלות דרכי הנשימה והתמותה. יתר על כן, שיעור התמותה בחורף גבוה במידה ניכרת משיעורו בחודשי הקיץ והוא נגרם בעיקר מדלקות בענפי דרכי הנשימה הנמוכים יותר וסיבוכיהן.

ראוי לציין כי רוב התחלואה הקשה של דרכי הנשימה מתרכזת באוכלוסיות שבסיכון גבוה ללקות בסיבוכי מחלות דרכי הנשימה.

כדי לנסות למנוע את כל התופעות הקשות הנזכרות לעיל, מומלץ מאוד להיערך ולהתגונן מפני שני המחוללים הבעייתיים ביותר של מחלות החורף והם: נגיף השפעת וחיידק הפנימוקוקוס, מחולל דלקת ריאות.

חיסון מפני שפעת

לנגיף השפעת יכולת ייחודית לשנות מדי שנה את צורתו החיצונית (התכונות האנטיגניות) ובכך להערים על מערכת החיסון ולעורר שוב את המחלה. ככל שהשינוי בנגיף גדול יותר, כך התפרצות המחלה קשה יותר.

תרכיב החיסון מפני מחולל המחלה מכיל שלושה זנים מומתים של נגיף השפעת, שעל פי תחזית שנתית של ארגון הבריאות העולמי הם המועמדים לגרום לתחלואה בחורף הקרוב. תחזית זו מבוססת על איסוף נתונים מדעיים והיא בדרך כלל מדויקת. ואולם אפילו אם אין התחזית מדויקת לגמרי, וגם אם הזנים שבחיסון הם רק חלק מהזנים שגורמים למחלה, הרי גם בהגנה חלקית יש משום תועלת.

יעילות החיסון

אנשים בריאים המתחסנים בתכשיר מוגנים בשיעור 70%-80%, לתקופה של פחות משנה. החיסון גם מפחית באופן בולט את היארעות דלקות הריאה, האשפוזים והתמותה בשל השפעת. במחקרים הראו כי מתן התרכיב לשפעת מקטין את שכיחות דלקות האוזניים בילדים המבקרים במעונות יום.

את מי יש לחסן?

ילדים ומבוגרים שהם בסיכון-יתר לחלות בסיבוכי השפעת. קבוצות אלה כוללות:

1. הלוקים במחלות כרוניות במערכת הלב וכלי דם, במערכת דרכי הנשימה (כולל אסתמה), מחלות מטבוליות (כגון סוכרת), מחלות כליה כרוניות, אנמיה ממושכת, ליקוי מלידה או נרכש במערכת החיסון, ילדים המטופלים טיפול ממושך באספירין (מחשש שיפתחו את תסמונת REYE).

2. אנשים בני 50 ומעלה.

3. חוסים במוסדות סגורים או סגורים למחצה.

4. אנשי צוות רפואי, בעיקר אלה המטפלים באוכלוסיות בסיכון גבוה למחלה.

5. אנשים בתפקידי מפתח שהיעדרם פוגע במתן שירותים חשובים לאזרחים.

6. נשים הרות: אין מניעה להתחסן בהיריון. מומלץ לחסן נשים הרות שבאחת מקבוצות הסיכון. כיוון שהיריון מגדיל את שכיחות הסיבוכים והאשפוזים בשל מחלת השפעת, מומלץ לחסן נשים הרות שבעונת השפעת יהיו לאחר השבוע ה-14 להריונן או בתקופת החלמה לאחר הלידה.

מועד החיסון

רצוי לחסן מפני שפעת כבר מתחילת חודש אוקטובר ועד לסוף נובמבר. אנשים שלא חלו במחלה יכולים להתחסן גם לאחר מועד זה.

כאמור, מתן החיסון חיוני ביותר לאנשים בקבוצות שנזכרו.

האם כדאי לחסן גם אוכלוסיות (מבוגרים וילדים) בלא מחלת רקע?

סיכוים של אנשים בריאים ללקות בשפעת קשה ומסובכת אמנם נמוך, אולם אין כל מניעה להתחסן מפני המחלה, למי שמעוניין לחסוך מעצמו או מילדיו את "חוויית" השפעת וגם לחסוך באובדן ימי עבודה, ולהקטין את הסיכוי לחלות בדלקת אוזניים.

מטופלים בתרופות המדכאות את מערכת החיסון: במקרים אלו יש להיוועץ ברופא המטפל, מאחר שחלק ממטופלים אלה לא יפתחו כמות נאותה של נוגדנים עקב החיסון. אולם ניתן להגן על חולים אלה בחיסון בני ביתם.

סיבוכי החיסון

בניגוד לדעה הרווחת, אין החיסון גורם למחלה דמוית שפעת, אם כי ייתכנו תגובות קלות כמו הרגשה כללית רעה ואפילו חום נמוך ליום או יומיים.

אין לתת את החיסון לאנשים הרגישים לביצים ולבשר עוף. כמו כן אין לתת את החיסון לילדים בני פחות מחצי שנה.

החיסון מפני חיידק הפנימוקוקוס (חיסון לדלקת ריאות)

חיידק הפנימוקוקוס הוא אחד ממחוללי המחלות השכיחות בילדים ובמבוגרים. הוא גורם לקשת רחבה מאוד של מחלות, החל בנשאות פשוטה של החיידק בגרון בלא כל סימני מחלה (תופעה שכיחה אצל המבקרים במעונות יום), דלקות אוזניים, דלקת גתות האף (סינוסיטיס) וכלה (במיעוט המקרים) במחלות פולשניות כמו דלקת ריאות, זיהום בדם ודלקת מעטפות המוח.

כמו במחלת השפעת, גם כאן מזהים קבוצות אנשים בעלי סיכון גבוה לחלות במחלה קשה עקב הידבקות בחיידק, ויש להגן עליהם באמצעות החיסון.

החיסון מורכב ממרכיבי המעטפת של 23 הזנים החשובים של החיידק שעברו ניקוי וטיהור. הזנים האלה אחראים לרוב הזיהומים הפולשניים של החיידק כולל דלקת ריאות, זיהום בדם ודלקת מעטפות המוח. החיסון אינו מונע לגמרי את התחלואה הקשה מחיידק הפנימוקוקוס, אך מקטין אותה בשיעור של 60%-85%. השפעות הלוואי של החיסון הן קלות וכוללות בעיקר תגובות מקומיות קלות באזור ההזרקה.

ככלל, אפשר להזריק את התרכיב ביום שבו ניתן גם החיסון מפני שפעת. החיסון ניתן למבוגרים וילדים מעל גיל שנתיים, בעלי סיכון גבוה לחלות במחלה קשה מהחיידק.

אוכלוסיית הסיכון הנדרשת להתחסן

1. אנשים שעברו כריתת טחול.

2. חולי אנמיה חרמשית.

3. חולים בצמקת הכבד (צירוזיס), במחלת כליות כרונית או בתסמונת נפרוטית.

4. אנשים בעלי ליקויים מלידה במערכת החיסון או ליקוי חיסוני עקב ממאירות בתאי הדם או הלימפה, נשאי נגיף האיידס וחולי איידס, אנשים לאחר השתלה או המטופלים בכימותרפיה או בסטרואידים או בשניהם.

5. חולים במחלות מטבוליות כרוניות.

6. חולים במחלות ריאה כרוניות (לא כולל אסתמה).

7. בני 65 שנים ומעלה, בייחוד אלה שבמוסדות.

8. לאחרונה נוספה קבוצת חולים חדשה – אלה שעברו השתלה של השבלול באוזן הפנימית. נמצא כי הם בסיכון מוגבר לחלות בדלקת מעטפות המוח מחיידק הפנימוקוקוס. כאמור, החיסון לא ניתן לילדים בני פחות משנתיים, מאחר שאין הם מפתחים כמות נאותה של נוגדנים עקב החיסון. אמנם בארצות-הברית קיים חיסון המתאים לילדים קטנים, אולם הזנים הכלולים בו אינם תואמים בשלמות את הזנים שבארץ.

חיסונים נוספים

בשנים האחרונות נוספו על מכלול החיסונים גם תרכיבים כנגד מחוללי המחלות האלה:

1. תרכיב חדש לשעלת – תרכיב זה מכיל רק חלקים מחיידק השעלת המומת (ולא את כל החיידק המומת כפי שהיה בתרכיב החיסון הקודם). על כן התגובות לחיסון קלות יותר, מבחינת אודם ונפיחות במתן ההזרקה, התפתחות חום ואי-שקט. עם זה ההגנה שמקנה החיסון החדש היא נאותה ומספקת.

2. חיסון לאבעבועות רוח – חיסון זה לא ניתן בטיפת החלב, אך הוא ניתן בהנחה גדולה בסניפי "מכבי". החיסון ניתן לילדים בני שנה ומעלה והוא יעיל מאוד במניעת המחלה על כל סיבוכיה, הכוללים גם זיהומים פולשניים ופגיעה באיברים פנימיים.

דחיית מועד מתן החיסון

לעתים קרובות נדחה מועד חיסוני השגרה מסיבות רבות ושונות שבחלקן אינן מוצדקות.

נציין כאן כמה מצבים שכיחים שאינם מצדיקים בדרך-כלל את דחיית החיסון המתוכנן:

1. מחלה קלה של דרכי הנשימה, שאינה מלווה בחום או בצפצופים.

2. שלב החלמה ממחלה.

3. טיפול באנטיביוטיקה.

4. פגות. החיסון לפגים ניתן לפי גילם הכרונולוגי. אין להקטין את מנת החיסון הניתנת לפגים.

5. חשיפה למחלה זיהומית.

6. הנקה.

7. אלרגיה לתרופות, חוץ מרגישות-יתר לניאומיצין, סטרפטומיצין או פולימיקסין.

לסיכום: מניעת מחלות באמצעות חיסון היא הדרך הטובה והיעילה ביותר שהרפואה המודרנית מציעה. אפשר לצמצם את נטל התחלואה ובייחוד את התחלואה הקשה של עונת החורף במתן חיסון מתאים לאוכלוסיות שבסיכון.

ביבליוגרפיה:
כותר: חיסונים - צו השעה
מחבר: סומך, אלי (ד"ר)
תאריך: דצמבר 2002 - פברואר 2003 , גליון 105
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית