הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
שלל עצות והמלצות לחיזוק מערכת החיסון של גופנו, לקראת התגייסותה להגנתנו ממחלות בכלל ונגיפי השפעת בפרט.



כיצד נעבור את החורף בשלום?
מחברת: ד"ר ליאורה שכטר


שלל עצות והמלצות לחיזוק מערכת החיסון של גופנו, לקראת התגייסותה להגנתנו ממחלות בכלל ונגיפי השפעת בפרט.

החורף בפתוח ושוב, כבכל שנה, אנו חוששים מפני אותו נגיף קטן, שיגרום לנו להשתעל, להתעטש ולסבול מנזלת. לעתים יהיו התסמינים קלים ולעתים חריפים מאוד. ידוע כי מחלת השפעת נגרמת מנגיף ולא מחיידק, ולכן תכשירים אנטיביוטיים אינם פתרון, אלא מערכת החיסון של גופנו. כשזו מזהה "פלישת" גורמים זרים לגופנו, היא נערכת למתקפת-נגד כדי להדפם במנגנונים מתוחכמים, שתפקידם בין היתר להפריש חומרים ולייצר נוגדנים לחיסול הפולשים. תסמיני השפעת שהזכרנו נובעים בחלקם מהנגיף עצמו והיתר הם חלק מתגובת הגוף. יכולת התפקוד של המערכת החיסונית בגופנו מושפעת מגורמים רבים, ומתברר שעל חלקם יש ביכולתנו להשפיע.

כיצד נסייע למערכת החיסון שלנו, כדי שנעבור את החורף בשלום?

בסביבת המגורים והעבודה שלנו, נדאג לאוורור נאות כדי לאפשר לאוויר נקי להיכנס, ובכך יקטן ריכוז הנגיפים. בחורף כדאי לשים בבית מבער עם שמנים ארומטיים. שמן הלבנדר והאיקליפטוס ידועים בפעילותם האנטי-וירלית. נוסף על תרומתם לאווירה טובה בבית, ישפרו את איכות האוויר לנשימה.

כי בידינו הדבר

עלינו להשתדל להימנע ממגע הדוק עם אנשים חולים בשפעת ולשמור על היגיינה. במיוחד יש להקפיד לרחוץ ידיים, כדי שלא להעביר מזהמים מגופנו אל החוץ ולהפך.

מה בנוגע להרגלים טובים?

הוכח ששינה מספקת, תזונה נכונה ופעילות גופנית סבירה משפיעות על יכולת עמידת הגוף בפני מזיקים. עבודה שנעשתה בפנסילבניה בארצות-הברית עמדה על זיקתה של פעילות גופנית לשכיחות הופעת מחלת השפעת. נמצא כי אנשים שביצעו פעילות גופנית מתונה חלו בשפעת פחות מאנשים שלא התעמלו כלל ואף פחות מאנשים שביצעו פעילות גופנית מאומצת מאוד.

צחוק יפה לבריאות

בעבודות רבות בספרות הרפואית נמצא שהמערכת החיסונית מתפקדת ביעילות במצבי שמחה וצחוק, יותר מבמצבי מתח ודיכאון.

צחוק מגביר את רמת הנוגדנים בדם וברוק, והוא מעורר את יכולת הפעילות של המערכת החיסונית. הורדת תחושות של מתח וחרדה, אימוץ דפוסי חשיבה חיובית ותחושת שלווה פנימית חשובים לבריאות הכללית, ויעזרו לגופנו להתגונן מפני מחלות.

מן הטבע

נוכל להיעזר גם בחומרים מן הטבע. ד"ר עדי שוורץ, מנהל מרפאה ב"מכבי טבעי" ומומחה לצמחי מרפא: "לצמחי המרפא השפעה מיטיבה מוכחת על הפעילות הפזיולוגית של גופנו. הם פועלים בשיתוף פעולה עם מערכות הגוף, ובכך מעודדים את הכוח הטבעי הטמון בו. בעת זיהומים במערכת הנשימה, הצמחים מסייעים בטיפול במחלה ואף במניעתה. הוכח ששני צמחים מסייעים באופן בולט לפעילות מערכת החיסון, ושניהם בשימוש נרחב. האחד – אכינצאה והאחר – סמבוק שחור. תכשירים רבים מכילים צמחים אלו, והם משמשים בעיקר בתקופות רגישות, וניתנים לשימוש גם בילדים".

הוראות לחולים בשפעת

"יש להקפיד לשתות הרבה. תה של צמח הלואיזה, נענע או מליסה מקל את תסמיני השפעת. לחימום הגוף אפשר להוסיף רוזמרין וקינמון או זנגביל.

לדילול ליחה ולכחכוח, מומלץ להשתמש בשמן איקליפטוס במבער או במכשיר אדים.

צמח המרווה ידוע ביעילותו להקלת כאבי גרון והוא גם מסייע בכיחה. יש לחלוט אותו, לשתות ולגרגר. הוא נמכר גם בצורת תרסיס.

הפרופוליס אינו צמח, אלא שרף שמייצרות הדבורים בכוורת. יש לו פעילות אנטיספטית והוא מגן על גופנו מפני וירוסים ופטריות".

ביבליוגרפיה:
כותר: כיצד נעבור את החורף בשלום?
מחברת: שכטר, ליאורה (ד"ר)
תאריך: דצמבר 2002 - פברואר 2003 , גליון 105
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית