הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > חיידקים, וירוסים
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
מחלות חורף הן תופעה שכיחה וסימניה מוכרים – נזלת, שיעול, כאבי גרון וחום. המחלות מופיעות בכל גיל, מתינוקות ועד קשישים. ברוב המקרים אין טיפול מיוחד למחלות אלו. חלק ניכר ממחלות החורף נגרם מנגיפים, ושלא כחיידקים, אין הנגיפים מושפעים מתרופות אנטיביוטיות. מדובר במחלות כגון שפעת, התקררות ונזלת, שרנוק (סטרידור), ברונכיוליטיס ואחרות. בדרך כלל ההחלמה מושגת במנוחה ובשתייה מרובה, בליווי טיפול תומך ובהשגחה.



גשם של מחלות
מחבר: ד"ר יוסי עזורי


מחלות חורף הן תופעה שכיחה וסימניה מוכרים – נזלת, שיעול, כאבי גרון וחום. המחלות מופיעות בכל גיל, מתינוקות ועד קשישים. ברוב המקרים אין טיפול מיוחד למחלות אלו. חלק ניכר ממחלות החורף נגרם מנגיפים, ושלא כחיידקים, אין הנגיפים מושפעים מתרופות אנטיביוטיות. מדובר במחלות כגון שפעת, התקררות ונזלת, שרנוק (סטרידור), ברונכיוליטיס ואחרות. בדרך כלל ההחלמה מושגת במנוחה ובשתייה מרובה, בליווי טיפול תומך ובהשגחה.

מחשבות על חורף מעלות תמונות של גשם, מטריות, תה חם ו...כן, גם ממחטה, חום ומחלות. ואכן, בעונה זו של השנה, עולה שכיחות מחלות דרכי הנשימה, העליונות והתחתונות, ועמן נמנות שפעת, נזלת והתקררות (common cold), דלקות ריאה, שרנוק (סטרידור) ועוד. מחלות אלו הן מהסממנים הפחות נעימים של החורף. חלק ניכר ממחלות החורף נגרם מנגיפים, ושלא כחיידקים, אין הנגיפים מושפעים מתרופות אנטיביוטיות. ככלל, נטילה מופרזת של אנטיביוטיקה שלא לצורך, עלולה להביא לידי התפתחות עמידותם של חיידקים בפניה, ותפגע ביעילותה אם יתעורר הצורך בה בעתיד. עוד נציין כי בחודשי החורף קיימת נטייה לתחושות דכדוך ודיכאון, המלוות בעייפות ובחולשה וחולפות בדרך כלל בלא סיוע רפואי. במאמר זה נסקור חלק מהמחלות הנפוצות בחורף, הטיפולים ודרכי המניעה.

שפעת

נגיף השפעת מופיע כמעט בכל חורף, ומדי כמה שנים עלולה להתפתח מגפת שפעת כלל עולמית. את מגפת השפעת הראשונה בהיסטוריה תיאר היפוקרטס כבר בשנת 412 לפני הספירה. במגפה שפרצה בתחילת המאה ה-20, נפטרו מהמחלה למעלה מ-20 מיליוני אנשים!!

השפעת מתבטאת בחום, כאבי שרירים, כאבי ראש, כאבי גרון ונזלת הנמשכים כ-4 ימים עד שבוע, חולשה ושיעול יבש שיכולים להימשך גם שבועות מספר לאחר מכן. אולם לעתים השפעת גורמת לסיבוכים הכוללים החמרה של מחלות לב וריאה, וכן עלולה להתפתח בעקבותיה דלקת ריאות.

הטיפול בשפעת הוא טיפול בתסמינים המכוון להורדת חום והקלת הסימנים הנלווים – שיעול, נזלת או כאבי גרון. מרבית התכשירים נמכרים בלא מרשם רופא.

כאמור אנטיביוטיקה אינה יעילה לטיפול במחלה, שלא רק בסיבוכיה. עם זה קיימות כיום תרופות-מרשם מיוחדות לשפעת, שעשויות להקל על החולה ולקצר את זמן המחלה בחלק מהמקרים.

גם השנה הוצע לאוכלוסייה חיסון מפני שפעת. חיסון זה נחשב לבטוח ויעיל, ובעל השפעות לוואי מעטות. מדי שנה החיסון מורכב מחדש, מסוגים אחדים של נגיפים שצפויים להופיע בחורף הקרוב, לכן יש להקפיד להתחסן שוב מדי שנה. יש לזכור שהחסיון יעיל רק בעבור אותם סוגי נגיפים שמהם מורכב החיסון. לכן גם מי שהתחסן עלול לחלות בשפעת, אם תפרוץ בשל נגיף אחר. השנה הוצע החיסון חינם לחברי מכבי בני למעלה מ-55 שנה ולחברי מכבי בכל גיל הלוקים במחלות כרוניות מסוימות. שאר חברי מכבי, שגילם למעלה מחצי שנה, המבקשים להתחסן, יכולים לרכוש את התרכיב בהנחה לפי ההנחיות.

התקררות ונזלת (common cold)

זוהי מחלה נפוצה מאוד התוקפת מבוגרים בתדירות של 2-4 פעמים מדי שנה וגוררת אובדן רב של ימי עבודה. בילדים המחלה נפוצה עוד יותר, וגורמת פעמים רבות גם לדלקת אוזניים ודלקת מערות האף (סינוסיטיס) ולאובדן ימי לימודים. הגורמים למחלה הם בדרך כלל נגיפים, אולם בניגוד לדעה הרווחת, מחקרים הראו שהמחלה אינה נגרמת משהייה בחוץ או בקור.

עם זה הוכח שמתח נפשי והיעדר תמיכה חברתית עלולים להגביר את הסיכון לחלות. המחלה מופיעה לאחר תקופת דגירה קצרה בת 1-5 ימים, ומהלכה בדרך כלל קצר יותר משפעת (אם כי לעתים חלק מהתסמינים עלול להימשך שבועיים ואף יותר).

ביטויי המחלה כוללים דמעת, נזלת, כאבי גרון, חולשה כללית, כאבי ראש וחום. ההידבקות והעברת מחוללי המחלה מתרחשות בדרך טיפתית (בטיפות רוק מרסיסי עיטוש, שיעול או אפילו במהלך דיבור), וכן באמצעות מגע ישיר של הנגיף עם הריריות (לדוגמה יד מזוהמת הנוגעת בריריות הפה, באף או אפילו בעין). לפיכך, דרכי המניעה פשוטות, ובהן המלצה להימנע מלשהות בסמוך לחולה (אם אפשר...), שמירת היגיינה, הימנעות ממגע עם הריריות ורחיצת ידיים לאחר מגע. חשוב גם לאוורר את החדר. המחלה חולפת מאליה, בלא טיפול, וסיבוכיה נדירים.

בדומה לשפעת, גם כאן, הטיפול מכוון בעיקרו לתסמינים. שטיפה במי פה וגרגור לא הועילו במניעה או בטיפול. כמו כן טבליות אבץ למציצה וויטמין c במינון גבוה לא הוכחו יעילים יותר מתרופת אינבו (פלצבו). כדי להקל על החולה ניתן ליטול משככי כאבים ותרופות להורדת חום, תרופות שונות למניעת גודש באף (הניתנות להשגה כתרסיס, טיפות אף או כטבליות), וסירופ או טבליות להקלת השיעול והכחכוח. שימוש במכשיר אדים קרים, שתיית תה חם ומרק עוף, גם הם מסייעים בהקלת התסמינים.

חשוב לזכור שאין להשתמש בחלק גדול מהתכשירים המקומיים למניעת גודש באף ברציפות יותר מתקופה קצרה של 2-3 ימים, שכן התכשירים מאבדים מיעילותם ועלולים לגרום להחמרת הסימפטומים.

דלקת ריאות הנגרמת מחיידק

פעמים רבות מופיעה דלקת ריאות בשל נגיף, אולם לעתים קרובות מופיעה דלקת ריאות שנגרמת מחיידק, כסיבוך של מחלה נגיפית הפוגעת בדרכי הנשימה העליונות. דלקות הריאה מלוות פעמים רבות בחום גבוה, צמרמורות, שיעול וכאבים בחזה, אולם בילדים ובתינוקות המחלה עשויה להתבטא בצורות שונות. ניתן להדגים את הדלקת בצילום רנטגן. הטיפול בדלקות ריאה הנגרמות מחיידק הוא באנטיביוטיקה מתאימה ובטיפול תומך. יש לציין כי לאחר הטיפול בדלקת ריאות אפשר לצפות לשיפור בממצאי צילום הרנטגן רק כעבור שבועות מספר, לפיכך, אין טעם לחזור על צילום בית החזה קודם לכן. לאוכלוסייה בת למעלה מ-65 שנה ולחולים במחלות כרוניות, מוצע חיסון הפנוימווקס, המחסן מפני דלקת ריאות הנגרמת מחיידקי הפנימוקוקוס (pneumococus), ובכך מפחית את התחלואה במחלה. את החיסון ניתן לקבל עם החיסון לשפעת.

שרנוק (סטרידור)

כך נקרא שיעול דמוי נביחה המופק בעת כניסת האוויר לריאות ונובע בדרך כלל מחסימה או היצרות של דרכי האוויר העליונות.

שיעול זה תוקף פעמים רבות ילדים בני פחות מ-5 שנים עקב זיהום בנגיפים. המחלה מתחילה בנזלת הנמשכת כמה ימים, ובהמשך מופיע השרנוק שמחמיר בזמן בכי או מאמץ בלבד. למחלה זו אין טיפול מיוחד, והטיפול המומלץ הוא מנוחה והימנעות מבכי (הרגעת הילד עד כמה שניתן...)

טיפול מקובל נוסף הוא אדים (קרים או חמים), המרככים את הפרשות הנזלת והליחה מדרכי הנשימה. המחלה נמשכת בדרך כלל ימים מספר, אולם יש לזכור: אף שהמחלה לרוב קלה, בדומה למחלות החורף האחרות, גם כאן עלולים להיות סיבוכים. לכן אם יש חשד לקושי בנשימה, הופעת שרנוק גם במנוחה, אי-שקט או אידשון (אפתיה), יש לפנות מיד לרופא.

ברונכיוליטיס

המחלה מופיעה בתינוקות עד גיל שנתיים, ומאופיינת בחסימה דלקתית של דרכי האוויר. הגורם העיקרי למחלה הוא נגיף ה-RSV) Respiratory Syncytial Virus), שמופיע לעתים קרובות לאחר מגע של הילד עם מבוגר או עם ילד אחר הלוקים בזיהום בדרכי הנשימה העליונות. המחלה מתחילה בנזלת הנמשכת כמה ימים ובהמשכה מופיעים אי-שקט, קוצר נשימה ולעתים גם חום. בימים הראשונים לאחר הופעת הסימנים, הילד נראה חולה, אולם לאחריהם חל בדרך כלל שיפור מהיר במצבו. גם כאן ההחלמה מושגת בטיפול תומך הכולל השגחה. במקרים קשים יותר, הילד החולה מאושפז להמשך מעקב. הקשר בין מחלה זו ובין הסיכון להתפתחות גנחת סימפונות (אסתמה) בעתיד עדיין לא הוברר באופן סופי.

לחלק ניכר מהמחלות שנסקרו, קיימות גם אפשרויות טיפוליות מתחום הרפואה המשלימה, שלא תמיד הוכחו כיעילות באופן מדעי מבוקר.

בכל מקרה של ספק או שאלה בעניין המחלה, הסיבוך או הטיפול בה, יש לפנות לרופא המשפחה ולהיבדק. הדבר אמור שבעתיים בילדים צעירים. בכל הנוגע לתינוקות בחודשי חייהם הראשונים, יש לפנות מבלי דיחוי לרופא בכל עליית חום או בשינוי כלשהו בהתנהגות.

לסיום נדגיש, כי תשומת לב לכמה פעולות פשוטות עשויה להפחית ואף למנוע את סיכויי ההידבקות במחלות החורף. מומלץ להימנע ממגע קרוב עם החולה, לנהוג בכללי היגיינה (רחיצת ידיים, בייחוד לאחר מגע ישיר, קינוח אף וכדומה) ואוורור החדר ששוהים בו (למרות הקור שבחוץ).


תרופות

כל תרופה, לרבות תרופות בלא מרשם, הניטלת שלא לפי ההוריה והמינון, עשויה להיות מסוכנת.יש לקרוא את העלון המצורף ולנקוט אמצעי זהירות.מינון יתר – אפילו של תרופות פשוטות כפראצטמול (אקמול, דקסמול), לשיכוך כאבים ולהורדת חום – עשוי להזיק עד כדי פגיעה בכבד.אנטיביוטיקה עלולה להיות מסוכנת, ויש שרגישים לסוג מסוים של אנטיביוטיקה.על נשים הרות לנהוג במשנה זהירות, מכיוון שתרופות מסוימות עלולות לסכן את העובר. כך גם בתרופות לילדים, כמו למבוגרים הלוקים במחלות כבד או כליה.בכל שאלה, רצוי לפנות לרוקח או לרופא המשפחה.

ביבליוגרפיה:
כותר: גשם של מחלות
מחבר: עזורי, יוסי (ד"ר)
תאריך: דצמבר 2002 - פברואר 2003 , גליון 105
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית